torsdag 30 januari 2014

Super Bowl - My way

På söndag går den största sporthändelsen i USA av stapeln. Det är en craze utan dess like en månad i förväg. I år hålls Super Bowl i New York och New Jersey dessutom, för första gången. Och i år är det ett väldigt kallt och snöigt år, det kallaste Super Bowl någonsin förmodligen. Den här hypen börjar minst en månad i förväg. Folk planerar matmenyn väldigt noggrant, morgonTV ger massor med tips på recept och hur man kan fira Super Bowl med stil tillsammans med familj och vänner. Några kanske sitter och undrar vad det där Super Bowl är? Det är som en stor finalmatch i Amerikansk fotboll. Biljetter till detta event kostar runt 2500 dollar. På riktigt. 2500 dollar för att frysa rumpan av sig i några timmar. Mys! Billigare att åka till Sverige. Hela familjen.

Om vi pratar om recept då. Mat är faktiskt det största under matchen. Jag har hittat lite roliga recept. Bland annat ett 47-lagers-dip. På riktigt!

Fotbollspizza kanske?

Eller kanske lite fotbollschoklad? NOW we are talking!

Mackbygge i stadiumformat

Stadium cups
47 layer dip!!


Varje år "tävlar" också företag om bästa reklamfilm som visas under Super Bowl. Och här och häpna, att se reklamfilm under detta evenemang är faktiskt något man ser fram emot! Det är ofta väldigt påhittiga filmer, ganska roliga om jag får säga det själv.



Här upper kan du se några reklamsnuttar från förra årets skörd av rolig reklamfilm. Några är väl så klart roligare än andra, som det allt annat.

Om vi ska se på Amerikansk fotboll och käka god mat? Vi säger Hell no till Amerikansk fotboll men Oh yeah till mat! Nä, jag pallar inte amerikanska sporter alls. Tråkigt, tråkigt, tråkigt. Vi ska kika på nåt annat istället. Vad vet vi ännu inte. 



söndag 26 januari 2014

Det finns visst en lördag och söndag också!

Jovisst blev det lördag och söndag. Som snabbt återgick till måndag! Vi hann med en hel del i helgen. I lördags gick vi ut till pulkabacken. Vädret var väl så där. Ganska grått, men lagom kallt och dessutom snöade det lite också. Det är alltid mysigt.
Storasyster har blivit så modig på sistone! Hon har alltid varit lite "småfeg" i vissa situationer. Ingen våghals direkt. Vilket är ganska skönt för en mamma, men samtidigt måste man alltid pusha vad gäller roliga saker. Som pulka. Förra året vågade hon knappt åka, speciellt inte från nån hög höjd. I lördags vågade hon åka från allt högre höjder, alldeles själv!
Jättekul hade hon.

Ni ser ju att backen är ganska så lång!


Tyvärr slutade pulkaåkningen något drastiskt. En flicka i tioårsåldern och hennes något äldre bror åkte pulka ned för backen (tänk er nedersta bilden) och de kom i en sån väldig fart att de inte kunde stanna ordentligt. Och trots att några vuxna som stod när försökta hoppa på pulkan och stanna den, for de rätt in i bänken (en likadan som ni ser på bilden) i princip utan att stanna av. Fruktansvärt att se! Flickan satt framför sin bror och hon slog i huvudet först så hon blödde. Och hennes bror blödde och haltade. Panik! Men vuxna runtom (deras föräldrar var inte där) hjälpte till, ringde ambulans och vi hjälpte till med en handduk (som förälder till en bebis går man runt med ett gäng såna). Ambulansen kom snabbt och de blev omhändertagna. Jag hoppas att allt gick väl för de båda sen.

Idag söndag var vi uppe med tuppen. Storasyster har ju simklass på söndag morgon. Okristligt tidigt, klockan 09.00 och vi bör vara ute ur huset vid 8.20 ungefär. Tidigt, tidigt! Storasyster var lite tveksam till simningen. Hon är ju som sagt ingen våghals och hon är orolig för att drunkna eller göra sig illa. Men efter dagens lektion är hon helt lyrisk! Hon har lärt sig att flyta! Och hoppa från kanten utan att sitta ned, hon står alltså och hoppar! Hennes andra lektion. Instruktören är fantastiskt bra och ger ett harmoniskt intryck. Han försäkrar N att allt kommer att gå bra.

