lördag 6 november 2010

Barnböcker

Det är inte bara jag i familjen som älskar böcker passionerat. N har en hel del böcker i sin lilla bokhylla på sitt rum. Och flera av dem kan hon utantill.
Ända sedan hon låg i magen har vi läst för henne på ett eller annat sätt. Maken brukade läsa en liten saga högt för pyret i magen innan vi gick och la oss. Jag vet inte om detta har påverkat hennes kärlek för böcker, men förmodligen : ) När hon sedan kom ut dröjde det inte länge förrän vi började introducera böcker. Redan fyra månader gammal har vi bilder på henne i matstolen bläddrandes i en bok.
Hon har heller aldrig varit någon som haft sönder böckerna. Visst, en och annan reva av misstag eller lite ritade streck på nån enstaka sida har väl hänt, men i stort sett är alla böcker intakta. De enda böcker som gått sönder är de där nedrans pekböckerna. De ska väl vara extra tåliga? I alla fall har de flesta nötts ut. De "vanliga" böckerna är hållbarare i vårt hem.

Bland favoriterna just nu finns bland annat "Så gör prinsessor"-böckerna av Per Gustavsson som handlar om tuffa prinsessor som löser problem med drakar, trollkarlar och ishockey. Riktigt bra böcker om jag får säga det själv.

På engelska är nog böckerna av Mo Willems populärast. Han skriver bland annat böcker om en duva (pidgeon) som är ute på äventyr. Den hon gillar allra bästa är boken " The Pigeon finds a hot dog".


Den kan N utantill med exakt tonläge och minspel när hon"läser" den. Det finns flera böcker i samma serie som "Don't let the pigeon drive the bus" och "The Pigeon wants a puppy". De är jätteroliga att läsa även för vuxna! Man skrattar ganska gott åt både bilder och text. Dessutom håller de att läsa hundratals gånger för man tröttnar inte lika fort på dem.
Mo Willems har också skrivit böckerna om "Knuffelbunny" och Ns andra favorit "The naked mole rat who liked to get dressed". Ni gillade den så mycket att den lästes tiotals gånger om dagen. Det blev för mycket till slut så vi fick gömma den ett tag. Vi höll på att kollapsa helt enkelt  = )

Jag är så glad att N gillar böcker. Jag tror starkt på böckernas goda influens på barn och vuxna. Man lär sig så mycket genom att läsa och inte bara språk. Genom böcker får man uppleva fantastiska äventyr och får ta del av andras erfarenheter och kulturer. Tack och lov för böcker!
Har ni tips på annorlunda barnböcker? Pippi och Alfons samt Laban är ju ett måste i allas bokhyllor. Men sen då? 

10 kommentarer:

Mrs Clapper sa...

Åh jag skulle vilja rekommendera "A fly went by" av Mike McClitock. Den är jättegammal (läs: nån gång från 50-talet) och så härlig! Den har gått i arv i vår släkt bland alla barn och barnbarn.

Trevlig helg fina du!

sara sa...

Här hemma har vi en till som älskar böcker. Vi läser gonattsaga varje kväll och har gjort det sedan hon var liten. Hon älskar också Så gör prinsessor-böckerna. Dom är toppen. :)

Anna sa...

Jag har inga tips, eftersom mina barn är stora nu och jag är lite ifrån den världen. Väntar att få börja läsa för ev barnbarn i framtiden. Det är så viktigt att tidigt börja läsa böcker för sina barn och tänk så roligt det är. Jag minns en bok som min dotter ville att jag skulle läsa varje kväll "Go´natt måne" tror jag den heter, sen kommer jag ihåg en annan poppisbok kanske heter den "Den röda tråden"...detta är ju längesen, väntar till jag får börja botanisera i barnböcker igen.
Ha en skön helg. Ditt paket är på väg.
Kram

Saltistjejen sa...

Å nu minns jag att du berättade just om den där duvan när vi sågs! Ska genast kolla upp den! Vårt dagis har en Book Fair i december på Barnes and Nobles kanske kan jag hitta den där då? Jag tycker själv det är fantastiskt med böcker och är därför glad att E också älskar böcker och att läsa. De läser otroligt mycket på hennes dagis också. Jättebra! M har däremot aldrig varit en stor bokfantast. All litteratur han läser tycker jag är rät trist... ;-) Han läser faktaböcker och biografier när han läser. Själv gillar jag mest skönlitteratur.
Det roliga för oss som har tvåspråkiga barn är att man får en enorm tillgång på barnlitteratur!!!! :-) De kan ju faktiskt läsa både de svenska klassikerna och de på engelska. Och på det senare språket finns ju mycket bra både på den amerikanska marknaden och den brittiska! Jättekul tycker jag. E gillar för närvarande en del av Dr Seuss som "Cat in the hat". Sedan gillar hon "Where the wild things are" som ju finns på svenska också "Vildarnas land" heter den väl då? Annars är det mycket Alfons som gäller. Och så läser vi en hel del i de två Barnkammarboken som hon har. Du vet sånger och ramsor. "Nils Karlsson Pyssling" samt "Mirabell" är också favoriter. Båda av Astrid Lindgren. Tror alla Lindgrens böcker är jättebra! Och så gillar hon "Pettson o Findus" samt "Mamma Mu". :-)
Du kommer inte din make hem nu snart förresten???!?!?! :-)
Kramar!!

