onsdag 31 oktober 2012

Dag 2

Dag 2 utan el. Vi har flytt lägenheten (sju våningar med trappor i mörker med ficklampa) och spenderar dagen hos svågern och hans flickvän. Här finns det värme, TV och kylskåp. Riktigt lyxigt. Reparationen befaras ta upp till 10 dagar!
Temperaturerna ska sjunka under morgondagen och risken är att det blir kallt i lägenheten. Inget varmvatten har vi heller. Vi värmer vatten på gasspisen som vi har.
De allra flesta har gasspis här och på ett sätt är det väl tur. Vi KAN laga mat. Å andra sidan är det rätt farligt.
Igår kväll skulle maken ta en tur till affären för att köpa en radio så att vi kan lyssna på nyheterna i alla fall. Han passerar grannens dörr. Det bor en äldre kvinna där som vanligtvis har hemhjälp, men eftersom det är svårt att ta sig nånstans kan hon inte komma. När maken passerade hennes dörr kände han lukten av gas. Han kom och hämtade mig för att bekräfta och mycket riktigt, det var gaslukt. Vi funderade på om vi skulle ringa på eller inte men till slut gjorde vi det. Hon öppnade och bjöd in mig. Hon sa att hennes gas var av, men jag gick in i köket och tittade. Gasen var på! Om den fortsatt vara på hade hon dött av förgiftningen till slut.
Ni ser. Farligt!

På natten hör vi knappt nån trafik längre. Folk håller sig inomhus i större utsträckning än innan.
I övrigt finns det ingen tunnelbana. De reparerar för fullt, men risken är stor att det tar ett tag.
Bussarna går nu och är gratis tills vidare. Ni kan ju tänka er alla de som brukar ta tunnelbana till jobbet och hem igen varje dag, som nu tar bussarna. Plus att folk tar sina bilar. Trafiken är kaosartad på vissa ställen.
Idag är skolorna stängda, och vi får se hur det blir imorgon. Om även skolbussar ska ge sig ut i trafiken lär det blir riktigt jobbigt läge i New York imorgon och på fredag.


tisdag 30 oktober 2012

misär

inte för att klaga, men vi har fortfarande ingen el. efter  nästan ett dygn börjar det bli lite trist. Att läsa i ljuset av stearinljus må låta romantiskt, men tro mig, det är bara på film. inga nyheter ingenting. vi bor på sjunde våningen och hissen är givetvis också utan el. vi har laddat våra telefoner hos svågern som bor en bra bit bort. nu sitter vi här för kvällen i mörkret. det finns de som har det värre, men de är inte många...

vi har det bra!

Det var stormigt igår kväll minsann pch under natten förlorade vi elen. Den ska komma tillbaka under dagen sa de, men vi får se. vi har det varmt och skönt och allt så ingen fara.

måndag 29 oktober 2012

Sandy

Nu verkar det komma igång ordentligt. Vinden är stark och regnet är också igång.

Svårt att få fast en storm i mörkret på bild.

Nu håller vi tummarna att elen får vara kvar. Bortskämd som jag är skulle jag sakna både TV och dator.

Lugnet före stormen?

Man kan aldrig riktigt veta. Här beskrivs stormen Sandy som "epic" och "historisk". Så här långt är det ganska lugnt ändå. Vinden blåser hårdare för varje timme och regnet kommer och går. Bilder på TV visar att vattnet nu skvalpar upp i Battery Park (alldeles på spetsen av Manhattan, där man kan se Frihetsgudinnan). Det rapporteras också om att andra delar drabbats av mindre översvämningar. Där jag/vi bor är det mest blåsten och regnet som kommer att ställa till med problem. Det värsta som kan hända är nog att det blir elavbrott.
Det är mycket lite trafik ute på vägarna nu och folk stannar inne. Det finns så klart de som trotsar vädrets makter och ger sig ut, kanske i jakt på äventyr. Vi får hoppas att de tar sitt förnuft till fånga och  drar sig hemåt igen.
Stormen beräknas nå land inom 4-6 timmar och då gäller det nog att hålla i peruken en stund.
Skolorna är stängda även imorgon, vilket jag tackar innerligt för.


lördag 27 oktober 2012

Stormvarning

Det kommer visst en storm till stan på måndag. Sandy hälsar på. På jobbet har vi förberett för stormen. Ja, stängt fönster och tagit in leksaker från uteplatsen (som dessutom ligger på taket, så det lär bli blåsigt värre). Och skrivit ett mail om huruvida det blir skola på måndag eller inte. Så var det klart.