Sedan hann vi med att städa och ta en långpromenad tillsammans i det fina vädret. En jättefin helg med andra ord!

fredag 24 januari 2014

Måndag och fredag

På sistone har det känts som om det bara finns måndagar och fredagar. Helgen är över, måndag och skola igen efter två dagars ledigt. Jag försöker att bara göra mitt skolarbete på vardagarna då storasyster är i skolan. Dels för att det är lugnare och jag kan koncentrera mig, men också för att det är skönt att kunna vara tillsammans som en familj under helgen och göra det som faller en in, utan att behöva oroa sig för att man inte gjort klart nån uppgift som måste vara inlämnad. Givetvis händer det att man är tvungen att fila på nåt emellanåt, men förvånansvärt sällan.
Ja, och sen rullar veckan på och så är det plötsligt fredag igen. Och helgen far förbi snabbt som bara den och så är det måndag. Måndag och fredag alltså.

Morfar och N för nån månad sedan vid senaste snöfallet.
Nästa vecka börjar vårens höjdpunkt. Först och främst är det februari! En månad och sedan är våren på väg. Kan man säga lite optimistiskt. Så tänkte jag förra året också, men då visade det sig att det var ganska kallt ända in i maj nästan...när det ofta brukar värmas upp här i april.
Sedan börjar också melodifestivalen vilket jag ser fram emot. Ännu ett vårtecken för mig.
Jag hoppas att det inte blir som förra året då jag drömde mardrömmar om Martin Stenmarck...Kanske var jag lite för investerad i programmet?

Apropå vår har jag märkt att kvällarna börjar bli ljusare. Igår satt jag och tittade ut genom fönstret, blicken fastnade och jag tänkte att det var något som var annorlunda...tills jag insåg att klockan var nästan halv sex på eftermiddagen och solen hade ännu inte helt gått ned för kvällen. Det kändes riktigt bra! Plötsligt händer det liksom!

För övrigt är det snö här (som kom i tisdags) och den verkar ligga kvar ytterligare en vecka (om man ser till väderrapporten som visar låga temperaturer minst en vecka framåt)...väldigt onormalt faktiskt. Jag har visserligen saknat snö, men ändå. Förhoppningsvis är det lagom kallt imorgon så att vi kan gå och åka lite pulka igen!

söndag 19 januari 2014

I jakten på

I jakten på en perfekt haklapp. Eller snarare 20-30 stycken haklappar. Lillebror började dregla enormt för någon månad sedan. Jag har aldrig sett på maken! Med storasyster var det inga problem. Vi började inte med haklapp förrän det var dags för smakportioner. Hon dreglade inte avsevärt alls.
Ja, ni ser ju. Haklapp hela dan.
Men Lilla H...Heeelt annan story. Han gillar att spruta saliv överallt. Befinner du dig inom en ganska snäv radie riskerar du att bli "salivad".Och det är nästan som om han glömt hur man gör när man sväljer, för det bara rinner ut ibland. Ohejdat. Så.
För att slippa byta kläder på honom tre gånger i timmen, har vi börjat använda haklapp. Vi köpte ett gäng (okej, typ 12) som var stora och som absorberade väldigt bra. MEN, vi märkte att han dreglade så mycket att det gick igenom haklappen och på kläderna ändå. Inom ingen tid alls var han genomsur. Det var ju inte meningen.
Vi hade tre haklappar med sån där plast som stoppar vätan, men de är ganska bökiga och stela. De fick vi använda tills vidare. Nu beställde jag ett gäng som ska vara mjuka, men vattentålig och de verkar funka. Trots detta måste vi byta ut haklappen en gång i timmen. Det är ingen hejd på pojken!


torsdag 16 januari 2014

Vackra ord

Häromdagen kikade jag in på en nyhetstidnings webbsida och fann vackra ord skrivna av Marcus Birro. Han kan verkligen konsten att använda ord och det blir fantastiskt vackert. I just den här krönikan handlar om barn i största allmänhet men framförallt om hans kärlek till sina egna. 
Krönikan heter "Barns hjärtan är som fönster mot evigheten". Är inte det vackert så säg?

