tisdag 18 juni 2013

Barnvänligti New York?

Anna frågade en fråga i kommentarsfältet för någon dag sedan. Frågan löd: Är New York barnvänligt?
Inte en alldeles lätt fråga där inte skulle jag vilja påstå. Jag kommer ju från en liten småstad i Sverige och kan bara jämföra med det. Hur det är att bo i en storstad med barn i Sverige kan jag inte svara på. Då jag bodde i Uppsala var jag ju inte mamma, och dessutom är ju Uppsala inte alls lika stort som till exempel Stockholm.

Jag upplever New York som relativt barnvänligt för att vara en storstad. Självklart också beroende på VAR man bor i staden, (liksom VAR man bor i Sverige). Till exempel upplever jag att man har större tålamod med barn här generellt. De får "tillåtelse" att vara med på de flesta ställen, och det är få människor som klagar på att barn är högljudda eller jobbiga. Hemma i Sverige har jag följt debatten om att vissa ställen skulle vilja förbjuda barn och barnvagnar helt. Det känns ganska främmande här i New York. Många restauranger och ätställen erbjuder barnmeny och ofta får barnen ritblock och kritor att underhålla sig med, medan man väntar på maten. Det har räddat en många gånger!

Här finns också många parker att ta barnen till. Både lekparker och grönområden. Faktiskt så är New York den stad som har bäst tillgång till parker i hela USA. I snitt har man endast 10 minuters promenad till en park var man än bor i staden. Självklart låter det bättre än vad det är. Bara för att det finns parker, betyder inte att de är likvärdiga. Flera bostadsområden upplever att deras parker inte håller måttet, att de är försummade, vilket stämmer. Något som Borgmästaren har gjort, som är väldigt bra i mitt tycke, är att han öppnat alla lekområden på skolgårdarna i staden för allmänheten när skolorna är stängda, dvs på eftermiddagen och helgerna. Vi har nära till flera skolgårdar och utnyttjar möjligheten. Det är mycket fina lekplatser.
Central Park
Dessutom har många lekparker vattenspridare på sommaren eftersom det är så varmt. Bara att klä barnet i badkläder, ta med lite solkräm och handduk och njuta av värmen i parken. Barnen älskar det! Och jag ska väl erkänna att det inte är helt fel att slinka förbi då och då i vattenspridaren som vuxen...

I New York finns också många museum och attraktioner som barn tycker om. Ett speciellt Childrens museum till exempel. Det finns FEM djurparker, en i varje stadsdel, och även "vuxenmuseum" har barnvänliga attraktioner och aktiviteter som MoMa (konstmuseum).

Biblioteken har massor med barnvänliga aktiviteter. Pyjamassagostunder, läsinlärningsprojekt (här är det en lördag i månaden), inbjudna gäster som håller i spännande aktiviteter som naturvetenskap, teater etc. Det finns många konserter, särskilt på sommaren, i parker och på konserthus, som är gratis eller nästan gratis för allmänheten.

Det som jag upplever som icke- barnvänligt är att det är mycket folk överallt. Mycket trafik och rädsla att barn ska springa ut i gatan eller försvinna bland folkmassorna. Dessutom händer det ofta olyckor som att en bil kör upp på trottoaren och skadar folk. För nån vecka sedan hände just detta, och en fyraårig flicka omkom och hennes mormor skadades svårt. Tunnelbanan är ett kapitel för sig. För det mesta mycket trångt och överbelastat. Många faror där.

Det finns också andra risker, som gatuvåld. NI har väl hört om hur skjutglada amerikaner är. Tyvärr stämmer det alltför väl. Barn blir skjutna, men för det mesta inte avsiktligen. Det handlar om "stray bullets", alltså kulor som skjutits mot någon eller något annat, men som hamnat på villovägar och råkat förbi en oskyldig människa istället. Nu är det ju inget som händer dagligen, men för mig händer det tillräckligt ofta för att det ska vara skrämmande.

De "kommunala skolorna"s kvalitet varierar oerhört mycket, beroende på vilket område man bor i. Många familjer väljer att flytta till ett bättre område när när barnen är redo att gå i skolan. Privatskolor finns, men kostar multum och det är inte många som har råd med det. Vi bor som tur är nära en väldigt bra skola och vi ämnar bo kvar så länge det går.

