onsdag 27 mars 2013

Sjuka lagar

I USA härjar debatten om aborter fortfarande. Det känns lite "förra århundradet" över det hela. Har vi inte kommit längre än så? Nej, inte i USA.

Nyligen klubbade staten North Dakota genom lagar som i princip förbjuder aborter. Ingen abort efter vecka 6 (eftersom man då kan höra hjärtljud för första gången i många fall). Ingen abort efter våldtäkt, incest eller om det är fara för kvinnans liv. 
Nu är slaget inte över än. Enligt konstitutionen (Roe vs Wade från 1970-talet) är det lagligt med abort upp till vecka 22-24 tills fostret är livsdugligt utanför magen. Konstitutionen är alltså de pelare som landet står på och som sedan lagar grundar sig på. En lag kan visa sig vara okonstitutionell, alltså vara något som pelarna motsäger sig. Denna nya abortlag kommer att ställas mot konstitutionen och testas. Något som kan ta flera år i värsta fall.

De abortläkare (i North Dakota finns bara en abortklinik) som ändå utför aborter riskerar fängelse och dryga böter. Det värsta är ändå att med lagar som denna, finns det risk att kvinnor åker till olagliga abortkliniker, skumma ställen, för att göra abort. Dessa kliniker är inte alltid de bästa och kvinnan kan i värsta fall mista sitt liv.

Nu är det långt ifrån alla som delar North Dakotas syn på aborter (och på sitt sätt, kvinnor) tack och lov. Jag råkar dessutom bo i en stat som är väldigt öppen i sin syn på både aborter, äktenskap för homosexuella och andra kontroversiella frågor. Jag vet inte hur jag hade klarat att bo i en mer konservativ stat. Jag hade fått spendera mitt liv med att argumentera tror jag. Tröttsamt.

(Påminnelse: Kom ihåg när jag skrev om politiker som sa att "kvinnans kropp stänger ned sin produktivitet vid en våldtäkt"? Det är alltså omöjligt att bli med barn om man blir våldtagen. Och även han som hävdade att "livet är Guds gåva och meningen, även vid en våldtäkt". Ruskigt.)

6 kommentarer:

Husfrun sa...

Skrämmande. Vet inte vad mer jag ska skriva faktiskt.

Marina sa...

Vissa åsikter är så underliga så man vet inte om man ska skratta eller gråta, fast just i det här fallet är gråten betydligt närmare!

Anonym sa...

Ja, visst är det mycket som känns helt galet i det här landet?! I vissa hänseenden ligger USA i framkant, men i andra är de hopplöst efter.

Malin-Charlotta sa...

Fy, det ryser i hela mig.

Västgötskan sa...

USA är oerhört konservativa i många frågor tycker jag.... :-P

Hoppas allt är bra med er i övrigt och att ni får en fin påsk! :-)
Kram M

Anna Granström sa...

Alltså det där med ingen abort vid inecst, våldtäk eller fara för kvinnans liv är helt jävla sjukt. Jag är för fri abort oavsett, men jag kan förstå att inte alla är det. Däremot kan jag inte förstå hur någon kan vara emot det i dessa tre fall!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...