måndag 23 juli 2012

Många resor

Det blir många resor över stan så här när man flyttar till ett annat land. Det är mycket som ska registreras. I förra veckan åkte vi en timme enkel väg med buss för att skaffa mitt "personnummer" här i USA. Det kallas för Social Security Number. Jag har ett nummer redan men måste få ett nytt kort eftersom jag bytt namn (bidde ju gift) sedan jag fick det. Men mitt Green Card räckte inte att visa upp, utan jag måste ha bevis på att jag bytt namn, dvs ett vigselbevis från Skatteverket. Yay! Not. Så jag lejde syrran att gå dit och fixa ett så nu är det på väg med posten.  Det betyder ännu en resa till kontoret för social security. Plus att vi skaffat ett nytt kort till maken också. Det var en annan resa på två timmar tur och retur. 
Sedan ska dottern registreras nånstans i krokarna så att hon sedan kan börja i en skola i närheten i höst. Man måste registrera adressen så att man får tillgång till "kommunala" skolor i området. Därefter ska vi åka och fixa mina papper så att jag kan få något slags lärarjobb i höst. Jag vet redan att jag måste göra nåt prov och grejer för att få legitimation, men exakt vad måste vi ta reda på hos "Skolverket". Den resan är drygtn 1,5 timme enkel resa. 
Inte nog med det. ID-kort och körkort ska fixas dessutom. Några nätta resor det med med andra ord.
Ni ser. Tunnelbana och buss är våra bästa vänner just nu. Det positiva är ju att man får se en massa nya platser man aldrig varit på tidigare...9 kommentarer:

my sa...

Oh vad jag känner igen mig. Det är alltid riktig cirkus när man bytt land och ska få ordning på allting. Det som är bra här hemma i sweden är ju att det mesta går att nå på telefon (iofs med en timmes kö i stället för resväg, men då kan man i alla fall sitta och slötitta teve eller pilla navelludd medans man väntar).

Hoppas ni får ordning på allting snart så att ni kan börja komma in i vardagen och få rutiner, det är alltid skönt. :)

Marina sa...

Lycka till med all pappersexercis!

Camilla sa...

Sånt där papperjobb är jobbigt, men det låter som att det går framåt för er i alla fall.

Monica sa...

Det är mycket byråkrati som krävs, kan nog vara tröttande, skönt när ni fått alla papper sedan! Kul att höra vad du ska testas på:-), om jag minns rätt för Anna i England så var språket det viktiga förstås men sedan matematik på avancerad nivå och med deras måttsystem mmm, vad man än skulle arbeta med och oavsett vilken lång akademisk examen som fanns, slutligen samhälle och landets historia 2000 år bakåt:-) och nutid. Nu har väl inte USA så lång historia;-)

Saltistjejen sa...

Ja du det är alltid MYCKET när man flyttar till nytt land. Lycka till nu med allt!!!!
kram!

Anna Granström sa...

Ja gud, jag minns hur det var... Allt detta KÖANDE i timmar hos demografiska registret och allt vad det var. Så mycket lättare med papirer i Sverige.

Å andra sidan resorna - sånna där resor har vi typ dagligen till och från i Stockholm. Det suger :( (Monki har ca 3h resväg per dag t/r).

Malin sa...

Been there...
I Sverige räcker det ju för det mesta att ändra på skatteverket så följer allt annat, bankkonton, osv. I USA måste man ändra namn på allt själv. Tar tid.
Lycka till med allt. Skall bli spännande att höra vad för jobb du hittar.

Husfrun sa...

Hm, ja det gäller ju att se det positivt när det inte är helt enkelt att fixa till saker och ting. Lycka till!

Steel City Anna sa...

Känns igen. Men när man är igenom så är man igenom!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...