måndag 21 maj 2012

Mina bästa marknadsföringsknep

Helena kom med en önskan om att få tips på sätt att marknadsföra sin bok som kommer ut senare i år. Och vet ni vad! Hon har absolut kommit till rätt person i denna fråga. Jag är en fantastisk marknadsförare (fråga bara inte min före detta arbetsgivare på anonymt arbetsställe) med helt otroliga idéer.
Det fick dock bli en funderare eftersom det första som poppade upp i skallen när jag läste Helenas önskerubrik var de gamla vanliga knepen:
 • röksignaler! Totalt underskattat som marknadsföringsknep om ni frågar mig. Tänk vilken uppståndelse det blir när någon tror att det är en anlagd brand som härjar! Brandmän, poliser och journalister som dyker upp och där står du. Perfekt tillfälle att marknadsföra på...
 • vad är modernare än en tatuering?Jag bara undrar. En snygg logga i pannan skulle väl sitta fint? Då glömmer varken du eller de du PR:ar för vad du vill ha ut...
 • nudistplakat på stan. Folk kommer att vara all over you. Eller inte. Det är ett risktagande, men friskt vågat hälften vunnet heter det väl? 
 • brodera kuddar och lägga ut på väl valda platser på bibliotek och bokaffärer. Har du syjuntekompisar kan du alltid engagera dessa också...Agda och Helga i gruppen är alltid sugna på nåt nytt att bita i. 
 • youtube - en riktig guldgruva. Även där rekommenderar jag naket, eller i alla fall seminude. Gärna med nåt helt flippat att säga eller tycka, med fjortisröst och mycket "typ, fett, asså, men hallå". Då når du ut till en större publik. Medelåldern på youtube torde vara ungefär 13 år och det gäller att anpassa material efter efterfråga. Tillräckligt många "typ" och "ba" i en och samma mening och du har halva inne...eh, lät perverst, men you catch my drift!
 • TV-reklam. Hallååååå! Bästa idén ever. Jag vet inte vilken budget du har, men jag har hört att en reklamfilm på ca 30 sekunder går på ungefär 250 000kr att sända i TV. Har du möjlighet att betala en så där 8000kr för en sekunds reklamtid kan du ju kalla det "undermedveten" reklam (ni kanske kommer ihåg den där kontroversen om ett stort läskföretag sysslade med hjärntvättning genom att lägga in mikrosekunder långa inslag i nån reklamfilm som skulle få konsumenterna att köpa mer...). Tada! Hjärntvätt, och du kommer att sälja miljoner böcker.
 • "kasta-i-kundvagnen-när-kunden-tittar-bort"-taktiken. Gå in på en riktigt stor affär, gärna under storhandling runt löning. Håll dig nära kunder med stora kundvagnar med massor av varor. När han/hon tittar bort, smyger du ned en av dina böcker bland mjölkpaketen. Stressade familjemödrar/fäder kollar inte så noga när de lägger upp varorna på bandet, för de har tre-fyra barn att hålla reda på samtidigt. Och hittar de mot all förmodan din bok, har de varken tid eller ork att lägga tillbaka och de skäms redan så mycket för sina vilda barn att de inte vågar säga till kassörskan att de inte vill köpa boken egentligen. Tada! Ytterligare några hundra bokköpare!
 • stickers! klistra upp en massa dekaler på bilarna parkerade utanför samma affär. Gärna stora dekaler som täcker hela ena sidan på bilen för att få mer valuta för den tid det tar att klistra upp de på bilarna. Dessutom är det mer tidsödande för bilägarna som förmodligen kommer att dra sig för att rengöra bilarna i första taget...
 • flygplansmeddelande. Skicka upp ett flygplan som antingen loopar ett meddelande eller flyger med ett plakat/meddelandeflagga bakom sig. Gärna med bild, and you know how I prefer den!

