fredag 22 maj 2020

Öppnas det upp?

Just nu i staten NY öppnas det upp. Vår guvernör (Cuomo) har utfört kriterier som ska uppfyllas innan en region får öppna upp (man måste ha X antal platser på sjukhuset i fall att det kommer en ny våg av sjukdomen, man ska ha tillräckligt att testa de som jobbar och man ska ha anställt folk som kan spåra eventuell smittspridning t ex). Flera regioner i den norra delen av NY har börjat få öppna upp. Situationen ser så klart annorlunda ut där, inte alls lika mycket folk och spridningen har inte varit lika stor där.

I NYC ser det annorlunda ut. Vi har fortsatt spridning och många som blir sjuka varje dag. Allt går åt rätt håll, bara långsamt. Snart tror jag dock att vi får sakta öppna upp. Det är lite skrämmande och skönt på samma gång. Här har vi ju inte varit lika instängda som i flera andra länder, tänker på Italien och Spanien. Alla har fått gå ut när de vill, men man måste hålla avstånd. Här blir vissa upprörda att de måste bära mask i affären eller på andra ställen där människor måste samlas. I en del fall blir det rent slagsmål mellan folk, eller hot. I nån delstat blev en vakt skjuten för att han sagt åt en kvinna att bära mask. Sånt är ju helt galet. Hur svårt kan det vara att sätta på sig en mask i tio minuter medan man går i en affär, för att skydda sig själv och sina medmänniskor? America for you. Men så har vi en ass-hat till president också som själv inte bär mask när han besöker ställen.

4 kommentarer:

iaz sa...

Det är bara att ta det sakta och vara försiktiga. Och hoppas att det håller och vänder 👍 Kram kram

Malin sa...

Samma här. Maryland började öppna upp dock ej vårt county där siffrorna är näst högst i antalet smittade och döda i hela DMV. Men om jag kan tyda statistiken rätt så har antalet inlagda minskat dagligen även om antalet döda legat stadigt. Man måste ju som du säger, öppna upp någongång, men vad händer då? Vi måste nog lära oss leva med detta virus ett tag framöver. Jag ser på bilder hemifrån att folk ändå träffas, äter middag, fikar, spelar in TV program, går på gym och i skola. Samma virus. Det har ju liksom inte försvunnit. Vi kommer antagligen behöva göra samma här så småningom. Inte ett alternativ att hålla allt nedstängt hur länge som helst.
Själv är jag naturligtvis mest nyfiken på vad som kommer hända med skolorna till hösten.

Monica sa...

Skönt att det öppnas upp lite mer men det är så mycket svårare hos er med den stora folkmängden.
Och människan är lika överallt. Här blev det hotfullt när skepparna höll på antalet passagerare vid varje avgång ut till skärgården under långhelgen, vakter måste kallas in och skydda personalen. Och det är ju inte de som bestämt hur saker ska vara, gör bara sitt jobb. De måste också tänka på de bofasta ute på öarna, sjuka finns som måste kunna ta sig därifrån och andra med.
Jag tror detta kommer gå långsamt, spridas under lång tid men inte så fort men pågå länge. Vi får ju vara så noggranna vi kan var och en men just kommunikationer och resor är komplicerat och svårt att på kort tid kunna förändra antagligen, men borde göras. Ha det bra och ta hand om er alla.

Monica sa...

Hoppas det är bra med er och att saker och ting fungerar trots allt som är. Läste att det "lugnat" ned sig i NY, värre nu på andra ställen, hoppas du, make och barnen mår bra!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...