Det vore trevligt med en "stormdag" då skolor och annat är stängt. Å andra sidan är risken tydligen ganska stor att det blir enorma skador för miljardbelopp om stormen faktiskt slår till. Lite läskigt det där. Jag hoppas att det går vägen. Ibland varnar de för storm och hypar upp folk, och sen händer det inget. Better safe than sorry, antar jag!


fredag 26 oktober 2012

Skolbänken

Dags att sätta sig i "skolbänken" igen. Denna gång för att tenta av lite gymnasiematte (som jag redan gjort på gymnasiet) och naturvetenskap (också något jag pluggat förut). För att få lärarlegitimation i New York måste jag, som jag nämnt tidigare, ta några collegekurser. College är inte riktigt som vårt gymnasium, men nästan. För att spara pengar och tid ska jag tenta av några kurser och bland dessa kurser ingår matematik. Seriöst. Matte. Jag har inte pluggat matte på över 10 år och redan då var det mitt hatämne. Verkligen. Jag skojar inte. Jag har beställt en bok som förbereder en för alla slags avtentningskurser man kan ta. Det finns så många roliga kurser man kan tenta av - som jag dessutom kan massor om. Men näää. Matte ska det vara. Jag har kikat igenom boken på mattedelen och jag svettas. Kopiöst. Jag har sett talen förut. Jag är familjär med vissa uttryck och typ hur man gör. Man att veta "typ" hur man gör kommer inte att hjälpa mig klara proven. Inte på långa vägar. Tack och lov har jag ett mattegeni till make som kommer att få kämpa riktigt hårt med mig. Jag är envis som synden, men för tillfället är jag nervös och irriterad. Jag trodde jag var klar med matten för länge sen. Fasiken.

Å andra sidan ska vi på Halloweenparty på dotterns skola ikväll. Vi ska klä ut oss givetvis och jag ska dessutom volontära lite eftersom det också är en insamling för skolan. Jag tänker mycket hellre på det än på matte just nu.

onsdag 24 oktober 2012

Mittiveckan

Redan onsdag! Fastän tiden ibland känns som om den står stilla, går det ganska snabbt ändå. Onsdag är min värsta dag. Jag vet inte varför, men jag är som allra tröttast då. Måndag och tisdag går av bara farten, man är ganska utvilad efter helgen och energin är på topp. Onsdag, då kommer dippen. Energin är slut från helgen och det är tre dagar kvar till nästa helg. Torsdagen känns ganska bra ändå, eftersom tillskottsenergi dyker upp, man vet att det strax är fredag igen  och helgen är nära. Fredag är en toppendag. Då är det fest.
Missförstå mig rätt, för det mesta gillar jag att jobba. Men efter nästan en vecka med galna barn och kollegor, då är jag redo att ta helg och vila upp mig.


söndag 21 oktober 2012

Helg full med kalas

Vilka kalas vi haft denna helg! Och vilket väder dessutom. Galet skönt. T-shirtväder på lördagen och bara något kallare på söndagen.

Lördagen till ära kostade jag på mig en klippning. Det var ett tag sen jag trimmade skallen och det var på tiden...Jag gick till en salong i närheten, där jag varit en gång tidigare, men då för en vanlig klippning (det vill säga en toppning typ). Denna gången har jag ju liksom en frisyr att tala om. Att förklara det för någon som inte tidigare behandlat ens hår på nåt sätt och som verkade osäker till tusen, var inte lätt. När klippningen var klar och hon skulle styla till håret med fön och grejer, såg jag till slut ut som en rysk spion från 80-talet. Jag var nära gråten faktiskt, och planerade redan i huvudet hur jag skulle rädda situationen senare. Jag förklarade att jag INTE ville ha "ballonghår" utan platt och "sleek". Till slut såg frisyren lite bättre ut och jag var ganska nöjd. Tack och lov!

Lördagen firades med pannkakor på IHOP (International House of Pancakes). Jag tog pannkakor som smakade som kanelbullar. Inte fel kan jag tala om. Mycket sött, men ack så gott. Kanske lite väl mycket sött till slut, men lite måste man ju offra. Dottern fick "make-a-face-pancakes", supersöta!

