måndag 13 augusti 2012

Yrke:detektiv

I fredags kväll ringde maken från New York och sa att en förskola, där jag sökt jobb, sökte mig och de lät mycket angelägna om att få tag på mig. När de hörde att jag befann mig i Sverige ville de veta hur de skulle få samtala med mig. Skype kanske? Telefon? Mail?
 Så när jag kom hem från min utekväll med en vän, klockan nio på kvällen (det går hett till på mina utekvällar kan jag tala om!) ringde jag upp förskolan och fick en telefonintervju på stört. Det bästa med förskolan är att den ligger bara några kvarter från där vi bor! Så lite nervöst är det ju.
I alla fall försöker vi lösa lite logistik kring det här eftersom jag befinner mig i Sverige fram till den 29 augusti. Jobbet skulle börja, om jag får det vill säga, den 30 augusti. Innan dess måste en hel del saker inträffa. Rektorn mailade en hel hög med saker som måste fixas. Dock verkar det vara sånt som ska ske OM jag blir anställd, fast som hon verkar vilja ha ordnat på stört? Konstigt.
Det rör sig om fingeravtryck (som man måste beställa tid för i NY och hon menade att jag gärna fick åka från jobbet tidig torsdag eller fredag för att fixa det under arbetstid.)
En medicinsk undersökning. Tack och lov inte nån psykolog iblandad. Vem vet om jag får jobbet då?
Utdrag ur nåt register som jag inte riktigt vet vad det är ännu.
Plus att de ska göra en bakgrundscheck på mig. Jag säger bara: Good Luck på den!
Jag ska nämligen lista alla de adresser jag bott på de senaste 28 åren! Ja, ni läste faktiskt rätt. 28 år. 
Till saken hör att min familj är lite utav en nomadfamilj. Det handlar om några månader på det stället, några på ett annat, ett år på ett tredje om jag har tur...Och att luska i när, var och hur flyttarna skedde har inte varit det enklaste. Jag rådfrågade mamma i det hela och att veta EXAKT när man flyttade för drygt 30 år sen, vilken månad, vilket datum, alltså...ni fattar vilket dilemma. I alla fall lyckades vi genom vilda gissningar och logiska resonemang komma fram till vilka adresser och UNGEFÄR vilka månader det kan röra sig om.
Tills jag fick snilleblixten att kolla med skatteverket idag. Så jag ringde och frågade med spänd röst hur länge adresser man bott på sparas i systemet. Mannen i telefon sa att han nog kan se några år tillbaka och hittar han inte 28 år tillbaka i tiden, så finns det sparat i länsarkivet. Men så långt behövde vi inte leta. Han hittade adresserna långt, långt tillbaka i tiden!
Seriöst. Prisad vare svensk byråkrati! 
Storebror får gärna se allt jag gör. Jag har inget att dölja. För det mesta.
Så nu ska jag bege mig till skattekontoret i stan och få ett utdrag på gamla adresser. Halleluja!

13 kommentarer:

Katarina sa...

Jätteroligt. Man får säga vad man vill, men efter 3 länders byråkrati är Sverige ett föredöme. Så enkeltvochbsnabbt allt är... Man beställer det mesta av handlingarna via internet och vips är de i brevlådan eller i ens email.kram

Monica sa...

