måndag 4 november 2013

What to do?

N fyller år om en dryg månad och i år hade vi tänkt ordna kalas för henne med klasskompisar och andra vänner. Vi har tidigare inte haft det av olika anledningar. Bara familjekalas liksom. Det brukar räcka med tanke på den stora familj vi har. Men i år är hon så pass stor att det skulle vara roligt.

Dock är det många val som ska till. För det första är vår lägenhet alldeles för liten för att hysa kalas. Oavsett antal barn på kalaset. Såvida det inte handlar om 1-2 barn extra. Här är det ofta så att föräldrarna stannar under kalaset dessutom. Var ska de få plats?
VAR ska kalaset vara? Lokal? Vi har inget rum i byggnaden där vi bor heller. Vissa lägenhetskomplex har ett lekrum till exempel, som man kan "boka" för kalas. Inte vi.

Sedan är frågan. VILKA ska man bjuda? N har ännu ingen som hon direkt umgås med i sin klass. Många som hon gillar är från Kindergarten från förra året. Många brukar bjuda hela klassen på kalas. Hon har 25 barn i sin klass. Och sen vill hon ju bjuda de som hon brukar leka med på rasten från Kindergartenklassen. Ytterligare 5-6 barn alltså. Med föräldrar kan det bli upp till 60 personer om alla kommer. Vilket de förhoppningsvis INTE gör. Helst att mer än hälften tackar nej.
ELLER så kan man bjuda in bara några från klassen och sedan hennes vänner från Kindergarten. 

HUR ska man ha kalaset...Många här anordnar kalas hos "kalasfixare". Ett ställe som tillhandahåller lokal, underhållare, teman etc. Du tar med tårta och snacks och dricka. Dock är dessa kalas väldigt dyra...speciellt om antalet barn är många. Ofta bjuder man på pizza till barnen och sedan tilltugg till föräldrar vilket kostar det också. Och dryck.

Plus goodiebags när barnen går hem. En liten påse med nån leksak eller nåt ätbart eller liknande.

Ni ser. Det kan dra iväg! De där kalasen från hemma i Sverige känns långt borta. Jag funderar på att göra nåt sånt istället om jag kan hitta en lokal som inte kostar skjortan. Ha ett gäng barn, köra lite lekar, pyssel och liknande. Avsluta med tårta och fiskdamm. För er som bor här i USA, är fiskdamm för 6-7 åringar töntigt? När jag var liten funkade det, men nu? Ungarna verkar ha förändrats. Jag vet att N skulle gilla det, men hennes vänner vette tusan...

Usch. Så himla svårt! Alla idéer mottages tacksamt!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Vi körde nog fiskdamm tills barnen fyllde 6 el 7. De amerikanska barnen tyckte det var jättekul, särskilt när de fick en strumpa eller något annat knasigt på kroken. Amanda bjöd bara 3-4 stycken i början, då har man ingen press att bjuda alla, lekar kanske inte funkar, men pyssel går desto bättre. "Hitta djuren" (leta upp gömda små plastdjur i huset) har barnen älskat. När de var små skrev vi ut en lista med bilder på djuren de skulle hitta. Lycka till! Förresten, vi har fått en hel del klagomål på gräddtårtorna vi har serverat ("de har ju ingen frosting"), men det har vi struntat i - födelsedagsbarnet har fått bestämma.

Malin sa...

Vi hade kalas igår för Mattias som fyller 11 idag. Vi har nästan alltid haft på lokal (pump it up), men iår ville han ha ett science party som min väninna och hennes dotter höll i. (hon är biolog). Vi bjöd in 7 barn, tillsammans med våra pojkar och hennes dotter blev det 10. Det var bara en kompis från klassen, men de andra var från skolan, flera ett år yngre. Enda som inte var från skolan var bästisen från Kindergarten men som flyttat. Kostnaden blev nästan lika mycket som med 25 barn iochmed att jag betalade materiel och gav väninnan 100 USD presentkort som tack. Vi körde inte med fiskdamm, men har gjort tidigare och barnen brukar tycka att det är spännande om man förklarar att det är en svensk tradition. Kom ihåg att barnen aldrig har gjort det förut så jag tror de kommer att tycka det är kul. Bjud de hon vill skall komma. Du behöver inte bjuda på pizza om du inte har det vid lunchtid. Du kan också skriva på inbjudan att t ex cake will be served, så då vet man att det inte blir pizza. Vi brukar alltid ha på sen eftermiddag för att undvika pizza. Tyvärr är folk hopplösa på RSVP här. Kan hända att du måste påminna lite. Man kan också skriva no siblings please och drop-off ok om man vill minska antalet barn. Vi körde veggie tray, chips, cupcakes och "glassbar" med alla strössel, gummibears, chokladchips, chokladsås och grädde, samt dricka. Vi brukar annars ha tårta och dricka bara.