Liksom på många andra ställen i USA är skolmaten inte den bästa. Vi har valt att skicka med N lunchlåda hemifrån just därför. Vi funderade på att kanske låta henne äta skollunchen från och med i höst och i helgen frågade vi henne vad de barnen får. Hamburgare, pizza, chicken nuggets, hot dogs...glass... var svaret. Och därmed var den diskussionen avgjord. Tro nu inte att det är fina hemlagade luncher (då kan ju dessa matval vara helt okej) utan det är helfabrikat som gäller där. Lite sallad till det och en frukt (tack vare presidentfrun som aktivt arbetat för att alla barn ska bli erbjudna en frukt om dagen till lunchen i skolorna).
N med sin lunchbox
Förskola, liksom i hela USA, är inte alls som den är i Sverige. Det finns vissa gratis förskolor här i New York från en viss ålder (tror att det är 3 eller 4 år som gäller), men jag tvivlar på att det är kvalitet. Kan inte yttra mig om de "kommunala" förskolorna, utan bara basera på den privata jag själv jobbade på. Det finns få personal med förskollärarutbildning, det är dåligt betalt för personal och därför är det också många som slutar efter en kort tids arbete. Personalomsättningen är hög med andra ord. Liksom hemma i Sverige skiljer sig kvaliteten på förskolor, vissa är fantastiskt bra (gärna privata i finare områden) och andra är helt fruktansvärda...

Hmmm...hur ska man sammanfatta detta då? Ja, barnvänligt på många sätt. STOR skillnad på Sverige och här i många avseenden. Lite större, lite läskigare än småstaden hemma. Samtidigt många fler möjligheter och upplevelser. Det sociala klimatet är hårdare, men samtidigt mer tolerant för barn, speciellt små barn. 


6 kommentarer:

Monica sa...

Intressant att få ta del av och det mesta låter bra. Väldigt bra med dessa lekparker och att ni har tillgång till skolgårdarna för utelek och rörelse, vattenspridarna låter skönt också, det finns något av det inne i stan, men annars anser man nog att vi svenskar aldrig har långt till en sjö eller till hav, det stämmer förstås men inte alla föräldrar har tid eller ork kanske att åka ut så ofta. Det låter skönt att barn är välkomna och att man räknar med dem i olika sammanhang. Det negativa är väl att det är mycket folk överallt och mycket trafik i ett tättbefolkat land men det går inte att göra så mycket åt:-). Man vänjer sig säkert också. Och skolmaten tror jag varierar mycket här, kan nog vara rätt gräslig och inte bäst i s.k. "fina" områden utan tvärtom.

Husfrun sa...

En storstad är ju alltid en storstad, men det känns ändå som om de försöker göra det bästa av situationen så att barnen och barnfamiljer ska må bra.

Hanna Lans sa...

Jag skulle sammanfatta det hela med att "NYC är extremt barnvänligt då det handlar om praktiska saker som tunnelbana, restauranger, hjälpsamhet etc."

Faktiskt absolut enklaste staden jag någonsin varit i med barnvagn och småbarn. Och jag har rest ensam en hel del med min son.

:)

Camilla sa...

Några kritor och ett papper har jag ofta saknat på resturangerna här i Sverige för att underlätta att vänta på maten eller efter att barnen ätit upp.

Museumen i Sverige tycker jag har blivit mycket bättre på att ha intressanta saker för barn, och även för vuxna som inte orkar läsa långa informationsskyltar.

Klart att det är massa risker i en storstad, men era parker verkar väldigt mysiga både för barn och vuxna.

Det finns nog för och nackdelar i båda länderna.

Casa Annika sa...

Superintressant! Jag får lust att åka till New York bara genom det här inlägget. Fast jag inte har barn.

Anonym sa...

Jätteintressant, tack! Har fler frågor: hur är det med tex hissar, rulltrappor och tunnelbanor? Är de barnvagnsanpassade? Har ändå varit i NY två ggr men tänkte inte alls på det. Ska ju till USA nu i juli. Blir spännande. Dock utanför LA...

Anna Granström.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...