måndag 26 april 2010

Vart är världen på väg egentligen?

Igår kväll satt jag och läste nyheter på nätet och hittade en artikel om en hemlös man som hade räddat en kvinna från ett knivrån. Tyvärr blev han själv knivhuggen flera gånger och ramlade ihop på gatan. Det filmades av övervakningskameror. Man kan ju tycka att en blödande man på gatan borde lockat någon som ringde en ambulans. Nej. På en och en halv timme passerade 25 personer utan att agera. 25 personer! Några gick fram till mannen och petade på honom lite. En man gick till och med fram och tog ett foto på den döende mannen med sin kameramobil. Efter ca 1,5 timme tillkallades hjälp, men då var det för sent.
När jag läste artikeln fick jag ont i magen. Mannen, som räddade en kvinna som han inte ens kände, fick ligga på gatan och förblöda. Visst, han hade ingenstans att bo, han hade säkert trasiga kläder och kanske ett smutsigt yttre, men är man mindre värd för det? Är man inte värd att bli räddad, att få leva?
Maken min sa att vi kanske blivit för avtrubbade? Vi ser lidande dagligen på nyheterna och vi ser på filmer som visar makabra mord och andra hemskheter. Barn spelar krigsspel på datorn där det ofta delas ut poäng till den som dödat flest. Många spenderar timmar framför datorn och Facebook istället för att umgås med "riktiga" människor. Vi ser ofta inte de som vi kommunicerar med. Är det så att vi anser att ett människoliv inte är lika viktigt längre?Värnar vi inte om våra medmänniskor längre? Är vi rädda för varandra? Jag tycker att vi alla måste ta vårt ansvar och visa varandra vänlighet igen, då kanske det känns mer naturligt att gå in om något otäckt händer. Så idag hoppas jag att ni som läser detta gör något oväntat och vänligt för någon. Det kan vara ett trevligt "Hej! till någon som verkar ha en dålig dag, hålla upp dörren för någon, hjälpa någon upp med barnvagnen på bussen eller bara ett kort samtal med en okänd människa på hållplatsen där du brukar gå på eller av! Tänk på att vänlighet och ett leende är oerhört smittsamt. Så Pay it forward - gör något gott för en medmänniska!

                                            Bild från http://www.lizmakesbuttons.com/

5 kommentarer:

Ida -wwiw.lippstick.se sa...

Väldigt tänkvärt inlägg!
Hoppas du får en fin dag!
/ Kramar Ida

Anonym sa...

http://www.suneson.se/

vår joggingguru:P

/carro

Saltistjejen sa...

Vilket klokt inlägg. Om än otäckt medmannen. Jag kan inte förstå hur man bara kan gå förbi utan att ringa ambulans!!! Och kvinnan han räddade. Vad gjorde HON????? Varför gjorde hon inget? Åtminstone påkalla hjälp. Skikonstigt.
Att visa lite vänlighet till sin omgivning ÄR verkligen smittsamt! Jag ska försöka tänka på det.
Kramar!!

Trillingnöten sa...

Ida: Tack!

Carro: Ska kolla på gurun! Vi kan ju starta hemsida också :p

Saltis: ja, man kan ju undra!! Hon måste ju bara stuckit därifrån. Vilken idiot!

Danne sa...

I love Facebook, men att folk går runt och avlivar folk hela tiden gör inte Jorden till en bättre plats att leva på.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...