tisdag 25 mars 2014

Det här med att följa recept

Jag älskar att leta recept på mat och efterrätter på nätet! Det är lite utav en hobby kan man säga. Jag hittar väldigt många goda recept och sparar massor med sidor som "bokmärke", för att ha "senare" när det "passar". Ja, ni vet. Tidigare sparade jag mycket från olika mattidningar och klistrade in (eller skrev av) i en fysisk receptbok. Det gör jag inte längre.
Nu sparar jag på "favoriter". I mina favoriter huserar bland annat "Marockans kikärtsgryta", "Godaste kladdkakan", "Spaghetti squash primavera" tillsammans med "Ingefärsscones" och "Rocky Road Brownies". Även "Cupcakesemlor" och "Citronrutor" ligger där inne och trycker. Emellanåt måste jag gå in och rensa bland favoriterna eftersom listan har en tendens att svämma över och jag har svårt att hitta och sortera.
Vad sa du? Om jag någonsin använder recepten jag hittar? Ska man det menar du?

Okej! Jag erkänner! Av alla recept jag hittar kanske jag tar mig för en femtedel. Om ens det. För vet ni, av någon outgrundlig anledning brukar de allra flesta recept jag hittar vara gottsaker, gärna med choklad, och det kan man ju inte står och laga varje dag. Kan och kan, så klart man kan, men så värst nyttigt är det ju inte. Och det kan vara bra att äta ordentlig mat i alla fall fem av veckans sju dagar.

Något som jag numera söker efter är goda recept att använda i vår crock pot/slow cooker (jag ska testa dillkött Mrsclapper!. Vi har en gammal sån däringa maskin och den sjunger säkert på sista versen. Knoppen som styr värmereglaget har redan trillat av (man kan använda reglaget i alla fall, även om det är knepigt), men lika bra går det. I princip är det bara att kasta i alla ingredienser och låta stå över dagen på låg eller hög värme. Reklamen säger "Set it and forget it" (dvs "slå på den och glöm den" ungefär). Igår försökte jag mig på den där Marockanska kikärtsgrytan. Jag försökte följa receptet slaviskt, men som alltid är det så svårt. Någon ingrediens hittar man inte, eller så byter man ut en ingrediens mot en annan. Men på ett ungefär hade jag allt till grytan. Bland annat en jalapeno, en sån där stark rackare som, om man får i sig för mycket på en och samma gång, kan få en att spruta eld. I alla fall om man är så där mesig som jag är. Jag hackade den och slängde den i grytan. Efter några timmar började det lukta härligt av mat i huset. Också en fördel med slow cooker! Mest av allt luktade det...jalapeno! Jovisst. Jag och maken började få för oss att det skulle bli en brinnande gryta rentav. mycket luktade det. Kanske till och med så stark att vi skulle vara tvungna att hitta på en Plan B till middag. Det är alltid bra med en Plan B till allt. En Plan C också för säkerhets skull.

Jag köpte lite extra gräddfil (för det är bra att dryga ut soppor och grytor med, speciellt om det blivit aningen för starkt) och ett gott bröd (ja, bröd är lösningen på allt).
Som tur var visade det sig att grytan inte alls var så het som förväntat, utan smakade riktigt gott. Lite hetta i slutet, men helt överkomligt. Puh!
Jag har en tendens att gå helt overboard med kryddning eller så blir det bara platt och smaklöst, men detta blev alldeles lagom om jag får säga det själv. Och det gör jag.

Nä, ingen matbild. Jag har slutat ta matbilder (kanske tar upp det igen nån gång) just för att den delikata måltiden plötsligt ser ut som kräks på bild. Jag kan inte ta matbilder.

Så här ska det se ut, fast vi hade inget ris. INTE min bild. Lånad från myrecipes.com

9 kommentarer:

iaz sa...

Jag gillar inte att leta upp recepten ens, men jag lagar dem gärna om jag får ett. Iaf sedan vi började med lite nyttigare recept, skoj att prova lite nytt! Men visst, chokladrecpten lockar ju med, har flera böcker med chokladdesserter, bla en med bara kladdkakor ;P kram!!

Ida sa...

Är precis lika dan, ÄLSKAR att samla recept & kokbokshögen växer ständigt. Sen går det i omgångar hur mycket jag lagar, på sista tiden har det blivit väldigt lite får jag väl lov att erkänna. Crockpot har vi, men de två gånger jag försökt mig på den har det blivit pannkaka - så tipsa gärna om bra recept! :)

& vi äter inte heller gryta med ris, utan öser grytan i skålar, klickar på grekisk yoghurt & river babyspenat på toppen.

Monica sa...

Det är otroligt gott med grytor och det där såg jättegott ut fast det inte var din bild:-). Det finns nog inget som är så svårt att fota läckert som mat, med ljus och vinklar, faktiskt, ser ofta ut som kräks precis som du säger och jag vill inte peka ut någon särskild eftersom jag är en snäll person;-), men kul att läsa på bloggarna ibland om lyxgourmetmiddagar med de dyraste av viner och sedan se fotot;-), en tjej däremot som var suverän på att fota mat och bak har jag i min blogglista men hon har flyttat till någon mer kommersiell blogg och de är så jobbiga att läsa.
Verkar bra med en sådan gryta men jag skulle inte våga gå ut och lämna den, det gör man kanske inte. Och som du säger man samlar recept men gör inte så många av dem.
Nu köpte maken en tidning som hade otroligt bra recept, både på mat och bak, så där så man lätt kunde göra dem och inga konstigheter alls, den ska sparas.

Steel City Anna sa...

Haha jag gjorde en sån himla god potatisgratäng häromdan med Mat-Tinas recept. Potatisen skulle koka i mjölk först. Blev så gott men såg verkligen bokstavligen ut som spyor på bild, så det blev inget inlägg om den :) men jag rekommenderar kokning i mjölk :)

Anonym sa...

Jag älskar också att läsa recept och i och med alla matbloggar jag läser så svämmar det formligen över av nya recept. Jag har som målsättning att laga minst en ny rätt varje vecka. Ibland funkar det och kan till och med bli två, men ibland blir det bara gamla klassiker.

Jag samlar recepten från nätet i anteckningsprogrammet OneNote som jag älskar. Där kan man dela upp recepten i böcker med olika flikar för olika kategorier, med undersidor och allt möjligt.

Villa Freja sa...

Jag försöker odla, eller återuppväcka mitt mat- och bakintresse så jag letar en del recept. Men då lagar jag efter dem ögonblickligen. Annars blir det inte av ;) Men ja, att ta snygga matbilder. Det går ju bara inte.

Mrs Clapper sa...

Heja! Dillkött ÄR ju så gott :)

Casa Annika sa...

Jag tänker då på min franska kokbok förstås. Denna vackra kokbok osm jag bläddrar och bläddrar i, drömmer om de fantastiska rätterna som jag ska laga. Och jag har bara lagat en enda sedan jag köpte boken för flera år sedan, och det blev inte ens bra!
Vad är det för skillnad på en sådan kokgryta som du har och en vanlig gryta? Känner den av när maten är klar och stänger av sig själv? Bränner det aldrig vid? Jag har läst om fler som har en sådan, men har inte riktigt förstått vad det är.

Anonym sa...

Haha. Känner igen det där. Hittade nyligen lite recept som jag rev ut - men aldrig provade - när jag var föräldraledig för typ 8 år sen. :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...