måndag 14 maj 2012

Om jag inte vore lärare skulle jag vara...

...arbetslös? Nästa önskerubrik kommer från SteelCityAnna. En mycket bra fråga som jag funderat mycket på nu eftersom vi ska flytta. Jag har ju liksom alltid velat vara lärare. I princip så länge jag kan komma ihåg. Jag älskar läraryrket, lika mycket som jag blir trött på det emellanåt. Inte så mycket trött på att möta elever och planera lektioner, utan allt runt omkring. Stressen, lönen, dokumentationen, bristen på resurser. Det vanliga ni vet. Att hjärnan går på högvarv dygnet runt för man tänker på hur man kan hjälpa de elever som behöver extra stöd, eller så kommer man på nåt man borde ha gjort på jobbet, eller så kommer man på en alldeles fantastisk idé till ett projekt. Det stängs aldrig av. Kanske är det så att jobba med människor i största allmänhet?

Nu när vi flyttar till andra sidan Atlanten har jag börjat fundera på vad man skulle kunna göra istället. Att få jobb som lärare är inte det allra lättaste eftersom jag måste komplettera en massa (don't get me started, det är en hel roman i sig vad som krävs för att få lärarlegitimation i NYC), och vad skulle jag kunna jobba med istället? Vad är jag intresserad av? Vad kan jag? Jag är faktiskt inte alls kinkig när det kommer till jobb. Jag har sysslat med allt möjligt. Städerska, reklamutdelare, guide, tivoliarbetare, au-pair, förskollärare...för att nämna några. Jag är inte rädd för utmaningar heller. Ibland söker jag jobb bara för att det är kul. Man kanske får nåt fint napp nånstans? Lära sig nåt nytt liksom. Utvecklas. Jag tänker som så, kan jag inte jobbet på en gång lär jag mig väl efter hand?

Frågan är väl snarare vad jag skulle kunna trivas att jobba med en längre tid, om jag inte vore lärare. Bra fråga. Jag tror fortfarande att jag gärna skulle vilja jobba med människor. Guide på nåt häftigt ställe igen, på heltid. Kanske arbeta på turistbyrå och syssla med roliga projekt (som jag testat på tidigare det också). Gärna skriva på heltid ett tag. Kanske den där boken kan få ta form ordentligt nån gång och inte bara nån mening här och där när jag har en gnutta andrum mellan ditten och datten? Jag skulle nog också kunna tänka mig att arbeta som psykolog eller nåt liknande, men då krävs det en ny utbildning. Nah. Orkar inte just nu. Det finns så mycket spännande att jag inte skulle kunna välja. Som sagt, jag är inte direkt kräsen av mig...Jobbar ni med det ni brinner för?

12 kommentarer:

Freedomtravel sa...

Det låter ju som att du har helt rätt jobb egentligen! Svårt att tänka sig nåt annat då... samtidigt kan det självklart vara utvecklande att prova på nya saker!
Jag trivs väldigt bra med mitt jobb (doktorand) som är väldigt fritt, och har på sätt och vis rätt svårt att tänka mig nåt helt annat. Samtidigt är jag nog ändå öppen för att prova lite vad som helst, och så kommer det nog att bli eftersom vi planerar att lämna Sverige i husbilen om några år... Och författare skulle vara en dröm :)

Husfrun sa...

Jag kommer att göra det om två år, det är jag övertygad om :)

Jojjo sa...

Jag skulle bli copywriter när jag gick på högstadiet. Lurade mig till samma praktikplats flera gånger om (med min faster, som är just coppa) fast det egentligen inte var tillåtet och alla mina gamla klasskompisar frågar om det när vi springer på varann. Men livet tar en på konstiga vägar och jag hamnade i hotellbranschen och gled över på turism. Drömjobb vet jag inte, men just nu trivs jag rätt bra med det!

Hoppas du hittar nåt kul att göra i NY. DET är en dröm jag alltid haft, att jobba ett år eller så i NY. Mycket, mycket avis!