"Mina barn håller mig upprätt och värdig. Mina barn återupprättar mig i en värld av ständiga nederlag och taffliga förödmjukelser. De är bättre versioner av mig själv. De är så storslaget sällsamma, nästan som andra väsen.
Jag ser på dem som vilda fåglar, som pilar i ett koger, en pojke och en flicka som kommer tippa den här världen bort från cynismen och elakheten, mot kärleken, och mot sig själva.
En pojke och en flicka som är fria medborgare i sitt eget lilla land och som jag, med all kraft jag kan uppbringa, försöker förbereda på att de en dag kommer bli tvungna att ställa sig i passkön till det här fruktansvärt märkliga vuxenlandet vi andra härjar runt i."

Jag blir alldeles varm när jag läser detta. Vill ni läsa hela krönikan kan ni klicka HÄR.

En "gammal" bild på N och H.

tisdag 14 januari 2014

Behöver du ett skratt? Titta hit!

Jag kan inte låta bli att länka. Kolla detta klipp! Om ni sett Idrottsgalan så har ni sett detta. Dock kommer ni att gilla detta inlägg även om ni inte är så förtjusta i idrott. Jag skrattade så att jag grät.
 

söndag 12 januari 2014

Simma lugnt

Tack för alla fina råd och tips angående flaskmatning! Det är alltid bra att höra om andras erfarenheter! Vi tragglar på helt enkelt och hoppas att det ska funka så småningom. Snart är det ju också dags att introducera lite smakportioner. Det ska bli intressant. Storasyster älskade mat redan från början och vi hoppas att lillebror ska göra detsamma. Allt blir så mycket enklare då!

Idag har storasyster börjat på simskola. En gång i veckan. I ottan på söndagar. Kändes som om hela dagen hade gått när vi kom hem vid 10.15 på morgonen!
Här är inte simning obligatoriskt på skolschemat som det är hemma i Sverige. Det är heller inte billigt att gå på simskola (i alla fall så att alla skulle ha råd. Lever man på existensminimum prioriterar man kanske inte simning) och det är inte så lätt att få tag på en pool att gå till själv heller.
Där vi bor finns det en allmän pool väldigt nära som är öppen på sommaren. Gratis. Men eftersom gratis är väldigt gott är det proppfullt varje dag och lång kö in. Det är inte så frestande att gå dit.
De har också en gratis simskola på sommaren så vi ska försöka få en plats där åt N då.

Allt detta i kombination gör att det finns många barn och vuxna som inte kan simma här. Dock vet jag inte hur ofta som folk allmänt stöter på vatten då de måste kunna simma (om man inte åker till en strand eller liknande vilket heller inte ligger nästgårds om jag säger så) eller det finns risk för drunkning. Visserligen räcker det väl med att köra bil över en vattensamling och bilen faller i vattnet? Nu vet jag vad riskerna är för sånt heller...
Ja, i mitt tycke kan det i alla fall vara bra att kunna simma! Svensk som jag är.

N är väl lite halvt rädd för vattnet, men med tanke på att hon varit i en pool kanske tre gånger i sitt liv hittills är det väl inte så konstigt! Simläraren verkade kunnig och uppmuntrande. Det var bara 5 barn i gruppen så han kunde ge N lite mer uppmärksamhet. De andra barnen hade redan gått två terminer och kunde nästan simma redan.
Det kommer att arta sig bra det här så småningom känns det som. N är inte så feg, bara det är rätt lärare som vet hur och när man kan puscha henne.

torsdag 9 januari 2014

Mammas pojke

Jag ammar för fullt och lilla H växer så det knakar! Imorgon ska vi förresten på undersökning igen för att se hur lång han är och hur tung han blivit. Jag kan redan säga att han växt en hel del sen sist. Senaste gången vi var till barnläkaren fick H "bara" vaccin, vi mätte och vägde alltså inte. Senaste gången han mättes var han drygt 2 månader. Imorgon är han precis 4 månader! Jag kan knappt tro att han är så stor redan!

