måndag 3 juni 2013

Kontroversiellt?

I helgen uppmärksammades Cheerios nya reklam i media här i USA. Jag själv har sett den ett antal gånger innan och inte ens tänkt på vad som kunde vara kontroversiellt.
Vad tror ni att de tog upp? Jag låter er gissa först, och längre ned i inlägget avslöjar jag vad som togs upp på nyheter i TV och på internet.Läs avslöjandet längre ned:

Lite tillLite till
Lite tillJapp. Få se om ni gissade rätt! Anledningen till all uppståndelse är att familjen är mixad, dvs en african-american pappa, en vit mamma och deras "blandbarn". 2013 är det fortfarande "en stor grej" och att visa sånt på TV väcker ilska hos många. Under alla youtube-klipp kan man kommentera och under detta klipp var det väldigt, väldigt många rasistiska kommentarer. Till slut var de tvungna att stänga av möjligheten att kommentera klippet.
Nu ska vi också ta i beaktning att det är anonymt att kommentera och då är det lätt att de där "smygrasisterna" med sjuka åsikter vågar sig ut ur mörkret. Skulle man ställa dem till svars personligen face to face, skulle det nog låta annorlunda. Sedan beror det på VAR i landet man bor. I New York är folk generellt mer öppna med olikheter, men givetvis finns det undantag (nyligen har bland annat flera homosexuella män blivit misshandlade och någon till och med dödad "mitt i stan" här).

Själv reagerade jag inte alls på reklamen först. Kanske för att vi är en så kallad "blandfamilj". För oss är det helt normalt. Som tur är har vi bara fått positiva reaktioner på att vara just en sådan familj. Främlingar på gatan som kommenterat hur bra vi passar tillsammans, gett oss välsignelser och kommenterat hur vacker N är som hon är.

Det är jag tacksam för!

15 kommentarer:

Malin sa...

Såg det. Vi är ju egentligen också en blandat familj iom att jag är adopterad, men min familj är ju svensk så jag tänker inte så mycket på det faktiskt. Barnen ser blandade ut om man vet, men svårt att säga vilken blandning dock. Otroligt att det blir ett ramaskri för en sådan reklam år 2013. Det är synd att det inte visas fler sådana familjer på TV och att Barack Obama alltid hänvisas som svart nästan aldrig nämns hans mamma. Scandal (på TV), visar ju iallafall ett blandat par.

Casa Annika sa...

Jag har hela huvudet fullt av tankar, men det känns överflödigt att skriva dem här. Så jag nöjer mig med ett
Vad ledsen man blir!

Monica sa...

Jag måste säga att jag blev förvånad över den synen i USA men samma tendenser finns över hela världen. Fast jag trodde nog toleransen mot ett "bland"par var större där i USA, är väl också en fördom kanske. De som uttalar sig gömmer sig bakom anonymitet oftast. Sorgligt att vi inte utvecklas till det bättre vi människor. Och så skönt att ni själva fått/får ett bra bemötande.

Monica sa...

Och spontant när jag såg det innan "svaret" så tänkte jag att kanske tittarna tycker det är olämpligt att ett litet barn ska bekymra sig över pappas hjärta, jag tänker väldigt medicininriktat alltid, måste vara en yrkesskada:-), sedan såg jag att det var en "bland"familj och funderade på om flickan som är väldigt söt var någon barnskådespelare jag borde känna till:-), att det blev tittarstorm av den anledning som du säger, den tanken fanns bara inte.

Saltistjejen sa...

Jadu det är verkligen så sorgligt och så knäppt att folk reagerar över sådant idag år 2013! Vi är ju rent "rasgenetiskt" också en blandfamilj även om både jag och M är svenskar. Men jag är ju asiat rent genetiskt och visst syns det på E. Just ostasiater och caucasians är väl en rätt vanlig mix iallafall här i östra delarna av USA. När vi var i Toronto såg vi också väldigt många "blandade par" av varierad "ras" (ett ord jag inte gillar alls ska tilläggas!!!)
Kram!

Marina sa...

Säger som övriga, det är så tragiskt att det fortfarande förekommer. Men som du säger, frågan är hur många som skulle stå för sin åsikt öppet!?

Anonym sa...

Herregud, det är ju skandal! Ja, reaktionerna alltså. 2013 liksom. Skrämmande. Här skulle det nog snarare bli reaktioner om man gjorde en reklamfilm med o-blandade familjer...

Anna Granström.

Lisa sa...

Men alltså, det är helt sjukt. Och jag måste säga att jag tycker att det är konstigt att folk ens ger postivia kommentarer på stan. VARFÖR REAGERAR MAN!?

Lisa sa...

Men alltså, det är helt sjukt. Och jag måste säga att jag tycker att det är konstigt att folk ens ger postivia kommentarer på stan. VARFÖR REAGERAR MAN!?

Lisa sa...

Hmm. jag vet inte om min tidigare kommentar kom med? Upprörande är det i alla fall!

Anonym sa...

Herregud, 2000-talet var det ja...??? *Suckar djupt* Vilka idioter det finns!

Camilla sa...

Det behövs alltså fler sånna filmer som visar lite annorlunda familjer! (Om det nu är så annorlunda?)

iaz sa...

Va tråkigt att folk ska reagera på det viset, det är ju apselut helt vanligt och fint =) Kram!

Katarina Söderberg sa...

Försöker förstå,, men kan ej! Känns verkligen förlegat.. När jag bodde i Atlanta fick jag faktiskt frågan hur jag kunde ha gift mig, dvs. mix race marrigage.. Det tog ett tag innan jag ens fattade frågan....

Kram

Henrietta sa...

Jag tittar in har pa din blogg ibland men tror inte att jag har kommenterat forut, men nu ar det dags :)

Ah, vad trott jag blir pa att folk har ar sa rasistiska, men definitivt inte forvanad. Min man ar african american och det hander ofta att vi far arga blickar fran bade svarta och vita, och ibland aven kommentarer for att vi ar ett interracial couple. Senast fran grannen som bor under oss som vi inte kanner alls men tydligen stor sig nagot sa otroooligt pa att vi at gifta... Det hander ocksa att min mans bekanta (typ coworkers eller slaktingar) ifragasatter hans val eller drar till med "don't hink you're better than us just because you have a white girl".
Vi bor i Texas sa lite har nog med det att gora, interracial couples ar nast intill obefintliga har. Skont for er att det inte ar lika extremt dar uppe i New York :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...