Min plats i solen sa...

Vad roligt att N okså älskar böcker och att läsa men jag är ju inte förvånad. ;) Själv växte jag upp i ett hem med böcker och läsande och jag är övertgad om att det var mina föräldrars glädje för litteratur som fick mig att älska läsande och böcker. Detta har jag haft med mig som förälder själv och nu har jag två boktokiga döttrar själv. Så vad du får med dig som liten är helt klart av betydelse då det gäller böcker och läsande. Tänk vad lyckligt lottade vi är i Sverige som har tillgång till gratis bibliotek. Vilken skatt! :)

Just annorlunda barnböcker vet jag inte om jag har några bra tips på men böcker som mina barn älskade var bland annat böckerna om Ludde Lump och Greta Garn av Camilla Gripe, Pelle Svanslös av Gösta Knutson, Rut & Knut böckerna,Pettson & Findus av Sven Nordqvist, böckerna om Billy av Birgitta Stenberg, böckerna om elefanten Elmer av David McKee, böckerna om mössen på Börnbärsstigen (Brambly Hedge) av Jill Barklem, böckerna i Lilla skolan - serien om Malla och hennes lillebror Otto av Sofi Hjort och Lisa Sollenberg och mååånga fler. Listan tar ju aldrig slut. Böckerna om Mamma Mu är ju också ett guldkorn. :)

Sköt om dig vännen!
Kram Lotta

Trillingnöten sa...

Alla: TACK för alla underbara tips! Jag ska genast kolla upp. Man blir liksom lite blind när man ser samma böcker hela tiden :) Och Saltis: Visst är det fantastiskt att ha två språk! Speciellt engelska! det finns så himla mycket att välja mellan!

Malin sa...

Älskar Mo Willems också. Mina barn gillar Dr. Seuss böckerna eftersom det är nonsens rim. Jag har ju inte vuxit upp med dem, men maken har. På svenska, kanske den vilda bebin skulle passa?

Monica sa...

Tror eller det är bevisat att läsa, sjunga och spela musik för fostret har betydelse och att fostret rör sig och reagerar. Hör väl allt annat också då antagligen;-). Och böcker och läsandet har så stor betydelse, och så roligt det finns mycket av jättebra barnböcker och även nytt. Och som du säger berikar det ännu mer med böcker på ett språk till. Man kan säkert se på de barn som saknar den uppbackningen hemma, kanske sägs det att de inte är intresserade men mycket beror på föräldrarnas inställning tror jag, tror så mer och mer.

Trillingnöten sa...

Malin: Ja, maken gillar dem också. Jag är så där...vi har en bok som är undanlagd, men jag ska ta fram den. Den innehåller massor med Dr Seuss och är väldigt tung :)

Monica: Absolut tror jag också att det är viktigt med föräldrars inställning. Det ser jag på många barn som jag har. De föräldrar som är engagerade och hjälper till hemma, har också barn som utvecklas snabbare. Dock finns det ju alltid undantag :)

Camilla sa...

Visst är det härligt med barnböcker.

En bok som varit favorit hos mina barn är en bok som jag hade som liten. Den heter Lillebror och draken. Den handlar om hur lillebror besöker det stora, stora slottet. Han har sin "röda mössa som mamma stickat" på sig. Alla vill prova hans fina röda mössa som mamma stickat och i utbyte får Lilleman prova på olika yrken i slottet. Sedan slutar varje snutt med att han vill ha tillbaka sin egen "röda mössa som mamma stickat". Boken slutar naturligtvis med att kungen också vill ha en sån fin mössa i stället för den tunga kronklunsen.
Just repetitionerna tror jag är en sak barn fastnar för. Jag letade nu men lyckas inte hitta boken i hela stora internet. Vi hittade en extra på en loppis för en massa år sedan så som tur är har vi ett extra exemplar.

En bok som är lättare att få tag i som är väldigt trevlig som högläsningsbok är Kamomilla stad. Den har jag också läst många gånger.

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...