tisdag 7 augusti 2012

Femtio nyanser av grått

Jo, man var ju tvungen att hoppa på trenden att läsa lite "housewife porn" nu i sommar. Varför inte liksom? Därför köpte jag hem hela triologin av "Fifty shades of Grey". För er som inte vet vad det är för böcker kan jag tala om att serien är kontroversiell (?) för sitt erotiska och sexuella innehåll. Själv blev jag nyfiken på böckerna eftersom de var så pass populära och uppseendeväckande. Därför köpte jag första boken i serien. Den boken gillade jag ganska mycket. Historien om Anastasia Steele och Christian Grey som träffas under en intervju och så småningom inleder ett förhållande, är gripande och intressant. Christians personlighet bottnar i tragiska händelser i barndomen och Anastasias inramlande i hans liv ställer allt på sin spets.
När bok nummer ett var färdigläst kunde jag knappt vänta på att läsa bok två. Jag var nyfiken på att läsa om vad som skulle hända och hur deras förhållande skulle utvecklas. Genom halva bok två hade jag dock tröttnat. Sexscenerna, som i början var ganska spännande och intressanta eftersom de flesta böcker inte är så utförligt skrivna, började bli enormt utröttande. Det blev liksom för mycket. Jag började hoppa över stycken.
Genom hela bok två och tre störde jag mig också på språket. Böckerna är inte välskrivna, historien i sig är intressant. Det finns många språkliga upprepningar, som man irriterar sig på till slut. I slutet av bok tre ville jag spy så snart jag fick syn på "Oh, holy crap!" "Oh, shit", "My inner goddess" och så vidare. Jag märkte också att författaren ibland valde ett "favoritord" som hon använde i olika sammanhang under ett eller ett par kapitel och sedan övergav igen.
Enda anledningen till att jag läste klart serien var att jag ville veta vad som skulle hända med huvudpersonerna. Slutet var kanske väntat, men ändå en besvikelse. Jag hade velat se ett mer alternativ avslut eftersom boken i sig varit så kontroversiell. Det kändes mer som att bok två och tre skrivits i all hast eftersom läsare ville ha mer...

Rekommenderas om man kan bortse från språket och upprepningar...


14 kommentarer:

Marina sa...

Jag har tänkt läsa i alla fall den första, bara för att jag också har hört så mycket om den, så vi får väl se om jag kommer till skott någon gång.

Husfrun sa...

Holy crap är inte så mycket i min smak ändå, det finns en gräns ;)

FiA FIT sa...

Ha ha jag kan också haka upp mig på uttryck som ger mig gåshud (av obehag). Som Douglas Kennedy som ALLTID skriver "courtesy of..." typ allt på varje sida... Grrr...

Hur är det att vara i NYC igen?!!!!! AVIS!

jenny sa...

Kul att ha hittat en New York blogg, själv hittade jag min fästman för 10 år sedan i London och har blivit kvar här.

Till 50 shades, jag vet inte riktigt om jag håller med alla som tycker att sexbitarna i boken var så 'steamy' jag blev irriterad på Christian och kände att Ana var lite mesig. Och den där jädrans inner godess kan ju dra åt... Köpte alla tre böckerna, men är kvar sedan länge på den andra, kommer mig inte för att läsa länge. Men jag känner att man MÅSTE ju ha läst den här trilologin - kommer ju bli KULT! :-)

my sa...

tack för "tipset", då vet jag att jag ska hålla mig från dessa böcker, för jag är sånn som stör mig mycket på irriterande språk i böcker. :)

Har du något bra boktips som man inte får missa nu? Jag letar efter min läsglädje igen...

Steel City Anna sa...

Nej usch, låter inget vidare!

Mina jag och du sa...

Så du har flyttat tillbaka till NY nu? :(

Mina jag och du sa...

så du har flyttat tillbaka till NY nu? :(

Casa Annika sa...

Bra recension! Har varit lite nyfiken, men dåligt skriven kan jag inte bortse från, så nej, det blir inget.

Emma sa...

TACK!! För tipset alltså. Så där brukar det vara, att förtfattaren liksom häller samma ingredienser i uppföljarna som de skriver i all hast i press fr förlag och läsare

Anna Granström sa...

Vill läsa den, främst för att det började som en egenutgiven e-bok som blev en bestseller. Men kanske ska hålla mig till ettan...

Monica sa...

Litar helt och fullt på din recension. Du var rätt ute i tid! I dagens DN går att läsa: succéroman till Sverige! Norstedts ger ut den här i september: 50 nyanser av honom, heter den då. Nästa del kommer ut i november, tredje delen först i januari 2013. De är lite osäkra hur försäljningen blir i Sverige. Inget förstahandsval av mig,-).

Hjem Kära Hjem/ Anna sa...

Aha, då blir det ljudbok av den för min del!!
SOmna lite, få lite med sig...sådär lagom!
O nu är du hemma igen, joba lite eller?

Ha en fin helg, Klem Anna

Anonym sa...

Kanske ta dig en titt i The original sinners trilogin av Tiffany Reisz, garanterat bättre. :-)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...