Kanelbullspannkakor. De ser till och med syndiga ut.
Eftermiddagen spenderades i parken i det fantastiska vädret,

Och senare på kvällen svidade vi om till finkläder och gick på restaurang. Vi gick till Anthony Bourdaines restaurang i "stan", Les Halles. Atmosfären var inte riktigt som vi hade väntat oss. Det var högljutt, massor med bord och människor, hög musik och väldigt stressigt. Inte direkt trivsamt. Vi kunde knappt prata med varandra under kvällen. De slarvade också med vår beställning och glömde vår förrätt. Väntetiden var väldigt lång dessutom. Som tur var, var maten riktigt god. Vi beställde escargot och frisee till förrätt och en grillbricka med ett urval av kött till huvudrätt. Till det åt vi tryffelpommes frites. Och det var ruskigt gott! Jag skulle kunna knaprat på det hela kvällen....Trots den goda maten är det inte ett ställe vi kommer att besök igen.


Söndagen vigde vi åt hemläxor och födelsedagskalas. Ett tvillingpar i Ns klass hade födelsedagskalas i parken. Riktigt trevligt var det. "Katten i hatten" var där och underhöll barnen. Jag fick en pratstund med "katten" senare och det visade sig att hon kunde prata lite svenska! Hon hade en pojkvän från Sverige tidigare och hon reser fram och tillbaka, trots att de inte längre är tillsammans. Hon visste till och med var min lilla stad låg och har en bästa kompis som är svensk här i New York. Galet vad världen är liten! Vi utbytte nummer så det kommer nog att bli en fika i framtiden!

På kalaset försökte vi göra ballongdjur. Det blev en "pretzelhund". 
Katten i hatten berättar saga.
Vad är en fest utan pizza?

fredag 19 oktober 2012

5 år!

Idag är det vår bröllopsdag och detta år firar vi FEM ÅR! Jag kan inte riktigt fatta att det redan gått så lång tid sedan vi knöt våra band, ibland känns det som igår faktiskt. En milstolpe i vårt liv som är värt att fira ordentligt. Ikväll blir det därför besök på fin restaurang, givetvis uppklätt och kanske ett glas champagne till och med. Varför inte!

This poem is all for you my love.
 The Meaning

To love is to share life together
to build special plans just for two
to work side by side
and then smile with pride
as one by one, dreams all come true.

To love is to help and encourage
with smiles and sincere words of praise
to take time to share
to listen and care
in tender, affectionate ways.

To love is to have someone special
one who you can always depend
to be there through the years
sharing laughter and tears
as a partner, a lover, a friend.

To love is to make special memories
of moments you love to recall
of all the good things
that sharing life brings
love is the greatest of all.

I've learned the full meaning
of sharing and caring
and having my dreams all come true;
I've learned the full meaning
of being in love
by being and loving with you.


- Kellie Spehn -



onsdag 17 oktober 2012

Boo at the zoo

I helgen blev det äntligen av! Halloween på Bronx zoo. Förra helgen var det inte riktigt väder för det hela. Lite kallt och trist var det. Men helgen som var bjöd på fint väder minsann och då passade vi på.

Innan vi klev på bussen till Zoo

Discohäst
 Man vet aldrig vad som ska dyka upp på gatorna. Ovan är en discohäst a la 70-talet. Jag har ingen aning om vart den var på väg, men stilig var den.


 Som vanligt blev det lite karusellåkande också. Som tur är så är det gratis för oss som har årskort. Annars kostar en åktur 3 dollar (eller ca 21 kr).

 Vi köpte också marshmallows att grilla över en eld. Till det grahamskex och lite choklad och vips är det smores! Mums!

 Parad med en häxa och orm. Plus nån som trummade rytmiskt till deras dansande. Mysigt!



Et jättespindel och pumpor. N var lite rädd först, men sen insåg hon att det inte var en riktig spindel. Tack och lov!


Det roligaste på hela dagen var dock att klättar på en sten. Hela dagen tjatade hon om att klättra och till slut blev det lite sånt också.

En riktigt härlig helg!

måndag 15 oktober 2012

P as in Pink

Förskoleklassen här i New York är inget att leka med. Jämfört med förskoleklass i Sverige är det hardcore. Det är läxor och riktiga skoldagar. Som ettan kan man säga.

Förra veckan var det bokstaven P för hela slanten och hemläxan reflekterade detta. I lördagsnatt, runt klockan 03, vaknade dottern och satte sig upp i sängen huxflux.
- Pink begins with P, right mamma?
- Ja, lägg dig, det är mitt i natten! svarade en trött mamma.

