söndag 19 augusti 2012

Uppdatering med lite allt möjligt

Jag vet att jag inte riktigt uppdaterat er när det kommer till jobbfronten. Jag har i princip haft tre intervjuer. Två "live" och en över telefon. Och jag väntar fortfarande på svar från alla tre. Fast inte riktigt. Ett fick jag svar från. Den intervju jag gjorde över telefon, och där jag också utförde lite detektivarbete i form av mina gamla adresser (som för övrigt räknades till 23!) samt mailade över scannade examensbevis och en hemmavideo.
Jovisst. De brukar bjuda in de som intervjuas för en provlektion med barnen (ni vet som jag gjorde på den första förskolan jag blev intervjuad på). Men det var ju lite svårt eftersom jag befinner mig i Sverige. Min plan var att då filma mig när jag hade en lektion på min gamla arbetsplats. Det tyckte förskolan var en bra idé, men nån dag senare tyckte de att det skulle ta för lång tid att vänta och därför ville de att jag skulle rigga kameran och låtsas ha en lektion för barn. Eh...I mitt tycke är ju hela idén med att lära ut, själva interaktionen med barnen. Utan den blir det ju ingenting! Så syrran min skrapade ihop ett gäng ungar hos sig och så körde jag en samling med tema spindlar. Tyvärr blev den utan ljud, men förskolechefen blev nöjd. Hon fattar ju inte svenska ändå liksom!
I onsdags förra veckan blev jag erbjuden jobbet!! Dock ansåg jag att lönen var aningen låg, och möjligheten att öka lönen rejält var heller inte bra, Under året som kommer så kommer jag att arbeta heltid i så fall OCH plugga en del för att få min lärarlegitimation i New York. När min legitimation är klar skulle jag få en mindre höjning.
Jag vet att man ska vara glad för jobb man får och tacka och ta emot och vara tacksam för den erfarenhet man får och hej och hå. Samtidigt är jag en sån som promotar högre lön för lärare och vill arbeta aktivt för det. Nu har New York generellt en bra lärarlön, men den skola där jag skulle jobba är privat. Då är lönen mycket lägre. Så jag tackade nej till jobbet och önskade dem lycka till i sökandet efter en lärare. Jag fick ett mail tillbaka som frågade om den summa jag nämnt tidigare fortfarande var aktuell. Om den var det skulle förskolechefen lägga in den som förslag för att se om budgeten accepterade förslaget. Lönen jag angav är inte nära den lön jag har i Sverige, men den är bra mycket bättre än det de föreslog.
Det är alltså där vi är nu. Vi väntar fortfarande på svar från budgetfolket. Enligt förskolechefen kommer ett beslut antingen idag eller tidigt imorgon tisdag. New York-tid alltså. Vi får se!
Det verkar vara ett trevligt ställe i alla fall. Dessutom erbjuder de hälsoförsäkring till familjen, gymkort och studiepengar med upp till 2000 dollar per år om man vill ta kurser på ett universitet/college. Det är ju helt okej. Jag som gillar att plugga menar jag.

Jag låter er veta as soon as I know!

10 kommentarer:

Johanna sa...

Starkt av dig att tacka nej, det tror jag stärker en på arbetsmarknaden enormt. Visar man att man vet sitt värde utstrålar man kompetens och blir mer åtråvärd för arbetsgivarna.

Heja heja!

Husfrun sa...

Ja, högre lön åt lärarna! Vi ska inte ta vilken skit som helst - och visst måste vi ha jobb och allt det där. Men om vi accepterar låg lön "bara" för att få jobb kommer lönerna aldrig att höjas. Heja dig - jag håller tummarna och önskar dig lycka till!

Anna Granström sa...

Men SE vad det lönade sig att tacka nej! Och se vad det oftast FINNS lite pengar att stivka in, när man verkligen vill ha någon. Nu håller jag bara tummen för att du får de där extra pengarna, även om till och med den summan är lägre än vad du räknat med. Men det är ju svindyrt att bo i NY, så det känns konstigt att du skulle få lägre där än i Sverige?! Blir nyfiken på vad man tjänar där i NY faktiskt...Men det kanske du inte vill berätta.

Boken är postad till dig förresten, eller till din systers adress som du uppgav! :)

Casa Annika sa...

Hoppas, hoppas, hoppas att du får jobbet till rimlig lön!

Camilla sa...

Heja dig!!
Jag ångrar att jag inte gjorde mer för att få upp lönen när jag bytte jobb. Jag hade verkligen chansen då jag stod med mer än ett erbjudande, men retar mig fortfarande på att jag inte riktigt utnyttjade chansen. Det är ju när man börjar nytt jobb som man sätter nivån. Stå på dig och lycka till!

Anonym sa...

BRA att du står på dej! Att säga nej ibland är verkligen så välbehövligt och vi lärare ska inte gå med på vadsomhelst! Lycka till!

Mariah sa...

Modigt att våga fråga om mer! Hoppas du får löneökningen, annars finns det säkert ett annat jobb därute för dig. Jag håller tummarna att löneökningen går igenom!

Emma sa...

Strongt att tacka nej, verkligen. Och se, det verkade ju fungera. Jag blir så glad när jag hör såna här historier. Det är ju så lätt att tacka ja till nästan vad som helst bara man får ett jobb, särskilt om man är desperat. Men du har ju kommit igång snabbt och det verkar fungera utmärkt med jobbsökeriet. Och det Är viktigt att läraryrket värderas som sig bör.

Du är en av mina idoler!

Monica sa...

Jag tycker du gjorde rätt och det verkar som det är möjligt att få den lite högre lönen. Accepterar man så får man slita men att komma med löneanspråk efteråt kan de strunta i då och brukar så göra. I annat fall blir du säkert tillfrågad igen ifall det är nej till ditt lönekrav så du står inte utan jobb. Att få lite betalt till kurser och studier är också väldigt bra. Det får räknas in. Låter kul med videon:-). Man förstår att det måste kollas allting både framlänges och baklänges, de kan ju inte veta vem personen är och så mycket konstigt folk som finns, hade jag företag skulle jag inte våga anställa någon:-). Där kan de ju bli stämda om någon klagar eller om något skulle hända, de tar mycket risker, särskilt noggrann måste man vara när det gäller att arbeta med människor som är i beroendeställning och de kan ju inte veta att du är just den de behöver:-), men lite får man ge dem cred att de ändå verkar kunna skilja agnarna från vetet när de ser ansökningarna, men fy så svårt! Men så skönt att det verkar lösa sig snabbt för dig!

Anonym sa...

Lycka till och hoppas du får jobbet med den nu aktuella lönen. Good job! :-)
Helena Milton

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...