måndag 8 april 2013

Tvättelände

Ni som varit med ett tag vet förstås att jag inte är ett stort fan av att tvätta kläder. Det är något av det tråkigaste som finns. Men jag försöker se det positiva i det hela. Och det är skönt att ha rena kläder. Så klart.
Här i New York är vi inte lika bortskämda med "gratis" tvättmaskin som hemma i Sverige (hos vår förra hyresvärd kostade det 7 kr i månaden för fritidsunderhåll, dvs tvättmaskin och dylikt). Det är inte ens säkert att det finns tvättmaskiner i byggnaden här.
Finns det inte det  får man antingen köpa en egen och försöka installera i sin minilägenhet (det är också ont om utrymme i många lägenheter) eller gå till en "tvättomat" som kan ligga nåt kvarter längre bort.

I vår byggnad har vi tvättmaskiner, tack och lov. De är dessutom alldeles nyss utbytta mot nya fina maskiner som tvättar riktigt bra och väldigt energisnålt (och som inte behöver massor med tvättmedel heller). Dock kostar det pengar varje gång. Kostnaden är ca 11 kronor per tvättmaskin och normalt tvättar vi tre maskiner per vecka. Ibland fyra. Det blir alltså drygt 33 kronor. Dessutom kostar det att torka kläderna. 25 cent för 7 minuter. Vi torkar oftast 35 minuter och då blir priset också drygt 11 kronor per tork. Vi använder två torktumlare åt gången. Sammanlagt ca 55 kronor per vecka att tvätta kläderna. 

Det blir några slantar per år. MEN vi HAR ju i alla fall tvättmaskiner i byggnaden. DET får man vara glad över!

4 kommentarer:

Husfrun sa...

Irriterande system att behöva betala för ett så tråkigt arbete som att tvätta kläder.

Camilla sa...

Spännande att det kan fungera så olika i olika länder.
Egentligen "kostar" det ju varje gång vi kör en maskin i Sverige också med slitage och vatten- och energiåtgång. Undra om vi skulle tvätta kläderna mer sällan om vi såg tydligare att det kostar pengar?

Marina sa...

Synd att det ingår någon som tvättar också!

Casa Annika sa...

Det är faktistk jättekonstigt! Och obekvämt! Nästan lika obekvämt som att torka kläder när man bor i spansk lägenhet :)
Visst har du gjort om lite här på bloggen? Det ser jättefint ut! Gillar inramningen i kanterna av rullbandet med inläggen. Fast vill passa på att komma med en kommentar också, att jag har svårt att se texten. Den är väldigt liten, och typsnittet försvårar det ännu lite mer att läsa. Men det kanske bara gäller mig, svårigheten med att läsa, mina ögon är inte helt vad de borde vara heller.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...