söndag 30 augusti 2015

Liten blir stor

Nu pratar jag inte om mig själv, att jag fyllt och så, om ni nu skulle få för er det. Jag pratar givetvis om barnen. Speciellt sonen eftersom han, inte ens två år fyllda, gör framsteg dagligen. Det är fascinerande att få se!
Just nu pottränar vi för fullt. Blöjan är inte borttagen helt, utan den kommer av lite då och då under dagen för att se hur det går liksom. Det är inte någon lätt sak att potträna alltså. Med dottern var vi ganska radikala. Vi bestämde att vi skulle köra "all in" på jullovet då jag var hemma från jobbet och bara ta av blöjan och så var det klart. Dottern pottränades helt den veckan och två månader senare var hon också torr på natten. Hon fattade snabbt.
Vi är lite mer avslappnade med sonen. Vi har ju lite mindre tid med två barn och nu när vi rest till Sverige och tillbaka och jag ska börja jobba efter semestern imorgon.

Vi började i måndags med att sätta H på pottan då och då under dagen och för vaje dag som gått har vi satt honom där oftare och oftare. Han kissar varje gång i princip. Två olyckor än så länge. Givetvis i soffan! Ska det vara så ska det vara!
Nu har vi börjat använda kalsonger så smått också. Eftersom han ännu inte sagt till när han behöver gå på pottan säger vi till nån gång i timmen att han måste sitta. Och om det blir kiss i pottan dansar vi en liten pottdans tillsammans, vilket han tycker är väldigt roligt.

Inte nog med potträning har han också slutat med mjölk på kvällen. Sedan jag började jobba förra året har vi introducerat vanlig komjölk i flaska och han drack 3-4 flaskor om dygnet (istället för välling kan man säga. Varken dottern eller sonen har druckit välling). Han vaknade på natten och fick mjölk, men det drog vi ned på successivt sedan våren. Det enda som var kvar nu var en flaska innan sovdags (och en och annan då och då på natten när inget annat hjälpte) och den försvann nu i måndags. Det gick över förväntan. Lite knussel efter några dagar men inget oöverkomligt. Det är mest det där med att suga på nåt som lockar tror jag. Varken dottern eller sonen har haft napp, fastän vi försökt. Nu i efterhand har det varit skönt. Ännu en sak mindre att "sluta" med som kan vara beroendeframkallande :)

Så ibland har vi gett vatten i flaskan istället för mjölk och det funkar också. Det gjorde vi nån gång under veckan. Nu erbjuder vi istället vatten i mugg och mjölk till maten. Och det går bra. Han fattar snabbt den där lilla killen alltså!

Dessutom pratar han mer och mer! 
Jag har insett att våra barn inte är barn som pratar fullständiga meningar när de är två, eller kanske inte ens vid tre, som vissa andra barn gör. Man ska aldrig jämföra sina barn med andra, alla är så otroligt olika.
Sonen använder dock fler ord nu vid två, än dottern gjorde i samma ålder. Han hör ju mer språk än vad dottern gjorde just för att han har en storasyster som gillar att prata :)
Han räknar till tio på engelska och svenska och han skilja på språken. Han kan alfabetet och älskar att sjunga sånger. Han är förvånansvärt duktig på att komma ihåg melodier och vissa ord. En av favoriterna är "Let it go" från filmen Frozen (Frost på svenska) och den har han ju så klart fått från syrran ; ). Dessutom kan han namnet på ett flertal av Disneys prinsessor och gillar att leka med Elsa, Ana och resten. Oftast tillsammans med syrran. Han gillar bilar och fordon och att lära sig hur saker fungerar. Experimenterar gärna med korkar, knappar, hjul och annat han får tag på. Han observerar andra noga för att lära sig att göra något speciellt han är intresserad av.

Han har precis lärt färgerna. Ett tag trodde jag han var färgblind! Han lär sig saker väldigt snabbt, men färger gick liksom inte in. Om jag visade honom något vitt och frågade vilken färg det var så höftade han till med det första han tänkte på. I månader. Men så plötsligt hände det och han kan identifiera många färger. Kanske också tack vare favoritfilmen på Youtube som heter Baby Big mouth där de öppnar Kinderägg och övar på färger och bokstäver och liknande!

Nu hade jag tänkt lägga in bilder, men det funkar inte just nu på Blogger. Typiskt! Jag återkommer!

2 kommentarer:

iaz sa...

Va roligt att se framstegen hela tiden. Liten blir också stor =) FIck ju höra honom räkna till 10 på båda språken när ni var hemma och hälsade på och blev grymt imponerad och det kom ju några ganska rena ord med, väldigt roligt. Söta killen! Och Naomi, som pratar obehindrat på engelska tycker jag med är häftigt, va mycket hon har läst sig och vilken söt och go tjej hon är. Ge hela familjen en stor kram från tant ia =) Kraaaam!

Monica sa...

Kul med barn, det händer så mycket hela tiden och går med fart. Det är en spännande tid både för er och honom. De är så söta och fina!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...