söndag 14 juli 2013

Steg 2

Min resa mot amerikanskt körkort går sakta men säkert. Att det går sakta är mitt fel. Jag hade planerat att köra upp nu under sommaren, men för att få boka en tid måste man gå en speciell kurs som heter "Pre-licensing class". Det är en säkerhetsklass kan man säga, som tar 5 timmar. Och jag som verkligen inte gillar att sitta och lyssna i fem timmar har liksom skjutit upp det hela. Det har känts drygt att behöva göra en sån kurs när man haft körkort i nio år redan. Visserligen är det bra med en uppdatering, men...

Igår gjorde jag och maken i alla fall slag i saken för att ha "skiten" gjord. Vi valde en körskola som ligger i närheten. En liten skola med ett pytterum. Vi var sju stycken i gruppen som satte sig på fällstolar framför en svart tavla och en liten gammal TV. Kursen inleddes med videotittande. VHS! Jag har inte sett på en VHS på flera år. Dessutom var videon inspelad runt 1990 och själva värden för programmet var Christopher Reeve. Gamla stålmannen ni vet. Han, tillsammans med andra 80-talsstjärnor guidade oss igenom bälten, alkohol och trafikregler. Vid ett tillfälle visade man upp Sverige som ett gott exempel vad gäller alkohol och körning. Inspelad - på 70-talet! Det var fantastiskt. Nu kunde jag äntligen förklara för maken varför jag vägrar köra dagen efter jag tagit EN öl. Det finns liksom i blodet. Bevisat igår!

Efter två timmar av diverse långa och korta filmsnuttar (även en tecknad med Långben) fick vi en rast på 30 minuter och sen kom en instruktör som skulle hålla i resten. Han var riktigt bra och rolig. Dessutom speedade han igenom alla måsten och vi fick sluta redan efter en timme. En kurs som skulle ta fem timmar, blev tre timmar. Det tackar vi för.

I veckan ska jag boka uppkörning och jag hoppas att det finns en tid innan jag ska in och föda. Vore ju fantastiskt!

9 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Jag körde upp någonstans ute på Long Island. Pinsamt enkelt. Men jag hade fått ett toppenråd av en väninna innan, något jag inte hade tänkt på. Kanske har du redan koll på detta, men jag vidarebefordrar ändå: Om de ber dig göra en "parallell-parking" (fickparkering) bakom en bil, dvs inte emellan två bilar, så låtsas att det är mellan två bilar. Om du tänker att "h-n menar nog att jag ska parkera på bästa sätt" och således bara kör in som du tycker är bäst, så får du inget körkort. Men de vågar inte låta elever göra fickparkering mellan två bilar, därför får du göra det bakom en och ha helt fritt bakom.

Om jag har förstått det hela rätt så har man inga trick-questions vid uppkörningar i USA på så sätt som man kan ha i Sverige. Gör därför ordagrant som de säger och ifrågasätt inte.

Så, mitt tips till dig. :)

Monica sa...

Bra du har det gjort och lycka till med uppkörningen, väldigt kul och intressant beskrivning av kursen:-)

iaz sa...

Va kul att ni är igång!! Hoppas det ska gå bra :-) kram

Malin sa...

Jag körde upp på Hawaii. Inga krav där inte. Man var tvungen att ta ett learners permit, men det var mycket enkelt. Sedan fick man köra ett varv runt kvarteret och parkera var man ville på en parkeringsplats. Det var allt!

Villa Freja sa...

Haha, härlig nostalgi. Lycka till med kortet.

Steel City Anna sa...

Lycka till!

Kattas Betraktelser sa...

Lycka till! Själv tyckte jag det var enkelt i jmf. med det svenska körkortet. Men det tar ju liksom emot innan man tagit sig igenom processen.

Saltistjejen sa...

Härligt!! Och ja den där 5-timmars kursen verkar ofta inte ta 5 timmar utan allt fån 2-3. Hahaha jag fickmse just samma filmer som ni! VHS! Och emd "Stålmannen" innan ryggskadan. OCH Lorenzo Lamas (hette ahn väl) från Falcon Crest!!!! OMG! Jaja, det var helt ok. För min del tycker jag det bästa var de instruktören gick över vissa trafikregler efteråt och för M's del (vi gick olika dagar eftersom vi inte hade barnvakt) hade han en väldigt bra instruktör som riktiade in sig mer på just utlänningar som faktiskt HADE körkort men skulle ha NY-körkort. Så som oss. Han gick in lite mer i detalj på vad man som europé bör tänka på (vad som skiljer här mot Europa) etc.
Har du fått en uppkörningstid??? När jag körde upp var det ca 1 månads väntetid. Och tänk på att du måste komma i en "vanlig" bil till uppkörningen. Ingen hyrbil (endast via körskola kan du i såfall hyra bil men inte från t e Avis eller Hertz eller så). PLUS att den som kör dit dig måste ha ett giltigt NY-körkort!!! Viktigt!
Lycka till nu!!!!

Saltistjejen sa...

Jag tog förresten 3 lektioner också. På körskola. Mest för att vänja mig vid trafiken här. Och vi tränade mycket på ter-punktsvändning och fickparkering. Bra att träna lite innan ifall du inte är väldigt bra på det. MEN där jag körde upp var ett lugnt bostadsområde utan ngn trafik alls nästan. Så det var jmfrt med svenska uppkörningen väldigt lätt. Jag tyckte mina lektioner med körning på Manhattan var klart värre hahaha! Men nu är jag så van att köra på manhattan att jag inte ens tänker på hur galen trafiken kan vara där ibland...

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...