onsdag 6 juni 2012

Nä, inte ska man väl...

...sjunga nationalsången på nationaldagen? Nä, vem kom på en sån dum idé? Det kan man väl absolut inte göra?
Vi var ju på nåt sånt där firande igår och det var mysigt på alla sätt så. Det märks att själva firandet är väldigt "ungt", det finns liksom inga fasta traditioner (som midsommar med måstematen sill och potatis, nubbe, midsommarstång, dans och supaskallen-fasoner) ännu. Folk är lite förvirrade. HUR ska man bete sig? FÅR man vifta med flaggan och känna sig lite stolt, FÅR man bära blå-gult och FÅR man sjunga nationalsången?
Värden för firandet vi var på igår blev lite osäker. Han höll nåt tal där i en kvart och förklarade varför man firar nationaldag just den 6 juni. I slutet drar han till med ett fyrfaldigt leve för Sverige (intressant bara det) och sen säger han något generat: Ska man sjunga nationalsången då kanske? Kan ni den eller? Jag vet inte om jag kan hela...
Sen kör han igång i micken och sjunger första versen och nästan ingen åskådare hänger på (kanske skulle flera tagit i om han sjungit "Helan går" eller nåt liknande?). Han fortsätter hela första versen ut, i ett plågsamt försök att vara nationalistisk. Därefter avslutar han och säger att han hoppar andra versen helt enkelt. Jahapp. Så var det med det. Leve nationalstoltheten!
N och hennes kusin S som lekte hela dagen igår.

10 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Eh, OJ det lät faktiskt rätt pinsamt.... ;-)
Hm, men jag kan tänka mig att det är lite svårt att få igång svenskarna. Som du säger är Nationaldagsfirandet ugnt och i allmänhet så har ju just symbolerna för Sverige (flagga och nationalsång) tonats ner mycket de senare decennierna p g a att främlingsfientliga grupper tagit över dem mer och mer. SÅ SROGLIGT tycker jag! Liksom du tycker jag att vi alla svenskar, borde ta tillbaks dem!!! NU! De tillhör ju oss! Sverige! Svenskarna! Inte sådana som inte klarar av att Sverige är en del av världen.
När jag var liten och gick i skolan gick vi alltid ut till flaggstången på vår baksida av skolan och där hissade man flaggan och så sjöng vi Nationalsången på vad som då kallades "Svenska Flaggans Dag". Men det görs väl inte längre gissar jag....
Kram och stor eloge till att ni ändå försökte fira!

Marina sa...

Man kan ju undra om det någonsin kommer att bli nationaldagsfirande "på riktigt" i Sverige.

Duktiga Tjejen sa...

Vi är sånna töntar i Sverige. Men det är ju faktiskt många nazister/rasister som missbrukat vår nationalsång, så jag fattar att det blir lite krystat. Folk är rädda för att bli stämplade som rasister. Så fel!

Channal sa...

Pinsamt! Ja, vi behöver lite träning eller så bara vi njuter in dagen!

Tror detta beror på att vi har aldrig behövt kämpat! Över 200 år sedan vi var med i ett krig! Vi är bortskämda! Vi borde vara mer tacksamma med skolmat o allemansrätten o mycket mer!

Ha en fin 7:e juni! Kramar Anna

Monica sa...

Det blir lite pinsamt men karlen gjorde ett försök i alla fall. Svenskar är lite speciella, vet inte vad det är med folk, vad de är rädda för, är som det saknas en grund att stå på så folk i allmänhet är smått förvirrade, ängsliga och osäkra. Kanske barnen skulle ta över, de har säkert friska bra idéer:-).

Katarina sa...

Ha, ha. Fanns det ingen bättre representant attt ställa vid mikrofenen, är min första tanke. Eller är vi alla svenskar så där halvtama och fega? Jag gillade iallfall Tabo´s artikel och bild !!

Det verkar som alla tycker det är konstigt,, men hur gör man själv, blir min nästa fundering? Vad är man rädd för?

Ha en bra fredag. Kram

Husfrun sa...

Varför skulle man inte få vara stolt över sitt eget fina land?! Blir så irriterad.

Steel City Anna sa...

Om några år när firandet tagit fart och folk super skallen av sej även på nationaldagen, då kanske vi sjunger - alternativt Helan går kanske kan bli vår nationalsång?

Jojjo sa...

Alltså N är så söt så man smälter totalt, vilken tjej!

Ang det andra: Skrämmande! Vi borde föra som Norge och USA - vara lite stolta över vårt land istället!

Malin-Charlotta sa...

Tummen upp för detta inlägg, Trillis!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...