lördag 6 februari 2010

Fredagstema - Mitt första jobb

Jag tänkte också hoppa på tåget som går genom bloggvärlden - att ha fredagstema. Denna månad är det Anna som är värd för teman och första temat för februari är "Mitt första jobb".

Jag har valt att tolka det som det första jobbet där jag tjänade pengar (inget sälja jultidningar). När jag växte upp bodde jag i en mindre stad där ett populärt kringresande tivoli hade sitt säte. På omvägar hade jag hört att man faktiskt kunde få jobba på tivolit om de var i närheten. En helg var de i min stad och jag fick sällskap att gå dit och fråga om de behövde någon just den helgen. Och tänk det behövde de! Jag fick alltså mitt första jobb och det var som lotteriförsäljare i ett lottstånd. Det var kallt. Det var vår (? tror jag), men askallt. Jobbet började vid 10-11 och pågick till ungefär 22-23 på kvällen. Ingen rast och ganska knapert betalt. Men för mig var det rena drömmen. Egna pengar! Under ca 5 år jobbade jag 1-3 gånger per år i städer runtomkring där jag bodde och det var lärorikt. Jag fick ju en "befordran" och fick jobba en helg i sockervaddsbilen tillsammans med en äldre dam. Jag rullade sockervadd och poppade popcorn, friterade chips och allt vad det var. Jättespännande!
Det var långa arbetsdagar, men samtidigt kul att träffa mycket folk och att tjäna egna pengar. På minussidan kan jag placera mystiska personer som hängde på tivolit sent på nätterna, flirtande polacker som arbetade vid karusellerna, inga kisspauser, lågt betalt och ofta ganska kallt och mycket väntande om dagarna. Fler besökare brukade komma senare på eftermiddagen.

Efter min karriär på tivolit har jag haft följande jobb: reklamutdelare, montör av matriser på pappas jobb, städare, guide, förskollärare, au-pair, svensklärare, barnvakt, personlig assistent och nu lärare. Man kan ju säga att karriären går uppåt i alla fall :p

3 kommentarer:

mamma sa...

hah ja de är tur du har avancerat måste jag säga men vad jag minns så va de jag som fixade jobbet på tivolit åt dig o lars-olov genom kim,,men de kan va mitt minne som sviker de är ju några månader sen hahahahha

Trillingnöten sa...

Så kanske det var! Det var så länge sen så jag minns inte till hundra procent. Jag visste att någon tipsat vår familj men inte vem och när och hur. Jag minns i alla fall att jag var tvungen att gå dit, kommer inte ihåg med vem dock, kanske Kim, och fråga sen innan...och det gick ju bra!

Ida sa...

Ja det är något visst med ens första jobb. Jag minns att jag jobbade... jag.. vänta lite nu.. men skit.
Jag vet inte vad mitt första jobb var.. och jag är inte såå gammal.. än i alla fall.
Återkommer... måste gå och ta något lugnande, nu blev jag upprörd...

Eller... jag jobbade nog med hästar.. utan betalt. Tyvärr. Snäll som man är. Fast jag fick ridlektoner, inte illa. Och jag blev ridlärare.. =) och sen blev det mat, och sen blev det kontor, kontor, kontor. =) Vet inte varför, men du fick mig att öppna mig lite här =) Eh... jag vet, jag bara tjatar... Men hej hopp. Ha en underbar lördag!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...