Vi hade ju förhoppningar om att H skulle ta nappflaska (med utpumpad bröstmjölk) eftersom storasyster envist vägrade flaska och aldrig tog den.
Och H tog faktiskt flaska till en början. Jag pumpade ut under de första veckorna eftersom jag hade så ont i bröstvårtorna vid amning. Det var det ingen som varnade mig om när jag fick storasyster! Det KUNDE göra ont vid amning, men ingen beskrev hur ont det kunde göra. Så ont att man till och med gråter bara av att tänka på att amma...
I alla fall. Det gick bra. Därefter gav vi nån flaska då och då fram till att H var ungefär 2 månader. Sedan hade vi ingen direkt anledning att ge flaska eftersom jag var hemma. Vi har också haft lite pumpad mjölk i frysen "i fall att". Det kan ju hända att jag måste iväg på nåt.
Min lilla flaskvägrare! Tur att han är söt som socker!
I alla fall hade jag pumpat ut en del mjölk inför pappa och systers ankomst så att jag skulle kunna ta med dem ut nån dag, utan lilla H i släptåg. Jag ville helst inte ta med honom ut bland miljoner turister runt jul i New York. Så kom den dagen då vi for in till Manhattan för en hel dag. Som blev en halvdag. Maken ringde och sa att lilla H vägrade ta flaska. Det spelade ingen roll vad han gjorde. Flaskan blev inte accepterad. Gallskrik och storgråt. Så det var bara att fara hemåt! Det var två veckor sedan.
Sedan dess har vi försökt vänja honom vid flaska igen. Gett honom flaska en gång om dagen, testat olika sorters sugnappar, lirkat, "tvingat", lekt...ja, allt. Inget funkar, bara bröstet!
Visserligen älskar jag att amma. Det gör jag verkligen! Det är ganska skönt att ta pauser i vardagen. Amning liksom tvingar en att slappna av och bara vara.

Men, det kanske skulle vara bra om H tog flaskan om jag måste till doktorn, eller om jag på nåt annat sätt måste iväg...Tips mottages tacksamt! Om det nu finns något vi inte prövat!

tisdag 7 januari 2014

Dagens I-landsproblem

Jag är säker på att detta är något som vi alla varit med om någon gång.

Tänk dig att du ska gå ut i köket och göra ordning frukost. Du har bestämt dig för mjölk och flingor. Du tar därför fram en skål och en sked samt mjölkpaket och flingpaket. Därefter häller du upp så mycket mjölk och så mycket flingor du vill ha i skålen.
Då inser du plötslig att det nästan är slut på flingor i paketet. Det finns egentligen för mycket flingor kvar för att du ska vilja hälla resten i skålen du gjort ordning och det finns för lite för att det ska räcka till en hel portion för den som är sugen på flingor härnäst.

Vad gör du?

1. Du häller så klart över resterande flingor i skålen och häller på lite mer mjölk så att andelen flingor överensstämmer bättre med mängden mjölk. För att sedan inse att det då nästan blev slut på mjölken i paketet...och problemet återstår.

2. Du låter din skål vara och ställer tillbaka flingpaketet som det är och struntar i den totala besvikelse (alternativt irritationsutbrott) som nästa flingsugna person utsätts för.

Detta händer mig jämt.

söndag 5 januari 2014

Vinter och sista helgen

I fredags kom snön! Det var en så kallad snöstorm som drog in. Det kändes egentligen inte som en storm (för en svensk i alla fall), men det kom väldigt mycket snö. Så mycket snö att skolan faktiskt stängdes! N blev alltså hemma i fredags. Det var tyvärr denna dag som min pappa och syster skulle besöka Ns klass, men du blev det inställt. Å andra sidan fick vi ha N hemma hela dagen istället och det kändes bra det också!

