söndag 10 juni 2012

En lärares bekännelser

Anneli önskade rubriken när jag efterlyste lite inspiration i form av önskerubriker. Och det är klart att jag ska besvara alla rubriker jag fick! Även om denna orsakade en hel del funderingar om jag ska vara ärlig...en lärares bekännelser? Vad ska man skriva på det egentligen? Jättesvårt!
Jag gör ett försök i alla fall.
En lärares bekännelser:

- läraryrket är inte ett kall. Det finns de som jobbat i över 30 dedikerade år som tjänar mycket mindre än en outbildad (med det menar jag endast gått gymnasiet) ungdom som precis börjat arbeta. Och när lärare sedan påpekar detta får man höra, "men sjuksköterskor då? Eller den och den? Ska inte de också gå mer betalt?" eller "Ja, men ni valde väl inte läraryrket för pengarna heller?" Betyder det att vi ska jobba gratis då?

- man blir trött på alla som vet hur skolan SKA vara eftersom de själva gått i skolan. News flash: det är skillnad på att vara elev och att arbeta på en skola och se allt bakom. 

- loven ÄR fantastiska. Och jag är en sån lärare som inte jobbar på loven. För jag har redan jobbat in den tiden. Det finns de lärare som jobbar flera dagar varje lov, för att göra ett bättre jobb, för att de inte hinner det de ska under normal arbetstid. Inte jag. Jag jobbar mina 45 timmar i veckan. Det jag hinner, hinner jag. Det jag inte hinner, gör jag när jag hinner. Kanske hade det varit annat om jag haft fler elever?

- jag önskar att fler föräldrar skulle vara mer stöttande och involverade i sina barns skolgång. Inte bara genom att klaga på skolan, utan att se till barnet gör sina läxor och respekterar lärare och klasskamrater. Det finns många fina föräldrar där ute och de uppskattar man! Sedan finns det de här andra som tycker att skolan ska ta sitt ansvar (dsv uppfostra deras barn, ge dem högsta betyg utan ansträngning)

- tankarna på eleverna man undervisar snurrar dagligen och stängs aldrig av. Man oroas ständigt för den ena och den andra. Hur ska man kunna hjälpa dem? Nya metoder att ta till, och lektionsplaneringar poppar upp mitt på semestern...på gott och ont.

- när det kommer till undervisningen - det finns inget roligare arbete. Helt ärligt. Jag har jobbat med en hel del och inget kommer i närheten. (Det som suger är allt arbete och all dokumentering) 


Jag vet inte om ni hade velat höra nåt smaskigare? Nåt ni inte redan visste? Det jag kan säga är att de allra flesta lärare är superfokuserade och dedikerade (rötägg finns, javisst) och arbetar riktigt hårt. Ibland känns det som om samhället inte tror på det, på oss lärare. Vi lallar omkring och gör ingenting och sen har vi lov. Det är frustrerande tycker jag. Ändå är det ingen som vill jobba som lärare? Hur går det ihop?
Hörrni, den bittra Trillingnöten ska gå till jobbet snart. Ha en fin måndag!!

7 kommentarer:

Sara sa...

So true! Kan bara hålla med. Folk som säger att vi inte ska gnälla för vi har det ju så bra med alla lov borde gå en vecka i en lärares skor.

Husfrun sa...

Frustrerande it is. Och nej, varför får vi inte högre lön. Vi väljer såklart inte yrket efter pengarna, vem är så dum som gör det? Vi väljer yrket för att vi tycker att det är roligt att lära och lära ut. Per automatik betyder inte det att vi accepterar en låg lön. Däremot hade jag inte velat jobba som exempelvis datornisse bara för att få skyhög lön.

my sa...

Heja heja! Viktiga punkter som borde lyftas fram mer.

Hoppas du får en fin dag idag!

Johanna sa...

Å, jag tycker att det är helt BISARRT att lärare inte är mer välbetalda - de gör ett arbete som är BÅDE otroligt krävande OCH superviktigt för vår framtid. Galet att det inte värdesätts mer (även i pengar).

Eloge till alla lärare! Och eloge till dig som lyckas att vara ledig när du är ledig, det är en konst jag kämpar för att lära mig! Tror man mår bättre av det och blir bättre på sitt jobb då man kan fokusera helhjärtat sen när man väl ska det.

Och en sak till: "ändå vill ingen jobba som lärare", vill de inte? Trodde det var en jättepopulär utbildning!

Emma sa...

Säger folk verkligen - men sjuksköterskorna då? Så bara för att det finns fler underbetalda och viktiga yrksegrupper så ska ingen få höja rösten?

Att samhället inte signalerar att läraryrket är ett av samhällets viktigaste är SKIT! Man brukar ju säga om t.ex. piloter att -det är klart att de ska tjäna mycket, de har ju ansvar för så många människors liv.

Som om inte lärare hade det. Och du vittnar ju om att många kräver att lärare ska ta ett ännu större ansvar (deras eget) för deras BARNS LIV.

Om piloter brukar man också säga -jag vill att han (eller hon) ska tjäna bra , vill ju inte gärna att han ska sitta och oroa sig för att få ihop det medan han har mitt liv i sina händer.

Detsamma borde rimligtvis också gälla dem som undervisar våra barn!

Heja alla bra lärare!! De flesta alltså.

Linda Mpili sa...

Intressant! Det där med kall är så sant...

Anonym sa...

Jag är helt övertygad om att mycket av det du säger stämmer. Nu fick du det sagt i alla fall. Ha en fin måndagkväll! :-)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...