onsdag 24 april 2013

Check(a) detta!

Så, jag har tidigare skrivit om att checkar fortfarande är populärt här i the Us of A och det verkar inte som om de kommer att försvinna i närmaste taget.
Ni som inte ens vet vad en check är kan jag tala om att det är en papperslapp som ges istället för rena pengar. Den löses in på bank.


Känns lite gammalmodigt. När försvann checken i Sverige? 
I alla fall. Jag har kommit på att det är ganska smart ändå med check. Lite bekvämt till och med. Speciellt i dagens samhälle där det mesta betalas med kort numer. Jag kan erkänna att jag mycket sällan har kontanter på mig. En liten ensam sedel kanske och ett gäng mynt som jag ändå inte gör av med förrän jag är i en ren knipa.
MEN då kommer checken in ganska fiffigt. Om jag är skyldig någon pengar, vill betala för en vara eller en tjänst kan man lätt skriva ut en check till personen! Ofta händer det här att Ns skola vill ha pengar för en utflykt eller nån insamling. Då drar jag fram checkhäftet helt enkelt och skriver ut en check på summan! Inga jämna pengar nödvändiga.
Lite smådrygt kanske för den som får checken som måste till banken och lösa ut den. 
MEN då är det så himla smart att har man en smartphone/iphone har många banker en app som kirrar det också. Man startar appen, tar en bild på fram- och baksidan på checken och vips är pengarna inne på kontot!

OCH har man ingen app är det enkelt att gå till sin banks bankomat och sätta in den där. Man behöver alltså inte gå IN och prata med en person för att lösa in sin check (visst finns det lite kryphål med detta också så klart...OM man inte har bankkonto t ex). Inte nog med det. Bankomaterna här (de som är vid själva banken) har också en insättningsmekanism. Har man ett gäng sedlar man vill sätta in på sitt konto, är det bara att gå till bankomaten, dra sitt kort och sen välja att sätta in. Pengarna skickas in i nåt hål och hamnar på kontot. Inga speciella insättningsmaskiner som t ex Swedbank har. Dock är väl det enda negativa att man inte kan sätta in mynt på bankomaten här, det får man göra inne på kontoret.

Så, inget ont som inte har nåt gott med sig!

7 kommentarer:

Marina sa...

Här används också checkar, men jag måste säga att jag hävdar stenhårt att det är ett gammalmodigt system som borde försvinna, åtminstone i ett land som anser sig vara så långt framme i det mesta som Singapore gör. Och medan vi väntar på att systemet ska försvinna, försöker vi klara oss utan!!

Anonym sa...

Jag blev nästan full i skratt när jag upptäckte att man använder checkar här (minns när jag var liten och satt i kundvagnen när mamma handlade, då använde hon checkar ibland).
Nu har jag vant mig och tycker som du att det är praktiskt när man ska betala till skolan el privatpersoner. Jag har aldrig med mig hela häftet, utan har ett par lösa checkar liggande i plånboken. Jag stör mig mer på att de envisas med att behålla alla småmynt. Vad är poängen med pennies? Femöringarna försvann väl i början av 80-talet i Sverige?!

Maria sa...

Jag har aldrig trots jag är 43 år haft checkar. Men minns mina föräldrar som skrev dem ..
Vet inte om det är uråldrigt eller modernt !? ;)
Jag använder inte heller kontakter knappt utan kort som ju är väldigt smidig. Den där appen verkade ju smidig dock.

Martina sa...

Fast detta med mynt var ändå smidigt tycker jag (när jag bodde i USA) man tog bara med sig dem till mataffären man skulle handla i växlade in dem mot en voucher i en automat ich sedan kunde man betala med vouchern i kassan. Praktiskt!

Husfrun sa...

Det är ju i alla fall lite smart då... att man slipper gå till banken, slösa tid på att stå i kö osv. För jämna pengar har jag sällan. Bara mitt lilla kort ;)

Malin sa...

Jag visste inte ens hur man skrev ut en check när jag flyttade till USA 1996, men det fick jag minsann lära mig. Vi använder dessa, liksom du, till att betala te x skolavgifter, sommarläger, karatelektioner och liknande. Ibland för att betala en räkning då den inte är en regelbunden betalning. Vi skriver nog en 5-6 checkar per månad, även om de flesta av våra räkningar betalas via nätet.
Jag tror inte checkarna kommer försvinna från USA i första taget, ej heller kontanter.

Jojjo sa...

Rätt smart ändå, faktiskt!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...