Igår lördag gick vi ut en stund. Jag och pappa var ute på förmiddagen för att inhandla en pulka så att N skulle kunna få åka lite. Vi letade i massor med butiker, men hittade ingen pulka! Inte ens en stjärtlapp. Här är det kanske snö 1-2 veckor per år, om ens det, så pulkor är väl inte direkt prioriterat hos handlarna.
Vi gick i alla fall till backen eftersom N föreslog att vi skulle kunna ha snöbollkrig och göra snöänglar istället. Jag, pappa, N och H i vagn gick till backen i närheten. Vi hittade en sopsäck som någon använt så pappa drog N nedför backen en lång stund och de hade jättekul. Jag och H stod och tittade på. När jag stod där kom plötsligt en kvinna fram med en lila pulka och sa att vi kunde använda denna istället. Jag trodde först att hon menade att vi fick låna den, men när jag tackat så hemskt mycket försvann hon in i en bil och åkte iväg. Så otroligt snällt gjort! Jag blev nästan lite tårögd.

Då kunde pappa och N åka pulka istället och det gjorde de med riktig fart. Till och med jag vågade mig på några åk till slut!
Här dras N i säcken.

Äntligen en pulka!

Stolta pulkaåkare!

Lite snöänglar så klart!


Idag är det tyvärr den dagen kommit då pappa och syster åker hem igen. Vi har haft två jättefina veckor tillsammans och jag är så glad att de kom och spenderade jul och nyår med oss. De fick träffa hela makens familj och så lilla H och N så klart. Vi hann med lite turer till stan, museum och annat skoj.
Jag ogillar verkligen att ta farväl, det värsta jag vet. Speciellt när man inte vet när man kommer att ses igen. Jag hoppas så klart på snart, men det kan man aldrig riktigt veta...

torsdag 2 januari 2014

Bästaste julklapp

Vi brukar prioritera barnens julklappar framför de vuxna på julen. Ibland blir det dock än och annan julklapp även till oss stora. I år fanns ett spännande paket under granen från maken. Han hade pysslat länge med det där och varit så hemlighetsfull. Nästan oliiidligt spännande var det till slut.
Paketet såg ut att innehålla en bok (och jag älskar ju böcker!) så det bådade gott. Och mycket riktigt. Det VAR en bok i paketet när jag väl fick öppna det!

En fin bok i paketet!

Och vid första sidan kan man läsa att det var en bok med verk utav Cicero. Inte helt fel!

MEN, när man öppnade ytterligare en sida var boken inte längre bara en bok, utan faktiskt ett skydd. Som maken ägnat timmar åt att skapa! Skyddet är till läsplattan Kindle som jag önskat i flera år egentligen!

Så här ser den ut utan bokskyddet.

Maken hade också skaffat ett annat skydd till den.
Nu kan jag ladda hem massor med böcker och alltid ha nåt att läsa. Jag har redan lyckats läsa en hel bok, vilket jag inte gjort på flera månader. Dels för att jag har massor med kurslitteratur att läsa, men också för att jag inte har några böcker hemma. Jag har inte riktigt hunnit gå till biblioteket och införskaffa böcker och jag vill inte köpa en massa böcker som ska ställas i bokhyllan eftersom vi inte har plats.
Därför är ju denna läsplatta perfekt för mig! Riktigt glad blev jag!

onsdag 1 januari 2014

Årets sista dag och första på det nya

Vi hade en alldeles lugn sista dag på året. Vi hälsade på lite familj på dagen och sedan åkte vi hem och lagade god mat. Så klart klädde vi upp oss eftersom vi vanligtvis har tebjudning med dottern. Nu kombinerades "tea party" med efterrätten eftersom vi åt ganska sent på kvällen.

Morfar och lilla H. Stiliga grabbar.

N och morfar

Självklart finklänning för N och så fluga för H!

Champagne och cheesecake. En härlig avslutning på en god middag!
Idag var det istället första dagen på 2014. Och nu är det en riktigt härlig dag och kommer att vara varje år framöver. Barnens kusin W fyller nämligen år den första januari och i år firade vi således hans allra första födelsedag! Att börja året med fest tycker jag är alldeles fantastiskt. Inte nog med att W fyller år, hans pappa (barnens farbror) fyller samma dag. TVÅ födelsedagar med andra ord. Det finns nog inget bättre sätt att starta ett nytt år!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...