Sen kan man ju ha lite nytänk vad gäller lansering av en bok:
 • hypa ett lanseringsparty och bjuda in MOI! så klart. (och så kan du bjuda in allt och alla du kan komma på. Brorsans häst, farmors bridgeklubb och din gamla dagisfrökens mamma till exempel).
 • lotta ut boken (plus en signerad nakenbild av dig. Naket säljer, I promise.)
 • gå personligen in på bibliotek runt om dit du reser och promota din bok (gärna naken och på bara knän, lite smuts på kinderna är klädsamt och glugg mellan tänderna signalerar desperation och tilltalar en timid och snäll bibliotekarie)
 • lägg ut en "vandringsbok"! Ta din bok och skriv en liten hälsning att "denna bok läses och skickas vidare", nånstans i boken. Lägg den på ett utvalt ställe och hoppas på napp. Förhoppningsvis sprider sig intresset och kanske får mediauppmärksamhet (och funkar det inte första gången du gör det, så lägg in en nakenbild. Naket säljer!)
 • skaffa en hemsida till dig själv och boken. Fyll den med intressant information om att skriva, bjud på dig själc och se till att ha möjlighet att sälja boken via sidan (och om sidan inte funkar så bra, då vet du vad du ska göra! Det börjar med N och slutar med aket!)
 • bjud in till bokcirkel (gärna på nätet så att deltagarna skriver om din bok) och läs boken och diskutera (det är väl det man gör i en bokcirkel?)
Har ni några andra tips på hur man kan hjälpa Helena att marknadsföra sin bok?

Ett tips är att kolla in dessa bloggar:

15 kommentarer:

Marina sa...

Om inte det skulle gå med något av de förslagen, då vet inte jag...

Husfrun sa...

O herregud, det där var ju en hel massa bra tips :) Om jag nånsin skriver klart min bok ska jag återkomma till det här inlägget.

Anonym sa...

Ahhh, du är för underbar. Tack ska du ha! :-) Du kan glömma det som börjar med N och slutar med aket, likaså tatueringen men kul är du då minsann. En del av tipsen tål att tänkas på. Jag får väl ta ett snack med Agda och Helga ...

Camilla sa...

Fantastiskt vilka marknadsföringstalanger du har. Det visste jag inte!

Jojjo sa...

Haha otroligt kreativa förslag måste man ju säga!

Dorotea Pettersson sa...

LOL! Du är underbar! Det känns som du hakat upp dig lite på det här med naket men annars tycker jag alla dina tips är klockrena. Du är verkligen rolig och en klippa på marknadsföring!

Katarina sa...

Ha, ha. klart det ska gå nu!

Duktiga Tjejen sa...

Haha! Underbart.

De klassiska alternativen framstår ju som rätt trista jämfört ;)

Saltistjejen sa...

Å men jag inser att du kan börja på någon Advertising byrå här när du flyttar till NYC! Du har ju massor av bra kunskap!
:-)

Stef sa...

haha love it! Skrattade gott när jag lästa första delen av inlägget! :) kramar

Monica sa...

Det var väldigt vad du är fantasifull:-), ja naket säljer nog bäst i vilken form som helst:-)

Anneli sa...

Du är bäst! :) Perfekta tips att ta med sig när det är dags. Men naket vet jag inte riktigt om det hjälper för mig, den tiden har för länge sedan passerat :D

Kim M. Kimselius sa...

Älskar dina marknadsföringstips och tack för länken. Undrar om jag får lov att kopiera det här inlägget och lägga på min blogg, givetvis med uppgifter varifrån inlägget kommer och länk till dig? Ett alltför bra inlägg för att inte spridas vidare. Sitter här med ett stort leende på läpparna!
Tack!
Kram Kim

Författardrömmar sa...

Härliga tips :)

Emmas Bokhylla sa...

Jag gillar det verkligen! Man kan ju alltid hyra in en naken stand-in-modell, eller var säger du? :-)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...