torsdag 15 juli 2010

Att åka tunnelbana

Tunnelbanan här i NY är fantastisk. Den tar dig nästan var som helst inom rimlig tid. Den går dygnet runt och för det mesta i alla väder. I en stad med nära 9 miljoner invånare och många miljoner turister varje år är det helt otroligt att det går så smidigt!
Det är också väldigt intressant att åka tunnelbana för vad som helst kan hända. På helgen eller sena kvällar till exempel. Då kan dit normala lokala tåg (som stannar på varje station) plötsligt börja gå express. Då hoppar den över en massa stopp. Har man tur går det snabbare att komma fram till din slutstation. Har man otur hoppar den över den station du måste av på. Då kan det vara en pina.
Ibland kan tåget istället börja gå väldigt långsamt på grund av reparationer eller mycket trafik. Det kan till och med stanna en lång stund mellan två stationer. Det kan vara väldigt frustrerande. Speciellt om man ska möta någon eller har bråttom till jobbet eller liknande. Eller om just din vagn inte har AC och den är fullpackad. Då kan det bli svettigt.

Dessutom kan man möta på en hel del roliga människor på tågen. En del musikanter som spelar för pengar, någon som säljer tidningar eller godis, predikanter som vill sprida sin tro eller någon som har aluminiumfolie på huvudet så ingen kan läsa tankar...I förrgår på tunnelbanan var det en man med långt, vitt skägg som såg ut att sova lite lätt. Han höll i en amerikansk flagga. Helt till synes utan anledning.

Ibland kan det bli strejk på tunnelbanan. Senast det hände var typiskt nog när syster C och hennes man var och hälsade på när jag bodde här. Då är det inte lätt att ta sig fram! Taxi, visst, men dyrt och alla tar taxi vilket betyder att det finns få tillgängliga. Dessutom var det mitt i vintern. Kallt och tråkigt. Då får man ta till apostlahästarna. Dock får man nog planera vart man ska. Vi gick 70 block till Empire State Building en dag. Det var långt. Väldigt långt.

Som sagt, vad som helst kan hända!

3 kommentarer:

My sa...

Me lajk tunnelbana! ;)

Mrs Clapper sa...

Låter underhållande på många vis! (Ja utom när den stannar och man blir sittande nånstans, blir klaustrofobisk bara jag tänker på det...)

Malin sa...

Tycker att tunnelbana är jättebra, inte minst ur trafik och miljösynpunkt. Tyvärr är Washingtons tunnelbana väldigt dyr, särskilt jämfört med NYC. Ändå går den med förlust. Om det kostar drygt 4 dollar enkel resa samt parkering, så blir det ju väldigt mycket på en vecka och inget rabattkort finns. Det är faktiskt billigare att köra till stan, tyvärr...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...