fredag 6 december 2013

Det här med förebilder

Två saker jag såg idag upprörde mig lite. Ibland orkar man bara inte uppröra sig alldeles för mycket. Det tär på krafterna helt enkelt.
Det första som upprörde mig var när jag stod i kassan för att betala ingredienser till min christmas cake som jag ska baka imorgon.
 Visserligen är detta skrivet i en skvallerblaska, men ändå. Folk läser framsidan även om de inte köper tidningen. Dessutom är det i höjd så att läskunniga barn kan se framsidan.

Best and worst moms ska det stå till vänster..
Ni ser. Vem är en dålig mamma? Den som klär sin son som en tjej? Den som får sitt barn att gråta? Vad vet vi vad som egentligen hände där mellan mamma och barn innan fotot togs? Och är det bara mammor som aldrig har gråtande barn som är perfekta och får A+?
Var är papporna?
Jag är så trött på att det alltid är kvinnor som ska jämföras, speciellt med varandra. Vem bar klänningen snyggast? Vem har snyggast rumpa, bästa smink och vackrast hår? Vem är bästa mamman, frun eller dottern? Helt sjukt är det.

Sen kom jag hem och fick syn på det här klippet hos Elaine.


En man skriver alltså in till stationen för att säga att det kvinnliga nyhetsankaret är en "dålig förebild" för unga tjejer eftersom hon är överviktig. Hon ger verkligen svar på tal!
Jag förstår mig inte på detta. Det är till 95% kvinnor som får utstå detta tjat om hur de SKA se ut. Det är inte bra att vara för tjock, för smal, för blek, för brun, för lång, för kort.
Jag undrar om mannen någonsin skrivit in om de kvinnor som presenterar nyheter som gjort diverse plastikoperationer, tuttlyft, botox, översminkning, överbantning och liknande? Är DE kvinnorna bra förebilder då? Eftersom de råkar vara smala? Oavsett hur smala? Då menar jag de som kanske inte tränar, utan bara äter väldigt minimalt för att förbli smala. OM de nu finns. Det vet vi ju heller inte. Man kan aldrig veta genom att bara titta på en människa. Bara för att kvinnan i filmen är överviktig betyder det inte att hon inte tränar och äter hälsosamt. Detsamma gäller smala kvinnor. De kan sitta på rumpan hela dagen och äta junk food. Är det bra det? Huvudsaken man är smal eller?

Jag är trött på sånt här skit, rentutsagt. Inte undra på att tjejer och kvinnor lider av utseendefixering från unga år när vi bombarderas av dessa bilder av hur en kvinna SKA se ut. Våga bojkotta säger jag bara!
Skit i att köpa de där skvallerblaskorna med kändisar springandes på stranden i bikini  på framsidan. Så kanske det blir ett slut på det här...För vi KAN påverka. Förlagens "ursäkt" är att det är konsumenterna som köper det, därför fortsätter de att skriva skit.

Bojkotta!7 kommentarer:

Camilla sa...

Bra talat! Alla ser vi olika ut och det är ju bra. Jag tycker alla dessa skönhetsoperationer är mycket värre än om någon är för tjock eller för rynkig.

Villa Freja sa...

Heja vilket bra inlägg. Mitt i prick.

Monica sa...

Det är väldigt utseendefixerat och viktfixerat, senaste, jag vet inte hur många journalister som skrivit om L som bakar kakor i sitt blommiga kök, hon har gått ned 17 kilo, sist 18. Så före- och efterbilder. Personligen tycker jag att hon såg lite "hängig" ut efter med dålig stadga i kroppen, som en obalans, så det betyder mycket hur kroppen är, styrka o s v inte bara vikten. Men nu får hon berätta precis överallt hur denna "förvandling" kunnat ske.
Får nog skicka en rejäl tanttidning, som fortfarande finns här, till dig som motvikt;-)

Anki sa...

Word på det! Inte konstigt att det blir som det blir i dagens samhälle med jämförande, prestationskrav på sig själv, dålig självkänsla, ideal etc. etc. då det får gå till såhär!!

Hej förresten! Minns du mej? Jag bloggade som träningslyckan en gång i tiden, kul att jag via Annas blogg hittade hit till dej igen! :)

iaz sa...

Man måste ju få vara sig själ och som man är. Och som mamma eller pappa vara på det sätt man känner är bäst både för en själv och sina barn. Svårt att låta bli att ta intryck av allt utifrån dock....

Rund är också en form! sa...

Bra inlägg!!

Saltistjejen sa...

Håller helt med dig!!!
Kram!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...