tisdag 7 september 2010

Girighet eller bara lurad?

Häromdagen satt jag i soffan och tittade på TV. Bredvid vår TV finns vår "musikanläggning" med en Zune och högtalare. Maken gav mig Zunen för snart fyra år sedan. Det var något som jag önskat mig länge. Innan dess hade jag bara en CD-freestyle (Gud, vad åttiotal det lät!) att lyssna på. I alla fall. När jag satt där i soffan började jag fundera på att kanske köpa en ny musikspelare. Nåt lite fräschare, en annan färg, ett annat märke, nåt med fler funktioner. Det vore ju roligt eftersom vi haft vår så länge.
När jag satt där och tänkte kom jag på mig själv. Varför i hela friden skulle vi köpa en NY musikspelare? Vår funkar perfekt. Inget fel alls. Visst, den är kanske 4 år gammal, men det är ingen ålder. Den kanske inte har touch screen som är så himla "inne" eller andra häftiga funktioner. Men ärligt, vad ska man använda dem till? Vår spelare står bara där och spelar musik. Jag använder min mobil när jag är ute och springer till exempel. Inte behöver vi en ny spelare just nu.

Detär lite så som vårt samhälle fungerar idag. Vi köper nytt bara för att det ska vara den senaste tekniken, den senaste modellen och senaste utseendet. Skitsamma om man redan har en TV, Ipod, mobil, dator, bil som redan fungerar. Nytt ska det vara. Efter ett år eller två finns det ny teknik som måste inhandlas och återigen måste man uppdatera sin "gamla" teknik. Jag tycker att utvecklingen är läskig och helt fel.
Och något som jag funderar på är var man gör av alla sina "gamla" apparater? Säljer man dem till någon? Kastar man? Kan man byta in?
Tacka vet jag förr i tiden när saker också gjordes för att hålla i en evighet. Idag tror jag nog att saker och ting är skörare för att folk ska tvingas köpa nytt efter ett par år...
Vi har verkligen blivit ett konsumtionssamhälle som heter duga!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Fast seriöst, din tv suger ju! ;)
Men du har rätt, alla köper ju skitsaker på IKEA för att man ändå vill byta ut sakerna efter några år (dom håller ju oftast länge, men blir så skabbiga efter en flytt att man är så illa tvungen att byta ut dom)...det man inte märker är ju att skitsakerna från IKEA ofta kostar lika mycket som kvalitetsgrejerna:D //CJ

Camilla sa...

Ja, jag håller med. Det är skrämmande med konsumtionssamhället som vi dras in i. Det cirkulerar så mycket reklam och info med köpinpulser hela tiden. Till slut tror vi att vi måste ha den där nya prylen. Enda fördelen är väl att man kan få tag i väldigt bra begagnade saker för en billig peng.

Kim M. Kimselius sa...

Håller med dig, att saker höll längre förr. Vår tjock-tv-apparat höll i 25 år tills det blev direktträff av blixten. Nu har vi en ny platt-tv, undrar om den också håller 25 år. Tycker inte om den slit och släng mentalitet som finns i vårt samhälle just nu. Kram Kim

Saltistjejen sa...

Visst är det så. Jag tror få saker är så välgjorda idag som förr. Vi vytte t ex TV för ett tag sedan för att m ville ha en större. Men vi sålde faktistk vår gamla till en av hand kollegor som ville ha en platt-TV.
Det kan kännas fel, men med våra möbler är jag faktiskt glad att vi har Ikeas slit-o-släng-möbler nu. med småbarn har jag hellre möbler jag inte är så rädd om, än att ha ett hem där jag heeela tiden måste tjata och vara orolig för fläckar etc... Skönt att låta sitt barn härja runt utan att man behöver bry sig alltför mycket. Känner jag.
Kram!

Channal sa...

Hej! Kul att du tittade in hos mig. Jag är också lärare =) Spännande med N.Y. Dit ska jag nu i höst! Ska bli så häftigt. Har aldrig varit i den coola staden! Tar gärna mot tips. Idag räcker det med en Iphone4! Ha en skön kväll! / Anna

Marianne sa...

Håller helt med dig! Varför kan vi inte använda våra saker så länge de fungerar på ett bra sätt? Jag tror att det är en av de största orsakerna till miljöförstöringen, att vi konsumerar alldeles för mycket.

Men sen måste jag fråga: Vad är en Zune?

Kram!

Anneli sa...

Jag håller med dig, det är för mycket prylhets runt oss. Själva är vi ganska sparsamma. Byter bara mobil, tv, stereo etc. när den gamla är sönder. Det känns bra.
Kram!

Trillingnöten sa...

CJ: Min TV är underbar thank you very much. Widescreen och astung. Ingen orkar stjäla en sån. De skulle ramla och slå ihjä sig i trappen. Ska skaffa en lika tung mobiltelefon :p

Camilla: Ja det där med begagnat är underbart att man kan få tag på! Vi kikar ofta på Blocket till exempel och har hittat mycket bra saker där...

Kim: Precis! Hur ska det gå med er platt-TV? Det ska bli intressant och så! Jag tror på högst 10 år :)

Saltis: Det kan jag hålla med, det där att slippa tjata om möblerna :) Lite mindre stress. dessutom är det ju trevligt att kunna byta ut saker och göra om. Det är ju bra. Samtidigt som det också är mycket konsumtion som vi alla ska försöka undvika. Man blir lite tvådelad tycker jag!

Channal: Trevligt att du kikade in!

Marianne: Ja, tyvärr är det ju miljön som mycket får ta emot den "skit" som vi slänger...det är inte hållbart alls!

Anneli: Bra jobbat! Det försöker vi med att göra! :)

Min plats i solen sa...

Du, en cd-freestyle är nog mer 90-tal. ;)På 80-talet hade vi freestyle för kasettband. Hur gammalt känns inte det? ;)

Du har helt rätt. Vi har verkligen skapat ett konsumtionssamhälle och det är tragiskt. Priserna på teknik är låga, folk har mer pengar och prylar är stus för många idag. Dessutom tillverkas det med mycket kortare hållbarhet idag för att tvinga konsumenten att köpa nytt. Det är så att man blir mörkrädd ibland. :(

Vi går väl mot strömmen där. Vi köper när det går sönder. Därför har vi fortfarande tjock-tv. Men ena tv:n är på upphällningen nu och då vet vi ju att vi måste köpa en platt-tv sedan för det finns ju inget annat.

Kram Lotta

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...