fredag 10 april 2015

Ingen barnlek

Det var ett tag sedan vi reste utom landet och därför behövde ett antal pass uppdateras. Närmare bestämt barnens. Lilla H har ju aldrig haft nåt och Ns gick ut för flera år sen. Det är ingen barnlek att fixa pass här i USA ibland. Först ska man skaffa en blankett. Det gör man på posten till exempel, eller så kan man skriva ut den från internet. Sedan ska den fyllas i med information om ditt namn, var du bor, dina föräldrars namn (och mammans namn som ogift) och deras födelsedatum, kontaktperson in case of emergency (med adress och telefonnummer)...Därefter, måste ens birth certificate skickas med (om det är första gången man ansöker om pass, annars räcker kopia) och om man är under 16 år måste också kopia av föräldrars ID-kort medfölja. Sist, men inte minst, måste två passfoton produceras fram innan man kan call it a day. Notera att båda föräldrar (om barn under 16 ansöker) måste närvara vid ansökan annars måste den icke-medföljande föräldern skriva ett papper som måste bevittnas och skrivas på av en notarie för den andre föräldern att ta med. När allt det är klart gäller det att pricka in rätt tid att ställa sig i kö på posten för att lämna in ansökan. Min svägerska ansökte till sin son tidigare i veckan och det tog ett käckt antal timmar (runt 4). Vi gick igår morse när de öppnade klockan 09. Trots det tog det en timme att genomföra ansökan. Och vi var relativt förberedda. Det fanns några tidigare i kön som missat att ta med något som gott fick gå hem och fundera på sitt misstag och komma tillbaka...

Men nu är det gjort. Vi klarade det! Maken behövde visst inte nytt pass. Vi åker i augusti och hans går ut i oktober. Trodde vi. Ända till jag såg på mitt instagramkontot. Linnea i Colorado flög till Sverige med sin son igår. Maken blev stoppad vid incheckningen och fick inte följa med. Hans pass gick ut inom tre månader från resan.
Fy farao vad jag är glad att jag såg det nu!! Maken måste ha nytt pass! Tänk om VI stått där också i augusti och maken blivit nekad att flyga ut. Lätt hänt. Man lär sig av andras misstag....


6 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Oj, vilket jobb för att få ett pass. Tur att du såg att maken pass behövde förnyas innan resan. Lycka till med det också.
Kram Kim :-)

lotta sa...

Fast visst är det samma krav i Sverige? Kram Lotta

iaz sa...

Vilken tur att du läste det :-) Bra när man kan lära sig av andras misstag ;-) Va bökigt att ansöka. Hjälpte en kollega som skulle på tj resa t Indien med ansökan. Verkligen heller ingen barnlek ;-) Gillar fortfarande fjärilar för de passar till de flesta kort ;-) kram

Camilla sa...

Oj, oj hade inte varit roligt att bli stående på flygplatsen.
Här i Sverige är det betydligt lättare att skaffa pass, men för barnen så måste båda föräldrarna vara med eller ha något ifyllt och bevittnat papper så just där är det kanske inte så stor skillnad.

Steel City Anna sa...

Fasar alltid för när det är dags att söka nytt pass. Dock har det gått smidigt när jag väl gjort det, såväl på ambassaden i London och hemma i Sverige. Nu kan ni fokusera på det trevliga med att resa istället!

Monica sa...

Vilken tur att du såg det! Flera länder (alla kanske) har sådana regler att passet inte får gå ut inom några månader vid resa, det skulle det upplysas mer om. Och att det kort som debiterats resan ska kunna visas upp på begäran och då får inte det heller gå ut snart:-). Och om fler namn, ens extranamn Hulda Maria:-) står på kreditkortet så måste de stå med på biljetten eller bokningen. Och ni ska ha särskilda USA-lås om du låser väskorna, som personalen på något mystiskt sätt kan öppna låsta, det råkade sångaren Strömstedt utför och då bröts väskan upp och kvarhölls, han hade svenskt lås. Och här hemma med är det mycket noga runt barns pass men kanske ni tar priset:).
Och i Europa med Schengenavtal så står det att man kan resa på ID-kort men det stämmer inte heller, de ropar ut om pass, pass hela tiden och de stackare som står där med ID bara tas åt sidan och kollas upp och kanske missar planet. Så det är verkligen krångligt och det är brister i information och dessutom så arbetar man inte efter bestämmelserna heller.
Men kul att ni ska resa till Sverige, det går bra nu när du kollat upp i förväg:-)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...