torsdag 10 maj 2012

Det här kommer jag inte att sakna med Sverige

Första önskerubriken får bli denna från Duktiga tjejen. Den tänker jag väl nästan på dagligen, och jag lägger till saker på listan så gott som varje vecka! Samtidigt finns det ju en hel del jag kommer att sakna också. Och säkerligen också det jag nu skriver på min "inte-sakna-lista". Jag kommer inte att sakna:

- folk som tränger sig förbi i affärer eller andra ställen, utan att först fråga om man kan flytta sig lite. De ser ju uppenbart att utrymmet bakom eller framför är för litet för att deras kropp ska kunna passera förbi obemärkt, ändå försöker de. En annan har ju inte kunnat se att det är någon som kommer och vill förbi, då är det inte så lätt att flytta sig...

- vintern. Speciellt inte de som varit på senare år. Minus 20, massor med snö. Tjocka vinterkläder på och ändå känns det som om man ska frysa ihjäl.

- folks ovilja att hjälpa till. I alla fall har jag den uppfattningen om att det är "sköt dig själv och skit i andra" som ofta råder. I New York har jag istället fått uppleva att folk så gott som genast flyttar på sig på tunnelbanan så att man kan sitta om man har med sig barn eller är gravid. Har man tunga väskor eller vagn finns det folk som är villiga att hjälpa till att lyfta dessa. Det finns många välgörenhetsorganisationer som en hel del människor engagerar sig i också.

- svordomar i TV. Det finns så mycket jävla, skit, fan, helvete i TV-serier och annat så det är inte klokt. På ett barn/ungdomsprogram (jag tror att det måste ha varit för 11-12-åringar) som var dubbat var det faktiskt någon som sa "bitch". Det är inte direkt sånt jag vill lära mina barn. Visserligen kan ju USA vara riktigt omvänt. Man får säga "bitch" på TV, men inte "shit"? Eh.

- att alla har samma kläder. Många köper samma kläder på samma ställen. Det ska vara märkeskläder och än det ena och än det andra. Modehetsen är total, även hos yngre. På ett helt annat sätt än på min tid.

- biograferna. Visserligen gillar jag att det finns möjlighet att boka plats på bion, men sen är det så tråkigt. Jag gillar stora biokomplex och att man kan köpa nachos att äta om man vill. Tar man med sig sånt här in på bion i Sverige blir man halshuggen. Offentligt på torget.

- de flesta internetföretagen som levererar. De är så sega. Vissa är supersnabba, andra kan dröja en vecka, två veckor. Det gäller att inte ha bråttom. I USA är det service. Där kan man många gånger beställa sent en eftermiddag och få det nästa dag redan. ps. hmmm...jag tror jag syftade lite fel här. Jag menade givetvis att de flesta webshops har snabb leverans. Internetleverantörer har jag inte så mycket mer erfarenhet om, förutom att jag en gång kunde ringa kundservice mitt i natten för att fixa internet. Jag syftade på att få hem VAROR, ex skor, böcker och sånt över natten.

ps. Tänk på att allt detta är sagt med glimten i ögat också. Det finns mer jag kommer att sakna än inte sakna. 

10 kommentarer:

Husfrun sa...

Det är klart. Å vilken övervägning alla val är. En utlandsflytt i allra högsta grad.

Stef sa...

Jag kan hålla med dig på alla dom punkterna hehe! :) Men visst har du rätt, masssor man saknar, men mycket man inte saknar heller! :) Kramar

Duktiga Tjejen sa...

Roligt att läsa, och kan inte annat än hålla med! Förutom det med internet. Min erfarenhet är att det är tusen gånger segare i USA, men nu har jag ju inte bott där på länge... Vet att det är lättare med en lista a la "det här kommer jag att sakna", det var därför jag ville läsa om inte-saknandet. Det är ju mer pepp inför flytt också. Allt är inte bäst i Schweden...

Minst förvånad över: Vintern!

Malin-Charlotta sa...

Håller med dig i mycket!!

