torsdag 4 april 2013

Vägen mot amerikanskt körkort

Jag har äntligen tagit första steget mot att ta mitt amerikanska körkort. Det är inte den långa process som Sverige har. Långt ifrån. Nästan löjligt lätt att ta körkort. I alla fall för någon som kommer från Sverige och är van vid att betala massor med pengar för det ena och det andra, gå olika kurser, göra olika prov.

Igår gjorde jag och maken teoriprovet. Det gör man innan man får börja övningsköra, för att få körkortstillstånd i princip. Jag hade räknat med att plugga hårt inför detta, men maken menade att det räckte med att göra "testprov" på internet några gånger. Han hade rätt. Det riktiga provet innehåller 20, relativt enkla frågor. Jag fick alla rätt.

Nu är det en 5-timmarskurs och uppkörning som gäller. Sen är det klart. Kan man inte köra är det ju klart värt att ta körlektioner. Nu kan jag köra, men behöver uppdatera min New York-körning lite grann.


11 kommentarer:

Anna Granström sa...

Vet inte om jag tycker att det är bra eller dåligt med så enkelt att ta körkort i USA. Läskigt, på ett sätt, överdrivet här. Kanske? Vet inte. Har inte körkort än, det är en sån jäkla meckig grej här. Och dyr. Behöver inte ens önska dig lycka till så grym som du är :D

Husfrun sa...

Hade aldrig klarat av att köra i NY. Vågar mig inte ens på, i jämförelse lilla Göteborg ;)

iaz sa...

Va roligt med körkort! Va rädd om er i trafiken bara. Lite märkligt kan tyckas att det är så lätt att få körkort när det kommer med så mycket ansvar. Särskilt vid ung ålder. Men du som kört länge klarar det ju lätt. =) Sen är det bara att välja vilken bil ni ska köpa ;) Lycka till med resten av utbildningen. Kram!

Maria sa...

Oj låter nästan lite läskigt att det inte krävs mer. Här övningskör vi för fullt då vår 18-åring håller på med körkortet. Märker hur mycket man har glömt själv, så ibland är man säkert en liten "fara" själv ..
Lycka till!!
:)

Anonym sa...

Visst är det skönt att det är så lätt! När vi flyttade från Washington till Kalifornien behövde vi dessutom bara göra om teoridelen.

Däremot kändes det väl läskigt och oansvarigt med hur MC-korten funkar här i CA. Om man redan har bilkörkort behöver man bara skriva teorin och sen får man ge sig ut på vägarna utan att någonsin ha suttit på en MC förut. Skrämmande! Maken tog för säkerhets skull en tvådagars praktisk kurs. I slutet av den fick man visa upp att man lärt sig det man skulle och i och med det slapp man uppkörning ute i trafik...

Malin sa...

Lycka till. Själv tog jag mitt körkort på Hawaii, och det var verkligen inte mycket man behövde kunna för att få köra.

Min plats i solen sa...

Lycka till och vad skönt att snart ha det i handen. :) Däremot känns det som svensk lite läskigt att det är så lätt att få körkort i USA. Nästan som att ha tur och hitta det i cornflakespaketen. ;)

Kram Lotta

Saltistjejen sa...

Härligt! jag tog ju mitt (lite i panik) förra sommaren. Var ju tvungen att ha ett NY-körkort för att få köpa bil och det bevhövde jag ju till jobbet.... Som tur var gick det ju vägen.
Jag skulle ändå tipsa om att du tar 1-3 lektioner också med en körskola. Främst för att de kan berätta mer eller mindre VAD det är som inspektören på uppkörningen kollar lite extra på. Du vet. man får lite tips. Jag tog 3 lektioner och tyckte det var perfekt. Dels för att jag fick öva mig i den galna NYC-trafiken men framförallt för att man fick de där lite extra tipsen.
Tyclte jälv att det allra värsta med hela körkortstagandet här var besöket på DMV. Så nu när ni har det avklarat så är det bara att "tuta och köra"....! ;-)
Lycka till nu!!!

Emma sa...

Cool! Himla skönt för den som ska ta kortet att det verkar vara enkelt. Känns lite osäkert dock att det är så generellt...

M sa...

Jag håller på med den svenska processen jag. Hade mycket heller tagit den amerikanska! ;)

Jojjo sa...

Jag var 19 år när jag tog körkort, i USA. När de gav mig ett papper och gratulerade mig var jag på väg att börja grina pga kunde verkligen INTE köra bil... Testet var hur lätt som helst och själva uppkörningen tog typ 10 minuter. Var livrädd för andra förare efter det, haha. Hoppas det går bra med ditt körkort! Kan tänka mig att NY är en utmaning att köra i men det där fixar du galant!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...