Ojojoj, alla adresser menar jag, kan nog sätta myror i huvudet på dem:-), när de fått alla brottsregister och synder med mera med mera,-) så ringer de också upp dina mentorer från din lärarpraktik och har timslånga samtal med dem där de kan komma in på svenskt skolsystem vs amerikanskt och ha riktigt trevligt:-), sedan ska alla dina sju anställningar minst kollas upp, dina fritidsintressen och idrottsledaregenskaper kollas, vilka aktiviteter du ägnade din "fritid" när du studerade på heltid, kanske du var läxhjälpare, gymnastikledare, hade matlagningskurser, bedrev musikstudier, volontär i vården:-), om du betalat hyran i tid och alla dina andra räkningar, om din sista arbetsgivare skulle behålla dig om du nu inte fått för dig att flytta, om en handledare på praktiken skulle anställt dig före alla tusen andra om du nu varit intresserad...Alltså det är bra med koll och vilka erfarenheter detta är att vara med om. Det är strongt (mycket) att ta sig fram på egen hand i nytt land och söka arbete och klara denna process, inget de tänker på som blir "utskickade" av svenskt företag eller någon svensk institution och allt är klappat, klart och ordnat, det är en himmelsvid skillnad att göra detta själv på egen hand, komma med sig själv som ett oskrivet blad, men som kära dotter Anna säger: när man är inne så är man inne, när man blivit godkänd, då fokuseras det på vad du kan uträtta, vem du är som individ och de vill behålla dig för evigt:-). All beundran till er som går igenom denna process, mycket strongt och en särskild tåga krävs. Enormt mycket styrka och tåga. Ni är superduktiga! Och du har snart detta arbete Trillingnöten, det är bara lite koll först,-). Jämte alla flyttningsbestyr...maken får ge dig semester på allt hemarbete sedan, hälsa från mig:-). Sverige har bra koll på skatter och bostadsadresser men skrämmande dålig kontroll av personer som ska arbeta med människor, där finns mycket som självklart ska kontrolleras men inte görs för det behövs inte ännu enligt våra lagar.

Mrs Clapper sa...

Wow vad spännande!! Inte för att du verkar behöva det, men jag håller tummarna här ändå!!

Husfrun sa...

Å, jag håller tummarna stenhårt för att du får jobbet. Så kul det hade varit.
Kram.

Madeleine sa...

Men wow, stort grattis!! Vad roligt.
Gillar inte heller alla kontroller som ska göras, men det är väl bara att vänja sig vad som komma skall..:)
USAA ville ju som sagt ha "bevis" på att jag verkligen är jag...suck!

ZtorZillen sa...

Jo, skatteverket kan vara bra ibland å ha...ibland mindre bra å ha å göra med ;) Lycka till med jobbet!

Saltistjejen sa...

UNDERBART!!! Hoppas verkligen du får jobbet! Wow!!! Att det dessutom ligger i era kvarter är ju GULD värt!!!!! Att de vill ta fingeravtryck är NYC law nuförtiden. Alla som arbetar med barn måste lämna fingeravtryck. Men det är ju en formsak.
haha att alla era adresser fanns på Skatteverket var ju super! JAG älskar också svensk byråkrati!! SÄRSKILT efter att ha stött på den amerikanska. Inför vår Green card ansökan blev jag totalt galen på amerikansk byråkrati. Herregud!
Nu håller jag tummarna för att jobbet blir DITT!!!!!
Megakram!!

Anonym sa...

Lycka till med allt som behövs för jobbet. Hopas du får det! Låter nästan som om de redan ser dig som anställd med tanke på allt du ska fixa fram. :-)

Marina sa...

Kul! Hoppas det går vägen!

Steel City Anna sa...

Skönt att höra att Skatteverket är bra på nåt trevligt :)

Anna Granström sa...

Jobbet är så gott som ditt ju, grattis! Men värsta SÄPO-utredningen för att få det, eh. Man kan ju undra över RELEVANSEN av alla ställen man bott på? Vad spelar det för roll? Jag hade därmed aldrig fått jobbet. Jag har nämligen flyttat 40gånger och det är nog för oseriöst. Inte kan de känna till bostadsmarknaden i Sthlm... Nåväl; GRATTIS!

Mariah sa...

Det låter spännande det där, jag håller tummarna att du får jobbet! låter som det ligger nära och bra :)

Jojjo sa...

Yey för Skatteverket, bra att veta om jag nån gång skulle behöva alla mina adresser eftersom det är närmare 30, haha. Och spännande med jobbet, håller tummarna!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...