Johanna sa...

Vad härligt att du känner dig så öppen, det gör ju en utomlandsflytt tusen gånger lättare! Övertygad om att du kommer hitta något spännande!

Jag jobbar faktiskt med mitt drömjobb och är glad över det varje dag. Och som journalist kan man ju fatiskt jobba var som helst i världen, vilket är en sån himla lyx.

Katarina sa...

Hm.. som fd. studie- och yreksvägledare skulle ajg säga att om man inte vet,, så brukar man veta vad man absolut inte vill,, då blir det liksom lite enklare..

Själv tänker jag aldrig numera i en titel vad jag ska göra utan vad jobbet ska innehålla på det sättet vidgar man sina söka jobb perspektiv, annars läser man lätt bara efter lärar jobb i annonserna, som man tänker sig "bara" lärare.

Spännande tid du har framför dig.

Kram

Stef sa...

Min mamma jobbade som lärare i sverige, i usa jobbar hon nu som en teachers assistant och hon älskar det, hon flyttar mellan olika klassrum och stöttar upp där det behövs! Själv så hoppas jag att jag kommer att jobba med det jag brinner för, börjar den 11 Juni och jag är så spänd och livrädd samtidigt haha! kramar

Duktiga Tjejen sa...

Kan du inte jobba som typ tuotor (hur fan stavas det?) för svenska kids i NY? Hjälpa med läxläsning och sånt alltså? Så att de får öva svenska? Och mannen tjänar bra kan det ju vara en hit att vara hemmafru ett tag också och läsa alla de där böckerna och skriva alla de där böckerna... Inte många chanser man får att göra sånt!

Vi har planer på att bo utomlands ett par år om ett par år, och då vill jag leka hemmafru (leka eftersom vi inte är gifta). Det kanske dock inte alls blir av, men det finns en chans. M är anmäld till det utlandsprojektet genom jobbet iallafall och det är när bebisen är ca 1 år = perfis!

Emma sa...

Spännande med nya (tt) jobb framöver. Det där med tutor kanske inte skulle vara så dumt...eller kanske något helt annat!? Ska bli mycket spännande att följa med i alla fall.

Jag jobbade med det jag brann för -film. Har även frilansat som lite allt möjligt och gör det fortfarande.Sånt som jag inte brinner fullt så mycket för. Ibland brinner man nämligen upp. Fast man kan ju resa sig ur askan

Nu har jag mitt filmprojekt som jag brinner för igen. Kul!

Emmama sa...

Jag tänkte tipsa om samma sak som tjejen två kommentarer ovan, tutor! Det finns säkert massor av svenska föräldrar som skulle uppskatta det! Kul om er flytt närmar sig... jag får försöka läsa i fatt nu.. Kram!

Steel City Anna sa...

Intressant! Det har du nog rätt i att alla jobb med människor är stressiga och svåra att "stänga av" när man är hemma. Men så är det ju också så viktigt och givande stundom, man gör någonting meningsfullt. Spännande att följa jobbsökandet i USA sen!

Monica sa...

Ja det är utmattande att jobba med människor men om lite mer resurser runt om som du säger finns så skulle det underlätta, om inte arbeten med människor, unga som gamla ska kosta så lite som möjligt. Intressant att läsa vad du skriver och spännande att se hur det blir, du hittar alltid på något, det är jag övertygad om:-)

Camilla sa...

Nej, jag jobbar inte med det jag brinner för men jag har roligt på jobbet (ofta i alla fall). Problemet är nog att jag inte vet riktigt vad jag brinner för. Jag vill gärna göra lite av varje.

Förstår precis hur du menar med nackdelarna med lärarjobbet. Jag kan känna det samma när det gäller min scoutgrupp. Vi träffas bara ett par timmar en kväll i veckan ändå kan den planeringen ta upp ganska stor del av min hjärna.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...