måndag 2 augusti 2010

Livsfarligt

Jag tror att det rent ut sagt kan vara livsfarligt att åka tåg i detta land - speciellt om man befinner sig i någon riskgrupp som äldre eller sjuklig...

För när man bestämmer sig för att åka tåg vet man aldrig vad som ska hända när det väl är dags för resan. Att boka biljett betyder inte att du faktiskt kommer att åka tåg.
Tåget kan vara försenat i timtal på grund av diverse olika saker såsom brist på personal eller tåg, lokfel, signalfel, snö på rälsen, löv på rälsen...you name it. Då gäller det att bestämma sig snabbt där man står på stationen. Är det värt att vänta? Kommer tåget inom rimlig väntetid? Eller ska man åka tåg/taxi/fixa skjuts istället? Pendlar man kan det vara värt att försöka komma till ett tidigare tåg varje morgon för säkerhets skull, i fall att liksom. Då har man extra tid på sig att ta sig till sitt jobb om något går fel.
Ibland kanske tåget inte kommer alls, det blir inställt och man är fast på stationen. Har man tur kanske det kommer en buss som fraktar resenärer, som du själv, till avsett resmål. Den resan kan i sin tur vara skumpig, varm, fullsatt och ganska obekväm. Speciellt om du lider av åksjuka (som jag gör i vissa sammanhang) eller inte får en sittplats. Men du kommer i alla fall fram. Förmodligen.

Men trots att tåget dyker upp är det inte säkert att du kommer fram till ditt resmål eller ens får åka bekvämt. Eller ens kommer in i tåget. Har du ett funktionshinder (åker i rullstol, är blind eller på annat sätt har svårigheter att ta dig runt) är det extra utmanande att åka tåg. Du får boka din resa i förväg för att på så sätt se till att personal finns tillgänglig. Du måste nämligen få hjälp IN i tåget, det är höga, vindlande trappor upp till tåget och smala gångar i tågen. Du får inte vara av den spontana sorten om du har ett funktionshinder helt enkelt.
Reser du med mycket packning och många väskor kan det vara svårt att hinna packa in, innan tåget går. Med risk för att lämna antingen dig själv eller packning på perrongen, reser du med väskor! Och tro inte att medresenärer hjälper till. För de upplever samma panik som du, att komma in i tåget välbehållen och med all packning. Har du dessutom barvagn med en liten avkomma och reser ensam? Ja, det är också på egen risk. Först måste du packa in liggdelen någonstans säkert i tåget och sedan springa ut för att hämta underdelen samtidigt som du undrar om tåget kanske hinner åka iväg med ditt lilla barn innan du hunnit vika ihop vagnen och skutta in i tåget igen. Och vem vet vad som händer med bebisen på tåget under tiden du själv befinner dig på perrongen och viker ihop vagnsdelen? Det är risker man får ta om man inte är ägare av en funktionsduglig bil.

Nu kanske man tror att allt är som en dans på rosor. Förhoppningsvis fick man med både ungar, väskor och sig själv på tåget. Fel!
Sittplats, till exempel, är ingen garanti, trots att man betalar 2000kr för en förstaklassbiljett. De kan ta bort vagnar hipp som happ och då är det var man för sig själv. Oavsett ålder och krämpor. Ingen ger upp en sittplats när den väl efter mycket möda förvärvats. Skyll dig själv om du är gammal, gravid eller skröplig! Lifta! Åk bil för sjutton! Strunta i miljö!
Väl en bit på väg kan man kanske andas ut. Nu rullar tåget, vad kan gå fel? MASSOR. Plötsliga lokfel, vagnfel, strejker, räls som böjs när det är för varmt, för mycket snö på vintern (duh!), för mycket löv på hösten...vad som helst kan ställa till det. Tåget kan stanna och vara fast i flera timmar. Där sitter du. Kanske är det en varm sommardag, du och dina medresenärer kanske vill ha lite frisk luft. Går inte. Fönstren är sönder och kan inte öppnas. Ni svettas som små grisar i tre timmar. Inget vatten finns att tillgå heller. Det skulle du tänkt på att ta med minsann! Att åka tåg kan vara som en kurs i överlevnad. Var en scout - var alltid redo!

Efter ett par timmar bestäms det att tåget är ur funktion. Nu gäller det att byta från tåg till buss. Men för att göra det är det militära övningar som gäller. Ta med tung packning (var och en sköter sitt. Hjälp? Vad är det?) så smidigt som möjligt. Barn, gamla och ungdomar får klättra ur tåget på något ödsligt ställe och eventuellt även klättra över banvallar på små stegar - med packning givetvis. Eventuellt kan det också bli en längre promenad till bussen som väntar vid okänd väg någonstans i Sverige. Förhoppningsvis är det nära till ditt resmål och du kan efter en kortare resa på bussen kliva av. Har du otur kanske du är tvungen att åka timmar i bussen innan du är framme. Men än värre är om du måste åka till närmaste station och ta ett annat tåg därifrån. Då ligger du illa till. Vem vet hur länge det tåget är i funktion.

Jag skulle vilja att tågbiljetter kommer med varning - åk på egen risk! Riskgrupper bör överväga andra medel för transportation, för sitt eget bästa.

4 kommentarer:

Mrs Clapper sa...

Åh jag blev förbannad bara jag läste första meningen! Det sköts något otroligt dåligt! Jag är rätt orolig nu när man ska börja pendla till Sthlm alltså, bra när jag bodde där en månad i våras så var tågen inställda flera gånger och man blev strandad.
Jag hoppas SÅ att det kommer in en stark konkurrent som kan visa vart skåpet ska stå... Jag betalar hellre det dubbla och vet att tåget går, att man inte riskerar livet, och att man faktiskt kommer fram.

Monica sa...

Hej, jag skrev lite om detta också på min blogg, ja det verkar riskfyllt, är rent otroligt så lite resurser det finns att sätta in om något händer och dessutom bristen på professionalitet.

Saltistjejen sa...

Oj!!!! Ja det strular rejält har jag förstått. Vi ska ju åka x2000 från Skåne till Stockholm nu när vi är i Sverige och jag hoppas verkligen att det inte krånglar. Åkte förresten själv med E när hon var ca 10 månader och inte kunde stå än vilket var en pärs. Som du säger står tågen inte länge på stationen och få hjälp både av och på med vagn, packning samt hålla liten bebis var lite svettigt. Men det gick. Just för att vissa var så hjälpsamma.

Trillingnöten sa...

Mrs C: Pendla! Jag kan inte tänka mig nåt värre! Jag har pendlat både hit och dit och ALLTID problem. Jag svär. Minst 90% av alla resor jag gjort har inneburit problem av olika slag. Det är katastrof!

Monica: Jag läste ditt inlägg och jag kan inte annat än hålla med. Ruskigt!

Saltis: Lycka till med den resan! Nu regnar det kanske för mycket för att tågen ska gå! Lol. Det är fasiken inte lätt att ta sig in och ur och man får verkligen hoppas att det finns bra människor som hjälper en. Men det är inte alltid säkert! Kram

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...