söndag 9 september 2012

Finally!

Nu har jag lite tid över efter en hektisk och lång vecka. Det är mycket att sätta sig in i vad gäller jobbet. Det är många rutiner som är annorlunda gentemot Sverige. Plus att jag inte arbetat på förskola på väldigt länge. Åldersgruppen är 1,5 - 2 år och tidigare arbetade jag med 6-9 åringar. Nya arbetskamrater och arbetsklimat. Att inte ens veta var man kan hitta extra pennor eller toalettpapper är ganska enerverande. Det ordnar sig så småningom.

Den stora nyheten är ändå att lilltjejen börjat skolan! Egentligen nollan eller förskoleklass, men här är det Kindergarten. Det är rejäla grejer. N var exalterad hela helgen och hade lite svårt att sova dagen före skolstart. Första dagen var en kortare skoldag, endast två timmar. Andra dagen, vilket var i fredags, var heldag.

Första skoldagen. Då måste man vara  glad!

Maken lyckades komma åt att ta en bild i klassrummet. Notera amerikanska flaggan!

Skoldagen är slut!
 Det "bästa" med vår skola är att föräldrar är väldigt engagerade. Många samlas i något som kallas PA (Parent Association) som har möten och insamlingar konstant för skolan. Bland annat kan man donera pengar, hjälpa till vid bake sale (typ sälja bröd och kakor) och andra event. Pengarna, summan på vår skola är tydligen väldigt stor, går till att anställa fler lärare, skapa enrichment classes (extra musik, dans, språk etc) och andra kostsamma grejer som skolpengen inte räcker till för. Vi ska gå på ett möte på tisdag för att kolla läget, se om vi kan bidra med något på något sätt.

På skolan serveras också lunch om man vill betala för den. Tydligen har presidentparet, speciellt Michelle, varit med och bidragit till att skolor serverar bättre och hälsosammare mat. Vi ska efterforska lite för att se om det är mat värd att betala för. Än så länge skickar vi med lunchlådor till N. Det är också en utmaning, att hitta lunch som är varierad och som inte behöver kylas. Jag har i och för sig en Frozzypack som kan kyla maten upp till 7 timmar om inte annat. Den ska vi testa.

I helgen har vi mest tagit det lugnt. I går var det regn nästan hela dagen. Dessutom tornadovarning. Tornadon härjade i vissa delar av Queens och Brooklyn. Den nådde inte hitupp, även om det var mycket blåsigt. Idag gick vi till parken. Vädret är väldigt fint. Solen är varm, men nu börjar det kännas att sommaren lider mot sitt slut. Kyligare vindar drar in.

N på gungan i parken.

Picknick i parken.


14 kommentarer:

Cinnam sa...

Det låter som ni har det bra. Hoppas du kommer in dig snabbt på jobbet och känner dig hemma där. :)

Steel City Anna sa...

Vad stor hon har blivit! Fina bilder.

Monica sa...

Verkar vara en fin skolstart. Det är intressant med skillnader, med tanke på amerikanska flaggan i klassrummet. Här, det var i Uppsala, så fick de små grynen göra lite pyssel till svenska flaggans dag och det var förstås blandat när det gäller vart barnen kom ifrån, de är födda här, kanske föräldrarna med men mormor från annat land eller mormorsmor,-), ja du förstår. Så fick de klämma i småflaggor gula och blå i pysslet, vad annars? Det blev ramaskri från de politiskt korrekta, alla jordens flaggor skulle sitta där, stackars förskollärarna måste ha allt förankrat och politiskt korrekt men hur de än gör kan det nog bli "fel". Önskar dig lycka till med nya jobbet!

Marina sa...

Härligt att ni verkar ha kommit tillrätta med allt.

Jojjo sa...

Kul att hon är så exhalterad över skolan! Det är så mycket som är annorlunda mellan svenska och amerikanska skolan, bara det här med lunchen som du nämner. Måste verkligen vara ett pussel att få ihop det!

Husfrun sa...

Det är en massa nytt ju :)
Hoppas du snart kommer in i jobbrutinerna.
Har också problem med det där med varierande luncher. Har du bra tips så dela gärna med dig. Vill äta nyttigt och varierande när jag studerar men vill slippa ta med mat som måste hållas kall/måste värmas.

Martina sa...

Förstår att det kan vara svårt att få ihop det där med maten.
Finns det möjlighet att värma mat i skolan? För då är det ju super med en frozzypack.

Annars blir det ju lätt så onyttig mat om det är sådant som skall hålla utan kylning....

Camilla sa...

Härligt att få börja skolan. Det är en stor dag, ett stort steg både för N och för föräldrarna.

Skönt att det låter som att allt börjar falla på plats för er "over there", men jag förstår att du är helt slut av allt nytt. Låt det ta den tid det tar.

Katarina sa...

Kul mea allt! Än om jag förstå att det är verkligen förändringarnas vindar för er. Men på samma gång så komer ni snabbare in i allt då skolorna börjat. Kram

Emma sa...

Oj vad mycket som händer i allas era liv! Stora tjejen och mamman som har ett nytt land -alla i ett nytt land med en ny vardag. Spännande!!

Västgötskan sa...

Vad spännande med skola! De blir stora så fort. :-D

Tornado...?? Hjälp! Vilken tur att ni klarade er... :-O

Kram M

iaz sa...

Verkligen skönt att se att det verkar som att N trivs i skolan, att döma av leendena på bilderna. Hur går det m språket? De lär ju sig fort i den åldern :-) Stor kram!

Min plats i solen sa...

Är så glad för din skull vännen och det är roligt att höra om ditt nya arbete. Jag hoppas att du kommer att trivas riktigt bra och jag vet ju att de där barne har världens tur som får dig som lärare.

Och fina N. Inte klokt vilken stor tjej hon har blivit. Minns ju den där lilla tjejen när vi först hittade varandra i cyberrymden för flera år sedan. Nu är hon inte den lilal tjejen längre utan den stora skoltjejen och jag är helt övertygad om att hon kommer att stortrivas och suga åt sig som en svamp av all kunskap, kompisar och allt spännande.

Vill också tacka dig för all omtanke, uppmuntran och värme hos mig. Betyder så mycket och värmer så gott. Tack för att du fins där ute kära vän. På andra sidan det stora havet men trots det nära.♥

Ta nu hand om varandra och ha det så gott som bara ni kan.

Kram Lotta

Saltistjejen sa...

Vad roligt med N's skolstart och att både ni och hon gillar nya skolan!! :-) Nästa år är det dags för E också. Jag fasar lite för det eftersom vi haft/har lite av skyddad verkstad nu med hennes förskola här. Luncherna är bara en sak. Haha! Som hon går nu så värmer de ju upp maten vilken förvaras i kylskåp fram till lunchen. Det blir ju annorlunda i Kindergarten....
och ja, PA Boards är ju väldigt viktigt här. Jag var ju aktiv i vår men slutade nu i och med mitt nya jobb då jag inte finns "på plats" här längre. Men jag har sagt till dem att jag gärna kan ställa upp som volontär för olika event senare under läsåret.
Ska bli skoj att höra mer om skolan! både "din" och dotterns".
Kram!!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...