lördag 27 juli 2013

Killigt och flickigt

Nu har det börjat bli dags att kolla in lite barnkläder. Mer på allvar. Om "några" veckor är det dags för barnet att se världen.
Vi har valt att inte ta reda på könet på barnet. Här gör majoriteten det. Och nu har jag förstått varför. Det är nästan omöjligt att köpa neutrala barnkläder! För killar är det grönt, mörka färger, svart, blått som gäller. Färger jag gillar och gärna har till mig själv och mina barn (tjej som kille). MEN det ska alltid tuffast till och bli så killigt som möjligt.

Och för tjejer är det givetvis färgglatt och gärna rosa.
Ska man köpa könsneutralt blir det tråkiga vita färger med få tryck.
Jag har inget emot att klä en pojke i rosa eller en flicka i mörka färger, eller en flicka i rosa och en pojke i blått. Samtidigt känns det bara FÖR tudelat. Varför kan inte pojkar få ha ljusa, färgglada kläder? När vi köper kläder till N på en speciell klädeskedja är det i princip GLITTER på alla tröjor man kan köpa. Glitter hit och dit, nästan så ögonen går i kors.

Nu har jag kikat på HM:s hemsida och de har barnkläder som jag tycker är mysiga och som passar för alla bebisar.

Så, det får bli en tur till ett HM inom en snar framtid.

Och så klart, som alltid finns det undantag. HM har rosa kläder och mörka kläder, men samtidigt inte lika utstuderat "frilligt" för tjejer och "tufft" för pojkar. Dessutom är deras bebisavdelning indelad i bara "Nyfödd" för just nyfödda. Inte "Baby girl" och "Baby boy". Den uppdelningen kommer några storlekar senare.

När N föddes svepte en våg av unisex över Sverige. Lindex hade en hel serie i retrokläder, 70-talsinspirerat. Det var jordiga färger och ugglor som gällde. Vi köpte en hel del av det och gillade.
Jag ser på deras hemsida att de frångått detta, men samtidigt har kläder för nyfödda som är ljusa och färgglada och till största delen könsneutrala.

Och även Kappahl.
Trots att Kappahl ser ut att vara  något mer könsuppdelat. Nu finns ju varken Lindex eller Kappahl här i USA, men det är uppfriskande att se!

I veckan får det bli lite klädjakt! Och en tur ut på internet också. Där brukar man hitta allt möjligt.

12 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Det var jättejobbigt när min lille E var liten. VArken han eller jag gillar bilar och motordrivna saker, men påv arenda jäkla plagg för killar var det sådant i USA. Och för tjejer var det Barbie och annat som jag spydde över att behöva köpa. (Jag hade alltså spytt även om jag haft en dotter.) Jag passade på att handla kläder i Sverige, mycket av märket "Molo" blev det. Century21 hade en hel del skjort"rompers" som var utan tryck också. Men jäklar vad svårt det är med barnkläder! Numera köper jag nästan bara jerseyplagg till min son, och så fort jag ser något i färg utan tryck, så slår jag till.

Marina sa...

Faktum är att det känns som om det där med "pojk- och flickkläder" på olika håll i affärerna även har kommit på allvar till Sverige, något jag inte trodde skulle ske.

Monica sa...

De på H&M var söta! Och visst vill man ha lite färger vare sig det är pojke eller flicka, klara basfärger t ex. Och dessutom passar väl inte alla flickor i knallrosa heller:-) och paljetter och glitter på allt, förstår att ögonen går i kors. Här fanns ju söta Muminkläder för både pojke och flicka ett tag men de har kanske försvunnit. Bra att du har H%M!

Malin sa...

Vi tog inte heller reda på nr 2 och vi hade som sagt redan pojkkläder. Jag köpte en del grönt och gult (men man fick ändå akta sig för tåg eller andra icke speciellt könsneutrala små broderier som de ofta vill lägga till på kläder). Köpte också en del könsneutrala saker i Sverige. Hannaandersson.com har ju liknande PoP, PoP finns ju på nätet i USA också. Spännande att köpa kläder, då börjar det verkligen närma sig. KRAM

Camilla sa...

Verkar inte helt lätt att hitta vettiga baby/barnkläder. Bra ändå att du försöker stå emot och hitta annat.
Det gäller ju inte bara nyfödda. Även som lite större så gillar inte alla tjejer rosa glitter och alla pojkar gillar inte bilar och eldsflammor.

iaz sa...