Men, som vanligt när man blir väckt mitt i natten, blir man påmind om att det kan vara dags att kissa lite. Så två sekunder efter vårt "samtal" klev jag ur sängen för att gå på toaletten och dottern ligger hopkurad i sängen, djupt sovandes. DÄR har ni bevis på att man processar dagens upplevelser när man sover!


fredag 12 oktober 2012

Veckor?

Jag skrev om detta fenomen för nåt år sen. Här i USA bryr man sig inte om vilket nummer en vecka har på året. Hemma i Svedala är det ofta att man refererar till vecka 27, vecka 44, vecka 3 etc. I alla fall som lärare. Massor med tillfällen att utnyttja veckonummer.
Här är det inte så. Och jag har vant mig vid det. Faktum är att jag nyligen just funderade på vilken vecka det var. Bara för att liksom. Eftersom jag levt så länge med att tänka i veckor kan jag på ett ungefär veta att det rör sig runt vecka 41-42 just? Det känns riktigt konstigt att inte använda veckor som hållpunkter.
På nåt sätt är det lättare att planera i veckor och veta hur långt det är mellan en händelse och en annan. Datum i all ära, men då vet man inte exakt hur lång tid det är. Tycker jag i alla fall. Inte i mitt huvud, där jag tänker året som en rund cirkel (TACK för det lågstadiet och månadssången, Januari börjar året, februari kommer näst...plus att jag kommer ihåg att jag fick färglägga en cirkel med årets månader till den sången...) och veckor i raka kvadrater.
Oavsett hur ni tänker, får ni ha en fin helg!


tisdag 9 oktober 2012

Blått är inne

I måndags kväll kom jag in i dotterns rum för att hämta nåt. Jag hade blött håret och hade en handduk om axlarna för att inte få mina kläder blöta.
Dottern var fortfarande vaken och satte sig upp.
- Ska pappa måla ditt hår nu? frågade hon (japp, måla)
- Ja, pappa ska färga mitt hår.
- Vilken färg?
. Rött som vanligt, svarade jag.
- Varför målar du inte blått mamma?

Eh, ja..varför inte? N vet att min favoritfärg är blått och undrar varför jag inte vill ha den färgen. Kanske till jul? Vem vet.

Att ta körkort eller inte

Här i USA kan jag egentligen inte köra med mitt svenska körkort (eftersom jag inte är turist) och måste så småningom ta ett nytt körkort. Som tur är, är det lättare för mig som redan har ett körkort. Jag kan ta teoriprovet och köra upp (plus nån kortare föreläsning som måste genomlidas). Det känns ganska skönt. Å andra sidan är jag lite konfunderad över hur pass lite som krävs av någon som ska ta körkort från scratch. Hemma i Svedala är det ju andra bullar som ska gräddas. Det är kurs på kurs, tester, teorier, uppkörning, halkkörning, böcker och tillstånd som ska fixas. Bara att göra det absolut nödvändigaste kostar i dagsläget flera tusen kronor. Sedan tillkommer körskola (som många går på, men som inte är nödvändigt), bensin för den som kör hemma och skylt.
Här i New York har vi beställt en liten teoribok som ska läras in. Liten, pytte sak i jämförelse med den vi har i Sverige, men omfattande ändå på nåt sätt. Teoriprovet är 20 frågor, flerval och minst 14 ska vara rätt.
Körtillstånd får man efter att man klarat teoriprovet. Sedan är det en kurs på några timmar man ska gå. Kör lite på en körskola om du vill och kör upp. De skolor vi har kollat upp tar ca 45 dollar (eller ca 320 kronor) per lektion. En lektion är drygt en timme. När jag tog lektioner för åtta år sen kostade 40 minuter ungefär 480kr. Idag är det nog betydligt dyrare.
Jag undrar hur mycket säkrare bilförare svenskar är gentemot amerikaner, med tanke på den långa utbildningen som förare måste genomgå. Är det skillnad? Eller inte?

söndag 7 oktober 2012

Var är julen?