Bjuder man inte hela klassen bör man försöka vara diskret med inbjudningskorten och kanske be N att inte tala om kalaset i skolan. Vissa skolor kräver att man bjuder alla barn i klassen. Jag tror folk förstår om man inte kan det och jag tycker inte man skall känna att man måste bjuda igen. Om ni själva skall hålla i allt så vore det kanske bra om ni kunde ha någon vän eller släkting som hjälper till?
Lycka till och grattis i förskott till N!

Camilla sa...

Det är alltid lika svårt att dra gränsen för vilka man ska bjuda. Att bjuda hela klassen på 25 personer + några extra låter väldigt mycket. Ibland har barnen gått ihop två stycken och bjudit hela familjen.

Kalasfixar fixar säkert bra kalas men jag tror att barnen kan uppskatta ett "hemmakalas" minst lika mycket. Är det möjligt att ha kalaset som en picknick? Eller om ni hittar en lokal så kan ju pyssel passa i den där åldern. Något år fick barnen på vårt kalas göra var sin prinsessorna. Jag hade klippt till var sin av en gammal tapetrulle. Barnen dekorerade sedan kronorna.

Fiskdam tror jag säkert fungerar i 6-7-årsåldern. Att få lite tokigt napp är alltid roligt.

Ibland på kalasen har vi kört hamburgare med bröd. Vet inte om det blir billigare än pizza. Kan ju bli mycket att steka om man är väldigt många. Har fungerat bra till 6-8 barn.

Lycka till med alla beslut! Glöm inte fråga dottern vad hon vill. Barnen har ofta bra idéer själva.

iaz sa...

Inte så lätt att veta hur man ska göra och så vill man ju inte spendera en förmögenhet på kalaset heller. Det viktigaste är ju att barnen har roligt och att N blir nöjd =) Det tror jag hon bli oavsett vilket alternativ ni väljer. Kram!!

Monica sa...

Här hör jag om folk som hyr stora lekland med underhållning och mat hela dagen både för föräldrar och barn för hisnande summor. Man kan nog ha lika roligt på annat sätt eller roligare och mer fantasifullt.
Hamburgerbar, lekar, är det för tidigt med julpyssel:-), dans och musik kanske, sagohörna, det blir vi aldrig för gamla för och fiskdamm låter jättebra. Sedan är det lokalen, det går inte att hyra in sig i någon skollokal eller liknande? Ja med sådant är vi rätt bortskämda här hemma, vi har i vår bostadsrättsförening fritidslokal, pub, gym, snickarboa, vävstuga mm förutom de fina tvättstugorna som man skulle kunna ha party i också:-). I puben har en del firat bröllop t o m.
Huvudsaken ni gör detta för barnen och födelsedagsbarnet, ni skapar det hur bra som helst tror jag tillsammans, det är lokalen som kan bli ett problem. Hoppas det kan lösa sig på ett bra sätt.

Anna sa...

Hej!

Efter tre barn (som nu är tonåringar) och måååånga kalas kommer här några tips.

För stora kalas blir oftast jobbiga, både för barnen och de vuxna.

När vår äldsta var liten slog vi ofta på stort med hyrd lokal, massa dekorationer etc. Men för vems skull? En gång blev resultatet att h*n satt i ett hörn och inte ville vara med. ;)

Bara man är tydlig gentemot resten av klassen/bekantskapskretsen så går det ju jättebra med ett litet hemmakalas för bara de närmaste kompisarna. Se på en film, äta lunch eller fika samt ha någon frågesport brukar vara populärt. Dela in barnen i två lag och kör lite allmänbildande och (inte att förglömma) roliga frågor.¨

Fiskdamm tror jag nog passar bäst för riktigt små barn, men låt din dotter välja. Man kan ju hotta upp den lite, så den blir läskig eller extra spännande. Skicka med goodiebag på slutet räcker också gott.

Maxlängd på ett kalas för yngre barn är, enligt min erfarenhet, två timmar. Sedan brukar de flesta vara "klara", såvida man inte ser på en film som tar en stor del av tiden.

Lycka till!
Anna

Anonym sa...

Vi har haft de flesta kalasen hemma alt i kvartersgården men även nåt på lekland. När E fyllde sju körde vi limbo på kalaset och ungarna var helt galna. Sen blev det limbo på alla kalasen resten av året. Goodiebagen är för det mesta bara godis, de verkar inte bry sig så mycket om det andra jag testat ha i, om vi har fiskdamm får de godispåsen då. iNär vi har kalaset själva brukar jag blåsa en massa ballonger så får alla ta med sig ballong hem, det verkar de gilla fast de är stora. Ett kalas gjorde jag ballongdjur - det är jätteenkelt att göra ex en pudel! 2 timmar - sen är alla slut.

eastcoastmom sa...

Nu kommer min input kanske sent?
Men att bara bjuda tjejerna i klassen måste väl funka, alla i klassen är alldeles för många. Eller en liten liten grupp på 3-5 stycken, så inte resten känner sig utanför (eftersom det är många som inte bjudits!).
Sen tycker jag du har fått flera bra tips på aktiviteter, och ett kalas är aldrig längre än 2 timmar, ofta bara 1.5 timme är min erfarenhet från Connecticut.
Lycka till!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...