Ja, visst är det lite trist när kedjorna drar det till ytterligheterna med flickigt och pojkigt vad gäller färger osv. Det är ju inte alla som vill ha det så. Tyckte jättemycket om kläderna som var "inne" då när N föddes. Får ta och köpa lite och skicka till er =) kram!

Jenny sa...

Det är problematiskt det där. Oavsett vad anlednigen är till att man klär sitt barn i könsstereotypa kläder (må det vara: "det är ju bara kläder" eller "låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar"-resonemang), så blir det problematiskt. Kläderna speglar så tydligt vad vi förväntar oss av våra pojkar respektive flickor och det är sorgligt att vi redan i så ung ålder socialiserar in barnen i förbestämda "roller". Liksom på förhand tillskriver barnen vissa egenskaper och intressen, eller hur?
Det är också synd att så många butiker sorterar upp barnkläderna på detta vis, men det finns som sagt lyckligtvis undantag i Sverige och jag hoppas även här i USA snart!!!

Emma sa...

Ja, suck. Så där ser det ju ut nästan överallt i världen dessvärre. Jag sätter på mina barn de kläder de ärver av sina kusiner och det känns tyvärr lite mer okej att sätta på flickan en biltisha än att sätta på pojken en volangkjol...men just glada färger (ej pastell eller brunt) är ju inte alltid lätt att hitta.

Alltså - jag fick ju först en flicka och sen en pojke och jag inser hur himla flickiga kläder hon ärvt av sina kusiner. Jeans med rosa blomknappar. Alltid nåt som markerar"flicka". Är det en grön eller röda tröja då står det typ "girl" på den så att man inte ska missta sig.

Vi har anammat det där med att använda begagnat och ärvt i högsta möjliga mån, särskilt då de är små.Det är viktigare än att markera könsneutralitet, fram tills dess att barnen vill ha nya kläder i sin egen smak. Men det känns som sagt mer accepterat att Ilia är en tuff pojkflicka som nu är galen i bilar och motorcyklar - men att L ska vara en flickpojke, det tror jag inte folk skulle gilla. (med folk menar jag släkt) Jag har redan fått kommentaren om jeansen "det där är flickjeans" - me vafasen. En liten rosa knapp kan han väl få ha på sig, pojkvaskern?

Ilia vill dock helst av allt ha rosa nu. Hon har redan "lärt sig" att rosa Är fint för flickor och har en egen smak numera (som inte är min). Såklart ska hon få ha rosa också om hon gillar det. Men vart fasen är alla rosa bil- och motorcykelkläder??

ZtorZillen sa...

Har ni inte sparat något från storasyster då? Loppis är annars bra tips, har vart med svägerskan och köpt till hennes bebis! Där fanns lite allt möjligt. Hon vill inte heller ha bara rosa till sin lilla tjej...men det är en utmaning, har jag förstått!

Anonym sa...

Men eller hur!! Svårt att köpa kläder här i USA till bebisar, men köpte faktiskt en del neutrala på Baby Gap häromdagen (en som ska få bebis i vinter). Jättesöta bodies som var i ljusa färger, typ vitt och beige och med "I love daddy" resp "I love mummy". Kikat där?

Så fort bebisen blir lite större är det riktigt uppdelat även i Sverige, och man får leta för att hitta neutrala...

I USA märkte vi att även blöjorna är uppdelade efter kön! Jösses.

Anna Granström.

Kattas Betraktelser sa...

Det är svårt att vara neutral, finns knappt sådana kläder att tillgå. Spännande, nu är det inte långt kvar.

Min plats i solen sa...

Det är spännande det där med barnkläder och hur styrt det är idag. När jag föddes på 70-talet var det samma för alla som gällde. Vi sprang alla runt i samma gula, bruna, orange och röda kläder kändes det som. Även killar hade "kalasbyxor" (strumpbyxor). När min lillebror föddes på 90-talet var det samma sak. Hans babykläder var ljuslila, mintgröna och aprikos. Men något hände där på 90-talet. Förmodligen insåg klädföretagen att de skulle kunna sälja ännu mer kläder om de delade upp dem efter kön. För när min dotter föddes på den senare halvan av 90-talet var alla kläder indelade i pojk- och flickkläder. Även för bebisar. Och så har det ju fortsatt. Så jäkla trist det där. Att det sitter designers och klädjättar och bestämmer att vissa färger ska tillhöra ett visst kön.

Hoppas ni hittar kläder som känns bra för er.

Kram Lotta

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...