Ni som följt mig här ett tag kanske märker av bristen på julkänsla på bloggen? Jag har andra år varit ganska tidig med att skriva om julen och julkänslan. Redan i september ibland faktiskt. Just nu har jag ingen som helst julkänsla. Nada, njet, nischts. Lite tråkigt med tanke på att det "bara" är 2,5 månad kvar till jul ungefär.
Kanske beror det på att det fortfarande är ganska varmt och skönt här. Eller på att jag just nu är så upptagen med jobb och nya intryck att inget annat hinns med. Det kan också bero på att en stor del av familjen befinner sig på långt avstånd. Eller att det finns andra högtider i det här landet innan jul, att fira. Som Halloween och Thanksgiving. Och så är det ju presidentvalet som upptar mångas tankar och funderingar.
Snart kanske julkänslan smyger sig på. Dagarna är kortare, det regnar aningen mer, snart åker jackan på vid utevistelser...DÅ kanske. Jag hoppas. För julen är härlig tycker jag.

Julen i New York 2008

lördag 6 oktober 2012

Långhelg

Älskar långhelg. På måndag är det Columbusday och en helgdag. Jag gillar. När man är ledig en extra dag känner man sig inte lika stressad att göra saker redan på lördagen. Man kan liksom koppla av, ta det piano. Tyvärr ska det regna senare idag, och även imorgon. Men se! Då har vi ledig måndag då det ska bli riktigt fint. Vi funderar på att åka till Bronx zoo igen eftersom de har Halloweentema under oktober. Vi får se.
Sa jag förresten att igår, den 5 oktober, var en så pass varm dag att det var shortsväder? Jag var bara tvungen att lägga in det. Sorry vänner!


New York Weather at a Glance

Weather Station - report
Elevation
49 ft
Now
Clear
Clear
Temperature
76.1 °F
Feels Like 78 °F
Wind(mph)
1.0
Sunrise / Set
6:58 AM
6:29 PM
Moon
Waning Gibbous
Today
Chance of Rain75 °F
Chance of Rain
30% chance of precipitation
Tonight
Partly Cloudy50 °F
Partly Cloudy
Tomorrow
Rain55 | 43 °F
Rain
70% chance of precipitation
Monday
Partly Cloudy57 | 45 °F
Partly Cloudy
Tuesday
Partly Cloudy64 | 50 °F
Partly Cloudy
Wednesday
Partly Cloudy66 | 48 °F
Partly Cloudy

onsdag 3 oktober 2012

Sett på gymmet


På gymmet häromdagen var det dags för lite gratissaker. Det är alltid roligt. Jag visste inte att de hade såna där event, men tydligen. Eventet häromdagen  var...tadaaa:


Japp. Pizza. På ett gym? Jag vet inte jag. För min del fick det vara, hur gott det än är. Jag hade gärna sett nåt annat. Som broccoli. Nä, kanske inte. Men varför inte nåt nytt lite nyttigare mellanmål? Promota nåt proteinpulver? Jag är verkligen inte emot pizza! Jag äter det nån gång i månaden. Dock kan jag tycka att det är sämre att servera på ett gym där de flesta besökare är överviktiga och kämpar mot sina matmonster ändå...
Hiss eller diss på pizzaparty på gymmet?

Planerna?

Jag råkade visst publicera ett inlägg som påbörjats för länge sen och som sparats automatiskt nån gång...när vet jag inte. Vad dessa planer handlade om, kommer jag heller inte ihåg. Kanske är det ett tecken av något slag? Kanske är det dags för några slags planer? Vad skulle det kunna vara? En rymdresa kanske. Planer på att bli miljonär...vi får se. Jag återkommer när planerna blivit lite mer kristalliserade.

tisdag 2 oktober 2012

Att ha lunch

På mitt förra jobb in the Sweden hade jag 30 minuters "lunchrast". Det var snarare en 30 minuters rast att hinna med att kopiera och förbereda inför eftermiddagen. Plus att det var svårt att lämna skolområdet och hinna tillbaka inom 30 minuter. Min skola låg dessutom ganska långt ifrån nåt centrum eller liknande. Det kändes helt enkelt stressigt att hinna fram och tillbaka, gå på promenad eller liknande på en halvtimme. En snabbfika på stan var ju inte att tala om direkt.

På mitt nya jobb, som är stressigare än stressigt varje dag, har jag en timmes rast. EN timme. Snacka om en evighet det kändes som till en början. Gå ut, bort från arbetsplatsen, andas frisk luft, promenera, eller bara sitta och ta en kopp te nånstans, skringra tankarna, slippa prata, slippa tänka...Riktigt skönt och välbehövligt. Ibland lunch med maken och emellanåt dottern när hon är ledig. Inte illa.

Man behöver verkligen få andas och komma bort från jobbet ett tag när man arbetar med människor. Så är det bara.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...