fredag 22 november 2013

Amerikanska fenomen del 2

Här kommer del två i min "serie" om amerikanska fenomen. Visst lät det professionellt?
Och än en gång, detta är skrivet helt subjektivt från min sida!

Nästa fenomen på listan är välgörenhet. Det passar väl bra nu när Thanksgiving firas nästa vecka? Denna tid är också välgörenhetens största tid; Thanksgiving, jul och nyår. Här i amerika samlas det ständigt in pengar och mat till olika slags välgörenhet. Man skulle ju kunna tror att denna välgörenhet handlar om att samla ihop till andra fattigare delar av världen, men för det mesta är det faktiskt för människor här, i USA. Vår dotters skola har varje år olika "drives" för att samla antingen mat (som burkar, flingor, etc), Turkey dollars (man donerar några dollar som sedan går till att köpa kalkon till hemlösa eller fattiga familjer till Thanksgiving), gamla vinterjackor och skor (till de som inte har råd att köpa sånt till den kallare årstiden) eller så kunde man i år beställa pajer via Hem-och skolaföreningen (Parents Association) för att antingen ha själv eller donera till en organisation. Vi donerade en paj i år. Det är fint tycker jag. Man känner att man kan göra något för andra i alla fall. Sedan finns det välgörenhet som samlar pengar till olika projekt som trädgårdar i fattiga delar av staden, olika projekt för barn i svårighet, för mammor som bor i slummen---Skolor håller hela tiden så kallade Fundraisers för att samla in pengar till sin skola för att köpa material...Det är också en form av välgörenhet. Listan är oändlig.

Förutom de där "driverna" som skolan gör, finns det också "driver" på affären. Många gånger kan man få frågan när man betalar om man vill donera en dollar eller bara några cent extra till någon slags välgörenhet. Och oftast känns det ju inte så svårt att säga JA. Vad gör en dollar i det stora hela när man precis köpt mat för mycket mer än så, eller en chokladbit man egentligen inte skulle köpt?

Det finns också många olika sätt att donera sin tid till välgörenhet. När jag bodde här i USA första gången fick jag kontakt med en organisation som precis skulle starta upp ett nytt projekt. Projektet handlade om att volontärer skulle besöka äldre i deras hem som sällskap. Många äldre är alldeles för sjuka eller gamla och skröpliga för att ta sig ut själva och de kanske inte har någon familj som kommer och hälsar på. Jag blev deras första volontär för projektet och en gång i veckan åkte jag och hälsade på en kvinna som ursprungligen kom från Jugoslavien under andra världskriget. En otrolig kvinna! Jag besökte henne i ett halvår och sedan fick hon flytta till ett boende eftersom hon inte klarade sig själv. Hon var ändå över 90 år då. Jag fick istället besöka en annan kvinna, som också kom som invandrare fast från Irland. Hon led av en sjukdom som sakta gjorde henne blind och när hon var runt 30-35 försvann hennes syn helt. Henne besökte jag också under drygt 6 månader och sedan flyttade jag tillbaka till Sverige. Detta var en fantastisk upplevelse. Vilka kvinnor och vilka historier de berättade!
Det finns andra sätt att donera sin tid också. Till exempel dela ut mat under högtider, arbeta på härbärgen, hjälpa barn med läxor eller liknande.
Jag är lite kluven till det här med så mycket välgörenhet. Det är tragiskt att de ska behövas i länder som USA och Sverige. I Sverige är det ju ännu inte lika utbrett som här, men på god väg. Ibland känns det som att folk här i USA använder välgörenhet för att lätta sitt dåliga samvete. Skänk det ena och det andra och så är det bra. Varför ska vi vara för allmän sjukvård eller social omsorg via staten? Det är ju bara kommunister som stöttar sånt skit.
Ibland tror jag till och med att det är staten som promotar välgörenheten så att de ska slippa skapa välstånd för alla (republikaner säger jag bara...). Om vi tar exemplet med hälsovård. Igår hörde jag på nyheterna att sjukhusräkningar står för 60% av alla personliga konkurser. 60%!! Och ändå tycker idioterna republikaner att det inte är värt att ha allmän sjukvård? Tänk om dessa 60% hade sluppit sjukhusräkningar. Då hade de haft sitt hus (och betalat mer skatt i form av fastighetsskatt och liknande), sin inkomst (kanske måste de få hjälp från det sociala. Den lilla de kan få här) och varit friska (så att de kunnat jobba och på så sätt bidragit till samhället). 
Men det är ju bara min åsikt.

"Total charitable contributions by individuals, 

corporations, and foundations was an estimated 

$298.42  billion in 2011" Källa: www.grantspace.org

Tills saker här ändras, så behövs välgörenhet och jag hjälper gärna till med det jag kan.

7 kommentarer:

Anna, New York – My Bite of the Big Apple sa...

Vilket intressant och tänkvärt inlägg! Gillar verkligen din blogg.

Monica sa...

Intressant! Och att hjälpa som du gjorde ger mycket tillbaka. Man lär sig otroligt mycket.
Här i Sverige säger sociala myndigheter att skulle frivilligorganisationerna försvinna kraschar allt. Så det finns mycket välgörenhet här också fast rent politiskt vill man inte riktigt erkänna det. Även i affärskedjor idag så frågar de om man vill runda av till Barncancerfonden t ex. Det är ganska nytt tror jag. Och så måste man kolla upp om det är seriöst tycker jag.
Att så många drabbas av sjukhusräkningar är verkligen tragiskt, både Clinton och Obama har väl försökt att ändra systemen, hoppas det blir så.

Mrs Clapper sa...

Tycker det är bra att det finns enkla och bra sätt att bidra! Många gånger är det svårt i Sverige, jag ger till olika förbund och de lokala uteliggarna som man "lärt känna" genom åren, men det är många som inte syns som behöver hjälp.

Freedomtravel sa...

Jag är väl typiskt svensk, men jag tror verkligen på att kombinera socialism och kapitalism. Människor måste ha en morot för att jobba, samtidigt ska sjukvård och social omsorg vara för alla. Om det inte finns ett socialt skyddsnät är det förstås tur att det finns välgörenhet, men det känns tråkigare att behöva vara beroende av rika människors lust att visa sig snälla.

Anna Granström sa...

Ja men visst, alltid dessa "avrunda upppåt" i mataffärerna i USA...

Intressant inlägg!

Anonym sa...

Jag är också kluven till det här med välgörenhet i USA. Arg för att det ska behövas, för att staten inte betalar för vård och omsorg, men glad att det finns så många som ger av tid och pengar till de som behöver.

Villa Frejas bokblogg sa...

Jag blir också lite kluven, för visst är det bra med ett så välutvecklat och brett donerande, men samtidigt känns det lite som om de dövar sitt samvete och inte tar tag i problemet, själva kärnan, på riktigt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...