torsdag 12 december 2013

Apropå vinter

Jomen visst. Det KOM snö efter att jag skrivit inlägget om snö. Ibland hörs en bön. En "snöstorm" drog in och täckte marken med n[gra centimeter snö. Dock blev snön kortvarig. Trots att det inte är så mycket snö här i New York på vintern, kan det bli väldigt väldigt kallt. Under januari och februari är det som allra kallast. Ofta är det sån där bitande kyla. Fastän det inte är minus 20 som man är van vid i Sverige utan kanske bara nollgradigt eller ett par minus, känns det ibland nästan kallare än hemma. Det beror nog på luften och på vinden. Det är ofta lite blåsigt här i krokarna.
Det gäller att ha bra kläder på sig har jag märkt. Jag kikade runt på olika sidor med kläder förra året för att köpa en riktigt bra vinterjacka. Jag har inte haft en bra vinterjacka på flera år. Tidigare har jag gått mer på fashion än funktion...Men på "gamla" dar tänker man om lite.
I år har jag också kikat runt på lite, fast på svenska hemsidor för att se vad de har att erbjuda i form av vinterutrustning och hamnade på Outnorth. Vad mycket bra det finns alltså! Varma och sköna kläder. Snygga såna där skyddsglasögon och termobrallor. Nu heter väl termobrallor nåt annat hippt och coolt. Jag ligger lite efter. Jag blev nästan lite sugen på att börja åka skidor. Jag har ju börjat lite lätt med att återuppta skridskoåkning för ett par veckor sen...
Bild lånad

Jag har ju visserligen inte åkt skidor i nedförsbacke nån gång. Om man inte räknar en pyttekulle...Jag var på vippen när jag praktiserade på lärarprogrammet. Klassen vari jag praktiserade, eller det var nog hela skolan som åkte förresten, åkte till nån skidbacke. Romme kanske det var. Jag hade aldrig tidigare varit där eftersom då jag gick i skolan inte hade råd att följa med på skidutflykter utan stannade hemmavid skolan och åkte pulka eller skridskor. Det var därför riktigt spännande att få se Romme.
Och jag var så sugen att gå och hyra skidor. Det såg ju så lätt ut när ungarna for ner som jehun! Rosiga kinder och massa skratt. Jag var på vippen flera gånger.
Men sen såg jag en inre bild av mig själv som kom nedrullandes för backen med trettifem brutna ben och armar. Lite blod på det också. Då kändes det mysigare att stå och grilla korv och titta på när de andra åkte.
Vem vet, jag kanske tar mod till mig nån gång och åker utför nån backe. På skidor till och med. När ungarna blivit så stora att de klarar sig själva. För säkerhets skull.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med om att 0-gradigt ofta känns kallare än -10. Om det är ordentligt kallt blir det inte så fuktigt i luften, och då känns det inte så farligt. Plus att man oftast klär sig bättre när det är kallare. Om man jämför vinter i Skåne och Norrland känns Skåne värre tycker jag.

Monica sa...

Vackert med lite snö! Här är helt bart som en vårdag, nja inte riktigt kanske som vår;-) men inte en snöflinga kvar. Kul att du åker skridskor, det är riktigt roligt tycker jag fast det var ett tag sen. Skidor är aldrig för sent så du får väl se, har åkt mycket utför i Alpernas stup men nästan så jag minns bäst de fina turerna i skogen med pappa i barndomen, ibland var mamma med, där det fanns lite backar upp och ned men på längdskidor, luften och stillheten och mängden snö var så vackert.

Villa Freja sa...

Jag har heller aldrig åkt skidor fast det ser så härligt ut. Å andra sidan är jag både fart- och höjdrädd så det är högst troligt inget för mig ;)

Camilla sa...

Jag har åkt skidor sedan jag var barn. Min man däremot hade aldrig åkt utför och knappt på längden heller. För ett par år sedan ställde han sig på utförsskidor för första gången… och bara åkte. Jag begriper inte hur han gjorde men det bara funkade med en gång. Det behöver alltså inte vara svårt att börja som vuxen om man tar det lugnt och sansat. Han undvek för försåss branta och smala backar men breda normalbranta gick superbra. Så våga prova någon gång!

Camilla sa...

Jag har åkt skidor sedan jag var barn. Min man däremot hade aldrig åkt utför och knappt på längden heller. För ett par år sedan ställde han sig på utförsskidor för första gången… och bara åkte. Jag begriper inte hur han gjorde men det bara funkade med en gång. Det behöver alltså inte vara svårt att börja som vuxen om man tar det lugnt och sansat. Han undvek för försåss branta och smala backar men breda normalbranta gick superbra. Så våga prova någon gång!

Linda sa...

Åh du måste testa dig på skidåkning någon gång. Det är jätteroligt! Ett tips skulle vara att du börjar i barnbacken så klart och sedan tränar i de blå backarna. De blå backarna är långa och går inte rakt utför. De är mina favoriter trots att jag kan åka något sånär.

Anna sa...

Den som vore i New York nu! :) Här är det ingen snö än men jag saknar den inte.

Jag har aldrig heller åkt utför, åtminstone inte på slalomskidor. Längdåkning däremot går bra; jag tog upp det igen för några år sen efter många års uppehåll.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...