onsdag 22 september 2010

Sjukvård

Jag har ju tidigare skrivit om att jag har tappat hår väldigt länge och jag har försökt världens alla konster för att få bukt med problemet. Helst INNAN jag blir helt flintis eller har stora kala fläckar. Jag har testat vitaminer, Silica, att inte tvätta håret med schampoo (bara balsam)...yadayadayada. Förra veckan fick jag nog. Jag har slut på idéer. Nåt måste göras. Därför ringde jag min vårdcentral. Jag vet inte hur det är på andra vårdcentraler i landet, men hos vår måste man första ringa för att boka samtalstid. Man ringer och får en automatisk röst som säger att någon sköterska ringer upp en den och den tiden. För inte ska man tro att det blir ett läkarbesök utan screening av ens symtom. I alla fall. Som tur var fick jag en tid på min lunch. Svårare kan det bli om man får en tid då man har lektion eller möte.
En sköterska ringer upp på utsatt tid. Jag berättar om mitt problem. Jaha, säger hon måttligt intresserad. Finns det håravfall i familjen?, frågar hon. Nae, svara jag. De har väl inte direkt lejonmanar nån av dem, men de tappar i alla fall inte det lilla hår de har.
Sköterskan tvekar. Har du pratat med apoteket? frågar hon efter någon minuts tystnad. Eh, nej, men jag har testat vitaminer, Silica och allt möjligt. (Vad mer kan Apoteket hjälpa till med? Receptbelagda mediciner utan utskrivning av läkare? De kanske säljer sånt för en smärre summa under disk?)
Jag fortsatte med att jag gärna skulle vilja träffa en läkare eftersom det gått så lång tid och jag vet inte vad jag mer kan hitta på. Ja, svarar sköterskan, nu har jag ju inte bokningsboken här. Vi bör få den i slutet av nästa vecka. Och då finns det bara akuta tider fram till november någon gång, fortsatte hon.
Backa bandet en smula. BOKNINGSBOKEN? Vad är det egentligen? Jag trodde allt gick via datorn numera. Och vad händer om det ringer någon med en mer akut åkomma som skulle kunna få tid där och då? Ska de ringa 112 bara för att få en tid om ett par timmar? Jag upprepar, vad är en bokningsbok?
Jag blev så paff att jag inte visste vad jag skulle fråga eller säga mer än, jag återkommer nästa vecka.
Med den här farten får jag nog besöka en läkare runt årsskiftet (2011/2012 vill säga).

10 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Var bor du? Det låter jätteknäppt med en bokningsbok, rena stenåldern! Hos oss fungerar det också så att vi ringer upp, får en telefontid och de ringer tillbaka, ungefär 5-20 minuter senare. Oftast får vi tid samma vecka, om det inte är akut, för då får vi komma in samma dag. Jag bor i Blekinge, var bor du? Kram Kim

Mrs Clapper sa...

Men herregud! Helt galet... Jag blir så trött och irriterad när jag hör sånt här!

gunilla sa...

tyvärr så är de så här i sala de är jätte svårt att få komma utan nu är den en sjuksystr som först bedömmer om man behöver läkarvård,,,annat är de där jag går ,jag ringde i går morse halv 9 o ville ha en tid ja sa min läkare kan du koma till halv 12,jag va tvungen o fråga om de rörde sig o idag alltså i går,ja fick jag till svar de besöket tog 2 timmar,,lugnt o sansat,,sen tog han även in mican fast hon inte hade tid,,helt underbart jag åker gärna 3 mil o möts med respekt o förklaringa o ett visst allvar i mina åkommor,, än till sala,,de går o lista om sig om man vill vart man vill i västmanlande,,kom ihäg de
kram
mamma

Monica sa...

Det finns mycket tok i vårt sjukvårdssystem, trögt och underligt, vilket svar du fick! Du får försöka igen, undersöka dig ang sköldkörteln t ex. Under tiden får du höra med hälsokosten men du har ju provat en del. Det kan ju vara brist på något eller stress också.

my sa...

Lider med dig! Vet precis hur det är, hade ju själv ett antal duster med vårdcenralen i Älvdalen förra året. Grrr.
Stå på dig och ge inte upp! Ring ofta, och försök hitta ett nummer direkt till en doktor om det går. Jag hade turen att råka få doktorn direkt på tråden förra året för att han passerade förbi receptionen och svarade i telefonen eftersom sköterskan inte var där. Det funkade perfekt! Fick tid 30 minuter senare. :)
Håller tummarna för dig!

Mina jag och du sa...

Ja sjukvården är underbar. *not*
Jag säljer lite produkter för att tyskt företag och jag VET att de har ett medel som ska fungera på håravfall. Kanske något värt att testa?

Anonym sa...

sök privat!

Anna J sa...

Bokningsboken :) Jag förstår verkligen att det inte är roligt för dej detta men det var lite roligt att läsa om det absurda telefonsamtalet. Ring tills du får en tid och säg på en gång att du vill boka en tid i bokningsboken :)

Vart sjutton har dom bokningsboken om inte nära den som bokar?

Lycka till :)

Leles värld sa...

Helt otroligt, men man blir nästan inte förvånad...Hoppas ju verkligen att bokningsboken kommer till rätta annars får kommer ju en massa läkare gå utan jobb.

Hoppas att du får tag i en tid snart eller att du hittar någon annan lösning men det låter ju som att du provat en hel del redan.

Ring igen, du kanske får prata med någon annan nästa gång...

Kram

Min plats i solen sa...

Suck, man undrar ju om hon drev med dig eller om det verkligen är så att de har en riktig bokningsbok? :( Det verkar ju helkonstigt för det finns väl ingen vårdcentral som inte har allt på dator idag? Hos oss finns ju till och med journaler endast på dator numera. Dessutom måste de ju ha någon form av akuttider varje dag som du kan besöka dem på. Finns det någon möjlighet att du kan besöka en annan vårdcentral istället? Eller ring igen så att du får prata med någon annan. Ge dig inte. Du har ju rätt att träffa någon som kan hjälpa dig och eftersom ingenting hjälper är det ju bra om det sker snart. Lycka till vännen!

Kram Lotta

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...