måndag 13 september 2010

Ny definition av grönsaker

Ni har säkert stenkoll på att Jamie Olivers skolmatsäventyr i Amerika visas på Kanal 5 just nu. Själv har jag precis upptäckt programmet och sett ungefär ett halvt avsnitt. Hade jag vetat om det lite tidigare hade jag gjort mer efterforskningar för att kunna se hela säsongen, men nu var jag lite sen som sagt (trots att jag läst om det lite kort på andra bloggar. Fast då trodde jag att jag redan missat alla avsnitt iof). I förra veckan såg jag reprisen av ett avsnitt och det var väldigt lärorikt måste jag säga. Jag fick lära mig saker jag inte hade en aning om.
Jamie Oliver hade tagit över matlagningen i en skola och gjort nån slags nudelwok med massor med grönsaker plus sallad på sidan av. Övervakaren av det hela sa till Jamie att han hade alldeles för lite grönsaker i sin maträtt. Barnen skulle ha ett visst antal gram och enligt övervakaren hade detta inte uppfyllts. Här tänkte jag då: Då behöver ju den här skolan inte alls ändra så mycket på sina maträtter kanske! Oj vad bra! Jag undrar vad de skulle serverat istället eftersom det skulle vara så mycket grönsaker. Jag tror nog att Jamie hann tänka samma sak.
I alla fall ända tills han såg vad som skulle serverats: hamburgare med pommes frites. Plus en sallad som var FRIVILLIG att ta. Jag kliade mig lite i huvudet. Om salladen var frivillig kanske ingen skulle ta den. Och mycket riktigt. Då kom överakaren med sin briljanta förklaring. POMMES FRITSEN var grönsakerna. What?!?  Då har det verkligen gått överstyr! Dessutom serverade skolan bara smaksatt mjölk (smaksatt med choklad och jordgubb). Det var närapå att jag fick en och annan mardröm av det hela. Inte undra på att många är så överviktiga! Inte undra på att barnen är sockerberoende (kolhydrater är ju socker också). Och detta gör de vuxna med barnen för barnen kan inte välja. De kan inte göra bra val senare i livet heller om vi inte hjälper dem i början.

Speciellt i skolan. Där ska alla föregå med gott exempel!

Och så skulle jag hitta nån bra bild till inlägget. Jag hittade denna och tyckte den var så fasligt rolig att jag bara måste ta med den!

8 kommentarer:

Saltistjejen sa...

Hm, det får mig att tänka på ett av de skämten som våra amerikanska vänner sa när vi var ute med våra barn och åt lunch och de enbart ville ha pommes. "Well, I guess the french fries and the ketchup has to be the veggies for now"... Men dettta var ett skämt och de är faktiskt väligt hälsosamma och nyttiga. Mer än jag och M även om det kasnke inte är alltfår svårt...! ;-)

Anonym sa...

Jag såg serien när den gick här i USA och det var så skrämmande. Speciellt att FDA hade entt finger med i spelet och "tvingade" skolorna at beställa en viss kvot total skitmat med transfett, smak- och färgämnen och gud vet vad. Så även om skolorna skulle vilja ändra så har FDA och skolstyrelsen skrivit kontrakt med massa skitmatstillverkare. Och hur de kontrakten kommer till jag de kan man ju spekulera om. Det är STORA pengar vi talar om, lobbyister är inkopplade på HÖG nivå. Ja, det är sorgligt och skrämmande.

Mrs Clapper sa...

Det är ju helt sjukt hur man kan resonera så. Jösses... Stackars barn! Både hur de mår fysiskt OCH psykiskt av den dieten.

Leles värld sa...

Såg ett par avsnitt då det gick här. Skrämmande! Och det där med smaksatt mjölk hakar jag verkligen upp mig på.

Å det är såååå vanligt här. En del av föräldrarna jag pratat med här säger att deras barn inte dricker mjölken om den inte är smaksatt... Undrar bara vem som vant dem vid den vanan.

I vårt hus har vi aldrig haft smaksatt mjölk ock kommer inte att ha det heller. Jo, lite varm chokladmjölk i vinter kanske men det är ju en annan sak.

Jag blir mörkrädd bara jag ser vad vissa föräldrar lägger i barnens matlådor på dagiset. Det börjas tidigt med dåliga matvanor kan man säga.

Hua

Elin

Anna J sa...

Engelsk mat :) Själv blir jag skakad in i själen när de hivar på pommes frites med köttbullarna på IKEA i Leeds innan man hinner stoppa dem. Jag försöker förgäves utbilda mina engelska vänner att det ska vara kokt potatis till gräddsås och lingon. Men det är bara att ge upp. För övrigt äter nästan alla här chips, förvisso en liten påse, till lunchen, varje dag.

Anneli sa...

Helt otroligt!
Man tycker att världen är så upplyst idag att det inte borde få förekomma. Hur tänker man?
Kram!

Marianne sa...

TUR att Jamie Oliver är en sån eldsjäl och verkligen försöker göra någonting. För skolmaten är ju tydligen fasansfull i US och UK! Jag begriper faktiskt inte hur ansvariga för skolmaten kan vara så okunniga. Annars är de ju så noga med hälsokontroller för att börja skolor och dagis och alla regler och specifikationer, men när det gäller maten ...

Kram!

Trillingnöten sa...

Saltis: Den har jag också hört! Och som sagt det är ju ingen fara om det händer once in a while, men herregud. Dessutom har jag hört att det inte alltid innehåller potatis...usch!

Sporty: Det är heeelt sjukt! Jag fattar inte vad människor tänker med. Jo, med plånböckerna. Liksom försäkringsföretag. Jag tror inte att de fattar vilka konsekvenser detta får för framtidens vuxna som redan startar sina liv som sjuka. Hur kommer detta påverka deras ofödda barn till slut. Det är skrämmande!

Mrs C: ja, visst! Som Supersize me, har du sett den?

Lele: Jag fattar verkligen inte vitsen med smaksatt mjölk. De i filmen sa att barnen bara dricker det därför att de inte dricker annan mjölk. Men vem var det som satte smaksatt mjölk i deras händer från början? Fullt med socker? Föräldrar och skolpersonal. De som ska vara förebilder och ta hand om sina barn...

Anna J: Huva! Pommes till det?? I NY var det i alla falla optional. Men många tog det i alla fall :) Och chips till lunch? What is the point liksom?

Anneli: Ja, tydligen har upplysningen missat många människor på en viss kontinent (även här i Europa skulle jag tro)....dags för recolution.

Marianne: Ja, visst är det konstigt! Och helt sjukt. Jag blir verklugen upprörd. Barnen får ju inte ens välja själv! Och när de väl får välja, då tar de den mat de vet om...och den är bara skräp. En eloge till Oliver!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...