onsdag 13 november 2013

Amerikanska fenomen del 1

Det finns en hel del fenomen här i amerika som man kanske inte är så van vid där hemma i Sverige. Innan jag fortsätter vill jag bara påpeka att detta är ett helt och hållet subjektivt inlägg och bör inte appliceras på hela amerika. Men det visste ni så klart! (precis som ni vet att alla svenskar inte är blonda, blåögda och storbystade. Det där med storbystade föll redan på inledningen, eftersom dryga hälften av svenskarna inte ens har bröst. Eller borde ha i alla fall...Ja, ni hänger med.)

Jordnötssmör! Det hade jag en alldeles speciell inställning till innan jag kom hit. Det var mycket fett, onyttigt och väldigt dåligt. Djävulens påfund. Jag kan väl säga att jag ändrat inställning drastiskt. Inte bara för att jag flyttat hit, men också eftersom jag dessutom blivit intresserad av träning och kost med tiden.
Här i amerika är det populärt med "peanut butter and jelly sandwich", vilket i princip är bröd med "sylt" eller liknande marmelad med jordnötssmör. Ryktet går att Elvis åt ihjäl sig på sin specialmacka - jordnötssmör, banan och BACON. Låter väl mumsigt? Jag skulle tro att det smakar ganska gott. Bacon har jag dock inte provat med jordnötssmör. Fast bacon är alltid gott.

Här i New York finns en sandwichshop som riktat in sig på jordnötssmör i alla dess former. Länken hittar ni HÄR. Jag har länge tänkt besöka det stället, men det har liksom inte blivit av. Men en dag så...


Man kan äta jordnötssmör med allt möjligt. Jordnötssmör med skivad banan, med äpple, i kakor, godis, med pretzels (typ salta pinnar)...Möjligheterna är oändliga! Numera älskar jag jordnötssmör. I rätt mängd och av rätt sort. Jag skrev ju tidigare att man hemma i Sverige nästan tror att jordnötssmör är djävulens påfund och det stämmer ju inte. Förutom på en punkt. Det FINNS jordnötssmör som djävulen tillverkar. Nämligen SKIPPY. Köper man och käkar det, är smöret inte så nyttigt. Det är laddat med massor av socker. Och så smakar det väldigt bra. När jag väl börjar äta Skippys jordnötssmör kan jag knappt sluta. Kombinationen av socker och fett är gudomlig...

Man ska istället rikta in sig på till exempel Kung Markattas jordnötssmör, som endast har jordnötter som innehåll. Och vissa har en gnutta salt. Jag föredrar saltat.
Det finns också en som jag brukade köpa på Coop som är ekologisk och bara innehåller jordnötter; Green choice.
Dessa kan man äta med ganska gott samvete även om de innehåller många kalorier.

Här finns det också andra sorters smör som cashewsmör och mandelsmör. Mandelsmör skulle jag kunna äta hur mycket som helst av.
Alla dessa kan man göra själv väldigt enkelt. Vill man göra mandelsmör ska man rosta mandlarna i ugnen lite grann. Sedan mixar man i matberedaren en lång stund, tills fettet ur mandlarna pressas ut. Det ser ut som om inget händer på ett tag, men fortsätt mala på så händer det grejer!
Definitivt djävulens påfund. Gott, gott, gott...Som en drog!

Som sagt. Säg efter mig: Skippy är djävulens påfund (men kan med gott samvete intagas en matsked i veckan...men göm burken på en gång innan djävulen säger åt dig att käka hela burken), men Green choice är en gåva från högre makter!

Tips på sätt att intaga jordnötssmör och andra nötsmör:
med banan eller äpple
salta pinnar
i kakor
med grekisk yoghurt
på macka med sylt eller utan
i havregrynsgröten
med choklad


12 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Jag har märkt att jordnötssmör är ett ganska poppis pålägg bland vegetarianer i Sverige.

Monica sa...

Jag måste erkänna att jag aldrig mig veterligen ätit jordnötssmör:-), det där green choice kanske kan testas i något, i bakverk kanske?

Villa Freja sa...

Men vad gott. Kan tänka mig att två mackor med den där av djävulen påfunna jordnötskräm är dödligt gott till en helt onyttig lunch nån gång ibland. Men det kanske är svårt att hålla sig till "bara ibland"....

Casa Annika sa...

Superbra inlägg! Jag tänker så mycket just nu om jordnötssmör att jag inte vet vad jag ska skriva. Bara att jag gärna skulle vilja besöka jordnötssmörstället!

Steel City Anna sa...

Reese är gott! Vet inte om det finns i Sverige? Upptäckte det när jag flyttat till England. Jag gillar jordnötssmör men som det är, vet inte vad jag ska äta till :)

Camilla sa...

Den där green choice had vi hemma just nu. Vi köper en burke jordnötssmör då och då. Det är inte något som alltid finns hemma.

Camilla sa...

Den där green choice had vi hemma just nu. Vi köper en burke jordnötssmör då och då. Det är inte något som alltid finns hemma.

iaz sa...

Har ju provat de där Reeses som typ smarties och chokladbaren samt "pumpakakan" med choklad och jordsnötssmöt som du skickade. Supergott! De Reesses på bilden ser med väääldigt goda ut ;) Svårt att låta bli lådan med godsaker som står på bänken i köket ;) Men i helgen kanske man får prova en sån där Pop-tart, spännande! kram

Anonym sa...

Mmm, jordnötssmör!!! Barnen brukar ha det på knäckebröd till mellanmål, ofta med bananskivor el druvhalvor på. Smarrigt att ha i glass och kakor. Trader Joe's peanut butter pretzels är perfekt snack tycker jag. Har aldrig provat det i gröt dock, låter spännande!

Anonym sa...

Jordnötter i sig är ju relativt nyttigt (i måttliga mängder) så länge de inte sockras (-smör) eller saltas. :-)

Anonym sa...

Jag äter ganska ofta jordnötssmör! Just av den sorten du har bild på (eko). Den är god på mackor, som den är eller mixad med banan som en sliskig och smaskig kräm. Nomnom. Jag har även i mat ibland och på äppelskivor som mellis. Tycker nog allt att det är ett vedertaget, godkänt pålägg - iallafall i mina kretsar!

Anna Granström.

Anna Ström Åhlén sa...

Jag kommenterade för några dagar sedan men det kom visst inte med, så jag gör ett nytt försök. ;)

Underbart inlägg om jordnötssmör!
Jag älskar att äta det, men själv köper jag alltid den nyttiga varianten utan palmolja.

Skulle verkligen vilja gå på den där sandwichshopen med dig. Nästa gång jag är i NYC? :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...