tisdag 8 oktober 2013

Gotta love America

Asså, det finns fördelar med att bo i USA! Bland annat att jag här räknas som lång! Say what? Hemma i Sverige är jag relativt kort. Inte pygmékort, det finns kortare personer än jag så klart, men något kortare än genomsnittet är jag nog. Eller så ÄR jag genomsnittet? Jag vet inte. Jag har i alla fall känt mig kort. Många vänner är längre än jag och jag får ofta "se upp" till folk.

Well. Not anymore!
När jag var hos min läkare i juni och vi pratade om hur stor bebisen skulle kunna tänkas bli innan den kom ut i September (efter ett tillväxtultraljud som pekade på att vår bebis nog skulle kunna väga 4-4.5 kg vid födseln.) sa min läkare så här:

- Din man är ju lång och du är också lång, så det är inte konstigt om bebisen blir något längre och större än genomsnittet.
What? Jag slutade nästan lyssna vid "du är också lång". Jag? Lång? Yeah.

Likaså tycker de flesta att sonen var så stor med sina 54 cm och 3885 gram, men för att vara ärlig ligger många bebisar som jag vet om hemma i Sverige, mellan 3400gram och 3900gram. Kanske att 54 cm är något längre, men dottern var 52 cm lång och vägde 3775gram.

Igår hade dottern en playdate med en gammal klasskamrater och jag och playdatens mamma satt och pratade när hon kläcker ur sig att jag är lång. Oh yeah baby. Hon är kortare än vad jag är och tydligen är hon ungefär genomsnittet här i USA/New York.

Jag är lång och har alltid varit lång. Jag har bara bott på fel kontinent!

9 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hahahaaa! Ja du det är också något jag tänkt på sedan vi flyttade hit. I Sverige är jag klart under medellängd med mina ca 162 cm. Tror medellängd för kvinnor i Sverige ligger strax under 170 cm eller så. Och min man tycker alla här är såååå lång. I Sverige är han väl typ lite över medel eller så med sina ca 185 cm. JAG tyckte t o m att han var kort då vi träffades eftersom min pojkvän jag var tillsammans med innan var dryga 190 cm. Haha!
Dottern ligger på 95:e percentilen i längd här men tror inte hon skulle anses alls lika "lång" i Sverige med svenska mått mätt. En svensk kompisfamilj här berättade att deras yngsta son (snart 1 år) ligger UTANFÖR kurvan!
Så ja, jag tycker det är intressant att man ser så olika på längd här och i Skandinavien. Men så är här ju en så otroligt större variation också. Folk från olika länder där medellängden inte alls är så lång som t ex Nordeuropa. :-)

Freedomtravel sa...

Är amerkaner kortare än vi? Det visste jag inte! Annars brukar man ju känna sig ruskigt lång i Asien ;)

Camilla sa...

Jag trodde inte att Amerikaner är så korta. Det ska jag tala om för dottern. Hon tycker att hon är kort, här i Sverige. Hon är nog som du, lite kortare än medel och råkar dessutom ha långa vänner.
När vi var i Japan kände hon sig lång, för där var kvinnorna absolut kortare. Då funkar det alltså att åka väster ut också. Undra vad vi gör i Sverige för att bli så långa?

iaz sa...

Härligt! Önskar jag med kunde få räknas som lång. Får väl flytta till USA då ;-) kram

Casa Annika sa...

Jag är också lång! Här i Spanien i alla fall, inte i Sverige. Det är ganska praktiskt eftersom jag med mina 161,5 centimeter ofta ser bra i folksamlingar. Inte så många som är längre.

Anonym sa...

Haha! Hur lång är du?! Nu är jag SÅ nyfiken!! Jag har alltid känt mig så låååång. Är 168 cm. Nästan en jätte.

Victor var 52cm, det räknades som LÅNG här (3545kg).

Anna Granström.

Monica sa...

Måste kolla:-), här i Sverige är medellängd 167,7 för kvinnor 20-29 år, det var nya mätningar. Så det gällde inte hela befolkningen.
I USA är medel 162,2 20+ men så delas människor in i vita, svarta, röda, gula där, sant, och vita kvinnor 20+ har medel 164,8. Själv är jag 160 och tycker det ofta varit fördelar med det utom på Willys när jag inte når knäckebrödet, den sort jag vill ha:-).

Anonym sa...

Så det är där man ska bo! 163 cm kort/lång...

Villa Freja sa...

Haha, ja så måste det vara. Jag får visserligen ofta höra att jag är lång, trots att jag bor i den här kontinenten ;) Jag anser inte att jag är lång med mina 169 cm, men tydligen är jag längre än de flesta andra tjejer.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...