söndag 12 april 2015

100 dagar av riktig mat is over and out

100 dagar har passerat sedan vår utmaning tog sin början. 100 dagar sedan årets första dag dessutom. Det ni! I fredags var den sista dagen, dag 100. Det har varit långa månader. Inte för att vi haft vår utmaning men för att det varit riktigt kallt och riktigt mycket vinter. Vi ser ljuset på alla sätt nu. Visserligen är det inte riktigt vårvarmt ännu, men vi slipper snö och slask. Vi slipper 15 minusgrader och 75 lager med kläder var gång vi ska gå ut.

Åter till 100 dagar av riktig mat. Här kommer en utvärdering av dagarna:

PLUS

 • inga tillsatser i vår mat alls. 
 • mer tid till matlagning, mer kärlek och mer uppskattning för maten
 • mindre svinn av mat. Har man spenderat timmar på att baka, koka och steka är man inte lika sugen på att kasta maten. Faktiskt!
 • vi har testat många nya recept och hittat en hel del nytt som vi kommer fortsätta laga
 • vi har ätit mer frukt och grönt. Inget kött, bara kyckling någon gång i veckan.
 • inser hur mycket tillsatser som finns i mat generellt. Även mat som anses nyttig av många. 
 • man blir mättare av riktig mat. Håller sig längre.

MINUS
 • mycket planera i förväg. Är brödet slut är det inte vara att springa till affären. Det tar minst 3 timmar att göra brödet (visserligen kan man svänga ihop nån slags tunnbröd och scones på mindre, men ni fattar vad jag menar).
 • mycket tid. I princip har det tagit en dag i veckan att förbereda buljong, bröd. flingor och annat som vi gör från grunden. 
 • ibland har man faktiskt inte tid att laga lunch eller middag. Att beställa mat kan ibland vara en hjälp när det krisar (inte varje dag, men då och då, ett par gånger i månaden). Vi har dock kunnat lösa det ganska okej ändå. Svårare när man har barn!
 • när man är bortbjuden, hur gör man då? Det är ju ingen matallergi (då kan man ju dö eller bli inlagd om man äter en viss mat)...man får bestämma iförväg hur man ska hantera detta. Likaså restaurangbesök.
 • svårt att hitta nödmat när man är ute längre än väntat och inte har med sig tillräcklig proviant.
Slutsatser:

Att äta riktig mat är lättare än man tror. Vi insåg också att vi redan innan eliminerat många varor med tillsatser. Vi har ätit mer varierat, mer frukt och grönt (trots att vi faktiskt åt mycket redan innan) och fått många nya maträtter att äta i framtiden. Vi kommer fortsätta att göra vårt eget bröd, egna buljong och flingor. Vi kommer att fortsätta dra ned på köttkonsumtionen. Ibland kommer vi att beställa hem mat. Ibland gå på restaurang eller äta en efterrätt. 
Det finns ingen återvändo efter dessa 100 dagar. Så här vill vi leva. 

4 kommentarer:

Monica sa...

Väldigt bra! Och det mest vettiga att leva så! Det tar lite mer tid och inte minst att handla rätt, gå i flera affärer men man vinner annat. Ibland blir man trött på matlagning naturligtvis och då finns lite räddningsplankor. Vi här hemma slänger aldrig något, inte ens en potatis, det blir så när man planerar bra. Hörde Skavlan med en närings-matexpert, Sverige och Norge värst-sämst med mat, vi slänger så mycket varje år av fullgoda livsmedel som skulle räcka till dubbla invånarantalet i våra länder, hemskt med tanke på att så många svälter i världen.
Sen kan jag som du fundera, kanske inte främst hos vänner men på restaurang här hemma, när jag är i England talas det mycket mer om varifrån råvarorna kommer och hur de är odlade och tillagade och det känns direkt skillnad att det är nylagat, ja vi får ofta se när det lagas till), men här, vad är det här på tallriken egentligen och tappa aptiten lite redan där:-). Det har blivit en sådan vana att kolla tillsatser och framför allt att köpa ekologiskt om det finns så det får alla del utav hemma hos oss:-). Lycka till med fortsättningen! Och vi äter lite kött då och då, ibland ett par gånger i veckan, andra veckor inte alls. PS nu förstår vi mer om trillingnöten, den har blivit hiskeligt dyr här hemma, i alla fall ekologiska hasselnötter fast det använde nog inte Ikea. Mandeln ekologisk är också dyr men inte fullt så dyr som nöten.

Camilla sa...

Spännande att läsa eran summering. Intressanta slutsatser att ni slänger mindre mat och att ni blev mättare. När man lagar från grunden är det kanske lättare att slänga i de där resterna från igår än att tillsätta dom till något halvlagat.

Jag vill laga allt från grunden, men riktgit allt blir det inte. Jag prioriterar inte min tid så. Jag kan inte säga att jag inte hinner, men då skulle jag få stryka något annat.

Skulle vara intressant att få ta del av fler av era nyfunna recept. Nya idéer är alltid välkommet.

iaz sa...

Vilken prestation! Bara man bestämmer sig så kan man genomföra det mesta tror jag. Bra jobbat! Kram

Linda sa...

Gud vad duktiga ni har varit! Jag kan tänka mig att det inte alltid var lätt men som med allt annat vänjer man sig väl lite och allt blir lättare när man vet vad man ska göra efter ett tag.
Jag äter Whole30 nu i 30 dagar och den största utmaningen är att veta vad man ska handla för att kunna variera sig lite men jag hoppas att det blir lättare när man får lite mera kläm på det. Grattis till er stora prestation! :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...