onsdag 12 mars 2014

Dra på trissor!

Plötsligt händer det! Jag säger då det. För 21 MÅNADER sedan skickade jag in min ansökan om lärarlegitimation i Sverige. För er som kanske inte är så insatta måste numera alla som arbetar som lärare ansöka om legitimation via Skolverket för att fortsätta arbeta som lärare. Detta gäller också nyutexaminerade lärare. Denna legitimation visar vilka ämnen och vilken årskurs du är behörig att undervisa i. I och med denna reform skapades också ett introduktionsår för nyexade lärare där denne under sitt första arbetsår ska bli tilldelad en mentor att arbeta med/mot för att efter ett fullt läsår sedan kunna ansöka om legitimationen. Jag ska inte gå in på alla problem som detta skapar (var är de utbildade mentorerna? HUR ska dessa mentorer arbeta med den nyexade läraren? Hur ska tiden passa in i den redan överfulla arbetsdagen? Ersättning för tiden? Vad händer med de nyexade som bara hittar vikariat och inget fast/tillfälligt under ett år? Det kan gå flera år innan man arbetar ett fullt läsår på en arbetsplats...) men summa summarum, jag ansökte i juni 2012, innan jag for till New York. Är man borta från läraryrket ett visst antal år kan man sedan få svårigheter att ansöka om en legitimation eftersom ens arbetsinsats måste ha viss färskhet och därför valde jag att skicka in ansökan då.

Jag har väntat och väntat på att få min legitimation ända sedan dessa. Visserligen hade jag en hel del kurser de måste analysera, men 21 månader?

I lördags damp den i alla fall ned i min mailbox. Jovisst, den skickas inte ens ut på posten (hade varit kul med nåt fint tjockt papper, stämplat och sigiller. Dessutom måste de nyexade betala för sina legitimationer. Liksom läkare och andra arbetsgrupper får göra.) utan som en bifogad fil i ett mail.

Jag är numera behörig att arbeta som förskollärare (vilket var en chock eftersom den faktiskt var en del av min utbildning, men jag har inte jobbat så länge som detta hemma i Sverige). Dessutom är jag behörig i alla ämnen utom naturvetenskap och slöjdämnen i åk 1-6. Förutom detta fick jag en trevlig överraskning. Jag får nämligen undervisa i engelska och historia i åk 7-9 samt gymnasiet. Det satt fint! Den som väntar på nåt gott väntar oftast alldeles för länge :)

Ja, vad ska jag göra nu då? Imorgon ska jag maila in några fler kurser som jag läst och komplettera sedan jag skickade in ansökan 2012. Kanske blir jag behörig att undervisa i naturvetenskap också när detta är över? Och hur lång tid kommer det att ta innan jag får svar denna gång?

11 kommentarer:

Kattas Betraktelser sa...

Till sist så satt den. Grattis!

Malin sa...

Det är ju väldigt smart att du gjorde det IFALL ni återvänder till Sverige någongång. Antar att denna legitimering inte betyder så mycket i USA?
Här har man ju också olika teaching certificate, teaching degrees som betyder olika saker i varje stat. Kul att du fick det godkänt iallafall OCH med några extra ämnen på köpet!

iaz sa...

Men åh så roligt! Grattis! Skönt att veta att man fått den ifall ni vill komma tillbaka till Sverige igen så får du jobba som legitimerad lärare =) Superkul! Och skönt att få som en slags bekräftelse med förstås =) kram

Bettan sa...

Grattis!

Monica sa...

Bra hur som att du har den på pränt, printa ut och gör en fin tavla:-). Hur leg. gäller i Sverige om man varit "borta" flera år vet ingen tror jag.
Kul hur de räknar ut kompetensen:-), maken hade en enorm, tillåten att leda barn från fyran och sedan genom alla möjliga avancerade nivåer och gymnasier med spetsutbildning i alla möjliga ämnen förutom sina språk, konst och kultur, historia, samhällskunskap, humaniora, språklig specialisering och även sameskolan:-), kolla om du har den med:-), undrade om det var samme man jag är gift med:-).
Han har ju språk och historia i sin utbildning och filmvetenskap, därav kultur och konsten kanske.
Såg här i kommunen att ingångslönen för en lärare är 27500, så det har ändrats till det bättre men varierar tydligen mellan kommunerna.
Men om du behöver ett påhugg:-), blir du förstelärare får du 10000 till, sen kan du åka hem och vila ut:-)

Linda sa...

Men wow grattis!!! Men du vänta nu... har du bara varit i USA sedan 2012? Och inte bara det, i och med att du är legitimerad i Sverige har ni planer på att flytta tillbaka dit?
Hur som helst ett stort grattis igen!!! Kramar

Steel City Anna sa...

Galet att det tar så lång tid. Grattis hursomhelst :)

Annika sa...

Härligt!
Hur mkt måste du komplettera för att få jobba som lärare i US? En hel del är jag rädd.
Men så bra att ha det fixat i sverige iaf.
Skulle du kunna vicka som lärare här?
Najs hursomhelst!!
Måste länka upp dig så att jag LÄTT hittar hit. Ska göra det pronto!!

Emma sa...

Hurra för dig! Grattis!

Anonym sa...

Tycker att tanken bakom lärarleg är bra, men genomförandet har ju varit lite si och så. Jag skickade in mina papper så fort man kunde och tyckte inte att det kändes superlänge innan jag fick mitt leg, men det kanske berodde på att jag inte riktigt behövde det. kändes tråkigt att bara få det per mail, även om jag inte skulle rama in och sätta upp det.

Problemet med legitimationen tycker jag är att den verkar vara så godtycklig. Man hör om lärare som får behörighet i ämnen de inte alls kan, medan andra har problem att få igenom behörighet i ämnen de faktiskt har läst. Kanske har de stramat upp och rett ut problemen nu, det var länge sen jag hörde något om det.

Ska man skicka in för komplettering så fort man läser en ny kurs tro? Jag skickade nog bara in examensbeviset, så jag har ingen extra behörighet utöver mina "riktiga" ämnen.

Anna, New York – My Bite of the Big Apple sa...

Stort grattis till dig! Verkligen bra jobbat. Så skönt att ha den där i handen (eller på datorn) ;). Jag borde också komma till skott med att beställa den där legitimationen. Just nu jobbar jag ju dock som egenföretagare.

Lycka till med fortsättningen!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...