Anonym sa...

Inte visste jag att servicen med internet var så snabb "over there".

Saltistjejen sa...

Roligt att läsa!
oc vissa punkter håller jag helt med om. Fast biograferna vete katten....? Jag HATAR att man inte kan boka platsbiljetter här utan måste vara på PLATS minst 45-60 minuter INNAN filmen startar om man ska gå på ngn nyligen släppt populär film. SÅ DÅLIGT! Iallafall om man har barn och måste fixa barnvakt för hela tiden man är borta.... Att stå en time i biokö är ju itne direkt det roligaste att göra på sin barnfria tid ihop... ;-)
Sedan är det ju så DYRT här med saker att köpa till bion. Vi köper ofta popcorn och det är verkligen hutlöst dyrt! Jämfört med i Sverige. Så nej, jag saknar faktiskt svenska biografer. Kanske är det annorlunda om man bor på annat ställe här än NYC, där det finns bio med restaurang och t o m alkoholrättigeter så man kan typ äta lite middag och dricka en öl eller ett glas vin medan man ser filmen. men det existerar ju inte i NYC där man är rätt restriktiv med sådant.
Internet är visserligen bra vad gäller HEMMA. Just som du säger kan man ofta få tillgång snabbt. men återigen är priset sååå mycket dyrare än i Sverige för internet!! Många har ju kabel-TV och internet via samma leverantör och det är dyrt! Dessutom är det så konstigt här i NYC tycker jag eftersom man är helt bunden till den leverantör som "har hand" om det område där man bor. T ex när jag jobbade i bronx klagade en av mina kollegor (som bodde där) på sin internetleverantör Minns inte om det var Vweizon, men tror det. Och när jag frågade om han inte kunde byta sa han att det endast var Verizon som levererade till hans bostadsområde!! Sådant gillar jag inte! :-(
Dessutom är internet på de flesta andra platser sååååå segt och inte alls lika väl fungerande som i Sverige. Eller iallafall i Storstadsregionerna i Sverige.
Men men.. man kan inte få allt.
:-)
Kram!!

Monica sa...

Förstår;-) det där i knuffandet kan göra en galen, en gång var vi endast två i mataffären men människan lyckades ändå ställa sig på mina små söta fötter, hon skulle absolut ha något i hörnet och överföll bakifrån, alltså jag kände mig rasande inombords men såg upp på ett trevligt sätt artig och väluppfostrad som jag är, hon sa: ojdå.
Sist i stan så sparkade en tjej till min väska, man kan gå på någon kanske men hon sparkade verkligen till det jag bar, jag tittade förvånat, hon rörde inte en min. Åh vad jag avskyr sånt där beteende. Bio förstår jag också, när vi går i England är det så trevligt på alla sätt, värdar önskar trevlig kväll, när vi kommer ut frågar värdar om vi haft trevligt och småpratar lite. Första gången svimmar man nästan av förvåning. Så det blir nog bra;-) med flytten men somligt kan du sakna förstås, det är familjen och vänner antagligen. Nu ska du inte flytta om jag förstått rätt? Utan längre fram i tid.

Freedomtravel sa...

Kan hålla med om att det finns en lite "sköt dig själv och skit i andra"-mentalitet. Tror egentligen inte att det beror på elakhet eller empatilöshet, men kanske är man lite rädd för att beblanda sig med andra, på nåt sätt.

Anneli sa...

Det var riktigt kul att få veta det här om dig och det du inte gillar med Sverige :)

Hanna Lans sa...

Jag håller med dig om allt utom om bion. Att behöva vara på plats tidigt och dessutom är folk ovilliga att flytta minsta lilla steg om man är tre och det bara finns två platser i rad men en lite längre in. Dessutom är biograferna i USA som frysboxar, så man m-å-s-t-e ha varm mat med sig in, annars fryser man ihjäl ...

Men det där andra, ååhh, det är något jag saknar, folk som hjälper till, flyttar på sig och servicen, åh, servicen!!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...