fredag 12 februari 2010

Iakttagelser från en bänk

Igår var jag på en workshop om matvanor och hur man kan få barnen att äta mer varierat. Det var fantastiskt givande och mycket kommer jag att börja använda i min klass. Det som slog mig dock var hur lätt man faktiskt kan peka ut en förskollärare eller en "lågstadielärare" bara genom att titta på kläderna. Nu drar jag inte alla över en kam, men många av lärarna har mycket bekväma skor på sig, gärna en gympadoja av det lite grövre slaget. Till detta bär de gärna kläder i den mörkare färgskalan. Cardigan eller stickad tröja förekommer tämligen ofta. Dessutom används gärna illasittande byxor som är för korta, för breda eller satta för högt vid midjan. Pricken över i:et är en rejäl ryggsäck! Jag lovar. Ta gärna en titt på lärare i din omgivning!

Några chockerande fakta:
1960 spenderade familjer ca 4 timmar per dag på att förbereda mat (frukost, lunch, mellanmål och middag).
2030 kommer familjer att spendera ca 15 MINUTER på detta. Tänk er! Minst fyra mål mat om dagen på ynka 15 minuter.
Idag används i snitt 14 minuter på att laga middag.

Skrämmande.

5 kommentarer:

my sa...

Läskigt! Jag kan inte påstå att jag är en matlagningsfantast, men slowfood är ändå grejen för mig. Hoppas trenden vänder...

haha, mitt i prick på lärarmodet! Har själv lätt för att hamna i cardiganträsket - men jag jobbar på det. Har dock en mor som ständigt motarbetar de klassiska lärarstereotyperna (och hon har varit med i game:et i 25 år) så jag tar inspiration av henne när jag känner mig hopplös.
Men det är liksom inte vad som helst som funkar heller...
Vad har du själv för stass i klassrummet? Nått bra tips? ;)

Och tack för din kommentar. Läraryrket är bannemig tufft - men oh så underbart för det mesta. Ibland behövs dock lite ventilation och positiva ord från kollegor!

Saltistjejen sa...

Oj! DET var siffror det.
Visserligen kan jag förstå att trenden är sådan med tanke på hur mycket folk jobbar idag och att i Sverige iallaall, så arbetar ofta båda föräldrar heltid eller nästan heltid. Det är knepigt att få tiden att räcka till.
Fnissar åt dina stilstudier av lärarna! :-)
Ha en toppenhelg!
kram!

Desiree sa...

Hur kan man lyckas laga något på 15 minuter? Det känns som en gåta om det naturligtvis inte bara handlar om att värma upp lite halvfabrikat och slänga fram på bordet. Ska man laga en middagsrätt med tillbehör samt göra en sallad så tar detta långt mer än 15 minuter. Även om jag ska laga något snabbt så brukar det sluta med att det tar 1 timme.

Ida sa...

Läskiga siffror, undra om ytterligare några år.. då behöver vi kanske inte äta, något sorts vätska kanske intas, fast då har vi väl inga tänder, fast de kanske man tränar genom någon tuggring eller nåt, typ när man är på väg till jobbet eller nåt....
Nej, nu skenade jag igen...

Maria i Falkenberg sa...

När jag åkte ambulans i somras så frågade ambulanskillen om jag var lärare......! Jag såg bara sån ut sa han och dessutom hade jag en ryggsäck från Fjällräven:-)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...