onsdag 19 december 2012

To be an American

Amerikaner har en helt annan relation till sin flagga än vad vi svenskar har. Här ser man amerikanska flaggan så gott som dagligen på olika ställen. Man är stolt över att vara amerikan, man vill visa sin patriotism. 

Utanför dörren

Flagga på bilen (detta är förresten gubben som brukar rocka runt i bilen!!)
Grannens dörr.

Vattengrejen (fire hydrant)
I fönster.
Kan ni föreställa er svenska flaggan uppvisad på detta sätt? Visst är det svårt? Lite trist att vi inte är lika stolta över flaggan och Sverige som vi borde vara.
Inte bara det, varje morgon, i alla fall här i NYC, får barnen vända sig mot den amerikanska flaggan, med handen på hjärtat och säga "Pledge of allegiance".

I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

Som svensk är det lite hjärntvätt över det hela. Samtidigt kan jag förstå hur det enar en nation som har så många olika nationaliteter inom landsgränsen. Även om man är kines, svensk, mexikan, tysk, förenas man under en nation och känner en slags stolhet och privilegium att bo i USA, samtidigt som allas olikheter "accepteras". Anledningen till att jag skriver "accepteras" inom citationstecken är att det är en generalisering, som med allt annat. Inget är universiellt tyvärr, utan beror på situation, inblandade personer, plats och liknande.

Hur skulle en Pledge of allegiance för svenska flaggan se ut tror ni?


9 kommentarer:

Husfrun sa...

Tycker allt att det där är lite synd. Älskar den svenska flaggan liksom jag älskar att usa står upp och visar sig stolta över sitt land. Mer sånt.

Min plats i solen sa...

Det är intressant det där med flaggans betydelse och skillnaden mellan svenskar och amerikaners syn på det här med flaggan. Här spelar traditioner in mycket och jag tror att det hade varit annorlunda om Sverige hade varit med i Andra Världskriget. För länder som har deltagit i krig och varit utsatta för hot blir landets flagga symbolen för ett enat folk i kampen för det man tror på. Vi svenskar har varit förskonade från krig under så många år vilket kanske också gjort att vi idag tar så mycket för givet som andra människor världen över är villiga att ge sina liv för. Sådant som yttrandefrihet, rösträtt, jämlikhet osv. Sådant har inte varit under hot här i Sverige på många, många år och vi har inte behövt enas som ett folk.

De tillfällen då den svenska flaggan syns som allra mest är vid olika idrottssammanhang. T.ex. i OS i London senast. För just idrott är något som förenar. Något vi kan samlas kring och då vi får vara stolta. Både över atleter och vårt land. En gemenskap.

En riktigt god jul till dig och dina kära. Sköt om dig Trillis.

Kram Lotta

Hanna Lans sa...

Vi är ju landet som inte ens har en nationalsång som nämner landets namn ... En ramsa för att hedra vår flagga kan jag inte ens försöka hitta på. Jag är alldeles för hjärntvättad åt andra hållet än amerikanerna. Sorgligt på något sätt faktiskt.

Camilla sa...

Det känns ganska främmande att man skulle se svenska flaggan överallt, men visst vore det fint. Vi borde nog lära oss lite av amerikanerna och bli mer stolta över vårt land. Det betyder ju inte att man tycker mindre om någon annan.
I scouterna hissar vi flaggan och hälsar på flaggan. Det tyckte jag kändes lite mäkligt i början, men nu tycker jag att det är fint och ger oss något gemensamt samtidigt som man respekterar att alla är olika.

Steel City Anna sa...

På sommaren är det svårt att hitta en svensk villa UTAN flaggstång. Och IKEA-varuhusen är alltid gul- och blå. Jag tycker svenskar är åt andra hållet - lite mer ödmjukhet skulle sitta fint :)

Anneli sa...

Oavsett så är det fint att se den svenska flaggan vaja högst upp på den vita flaggstången.

Anna Granström sa...

Jag tänker precis som min plats i solen. Vi har inte samma historia och därmed inte samma "stolthet".

Emma sa...

Ja, herregud, det är imponerande hur självklart det är med den där flaggstoltheten.

I Katalonien hänger numera Katalanska flaggor från balkongerna på varenda hyreshus. Men det har ju sina orsaker.

I Indien minns jag hur hela biosalongen fick ställa sig upp före varje film -och ibland i mellanakten eftersom filmerna är så jäkla långa där - och stående lyssna på hela nationalsången -kanske på hur Indiens flagga vajade i slow-motion.Underlig känsla.

Emma sa...

Ja, herregud, det är imponerande hur självklart det är med den där flaggstoltheten.

I Katalonien hänger numera Katalanska flaggor från balkongerna på varenda hyreshus. Men det har ju sina orsaker.

I Indien minns jag hur hela biosalongen fick ställa sig upp före varje film -och ibland i mellanakten eftersom filmerna är så jäkla långa där - och stående lyssna på hela nationalsången -kanske på hur Indiens flagga vajade i slow-motion.Underlig känsla.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...