onsdag 3 november 2010

Jobb, jobb, jobb

Denna veckan är ju höstlov, men vi lärare jobbar ett par dagar. Tur är väl det, för nästa vecka kommer den ökända Skolinspektionen och ska göra besök på vår lilla skola. Ett besök som planerats i över ett år (eller snarare varit överhängande ett år) och som äntligen ska äga rum. Jag är inte ett dugg nervös. Istället tycker jag att det ska bli spännande och intressant. Vad ska dessa människor titta på? Vad ska de fråga? Vad tycker de är bra och vad tycker de är dåligt? Det ska bli rundvandring, intervju med rektor, elever och oss lärare. Sen får vi se vad som händer mellan dessa möten.

Jag har således suttit med Individuella Utvecklinsplaner upp till halsen, Åtgärdsprogram och planeringar tills jag spytt både måndag och tisdag. Plus planering av lektioner och lite nya idéer för den äldre klassen.
Idag var jag in klassrummet för att hämta lite böcker och pärmar och kliver in i ett relativt städat klassrum. Inte så som vi lämnade det i fredags (Halloween och allt ni vet). Jag tänkte genast att städaren (jag menar givetvis hygienkonsulten) hade givit oss det lilla extra när han kommit under måndagen för att städa. Sen såg jag att det stod nåt på tavlan.

"Hej (mitt namn) vi har stedat klasrumet/ (namn på två elever)"

Hur gulligt som helst! Att jobba på "lågstadiet" har sina fördelar. Gulliga meddelanden på tavlan. Man är dessutom liksom kung i allt. Jag lovar, ALLT. De beundrar min handstil (de samlas runt mig när jag skriver ibland). De tycker att jag målar och ritar som en gud (vilket är skumt eftersom jag ritar som en kratta och tycker att det är astråkigt). Det bästa av allt är dock att man får små gulliga brev emellanåt. "Du är verldens besta larare". "Jag elskar dej". "Tack för at du lär mej sacker". Plus tusen små klistermärken som underskrift. Vilken boost man får! För att inte snacka om när man ser fantastiska framsteg. Vad de små kan lära sig på så kort tid! Jag blir lika förvånad varje gång när några elever börjar läsa efter bara ett par veckor i ettan. Hjärnorna jobbar på högvarv.

Annat är det att jobba på högstadiet...Been there, done that. Inte för mig. Man är ju inte kung på nåt där :p

10 kommentarer:

Stef sa...

Visst är det underbart när man är bäst!! Jag beundrar alla lärare! Och att vara högstadielärare......ja vi vet ju alla vad dom stackarna får ta itu med.....dagens ungdom! hahahaha... ;) :P

Kramar

Katarina på Filippinerna sa...

Så mysiggt! det låter verkligen som du gillar ditt jobb, det är ju toppen. Tänk att få vara kung eller drottning på jobbet varje dag!

Ha en bra dag!

Camilla sa...

Vilket härligt jobb du har och så härligt för dina elever att ha en så motiverad lärare :-)
Inte helt lätt att tillgodose alla på lågstadiet heller. Det kan ju vara väldigt stor spridning i en klass.

Jag har ju haft funderingar på att läsa till för att bli lärare, men i så fall gymnasitet. Då går i alla fall eleverna det de själva valt. Högstadiet måste vara jobbigast, men å andra sidan en häftig utmaning.

Ha en bra dag!

Monica sa...

Vad gulliga elever du har, jätteroligt! Och du vet förstås att ta vara på det så länge det varar;-) de lär väl bli högstadieelever de också vad det lider. Jag skulle också tycka de vore kul med skolinspektörer, diskutera, visa planer och det som sker på skolan och ställa riktigt svåra frågor till dem om mycket, hur de skulle göra när ekonomin styr o s v. Och vad de tycker om era lösningar och om de själva har några förslag?:-)

Anneli sa...

Så otroligt gulligt! Ibland är det extra kul att jobba.

Saltistjejen sa...

Det märks at du älskar ditt jobb! Och det är fantastiskt tycker jag! Fler sådana lärare behövs i skolan!!! I ALLA stadium faktiskt. Även högstadiet även om jag kan förstå att det är än mer utmanande där. Man minns ju själv hur det var att vara elev....hu!.... Men jag hade ett par lärare även i högstadiet som verkade älska sina jobb och de utmaningar vi hormonstinna elever gav dem och de lärarna älskades såklart tillbaka! Så elever alla åldrar känner av vilka lärare som bryr sig och vilka som enbart räknar dagarna till loven....
Hoppas nu att det går bra med inspektionen också!
kram!

Mrs Clapper sa...

Vad mysigt det låter! Verkligen! Och de är lyckligt lottade som går i din klass! KRAM

Marie sa...

Vad underbart det låter, beröm på jobbet! Det är alltså lärare man ska satsa på att bli...!

Min plats i solen sa...

Dina elever har fått en underar lärare som verkligen bryr sig om dem och sådant studsar tillbaka. :) Vad du ger får du tillbaka. :) Och visst är det härligt att bli beundrad. Det är ite alla förunnat att få lov att känna sig som superhjältar på sitt jobb. :)

Skolinspektionen kommer att gå jättebra och jag är säker på att du kommer att tycka att det både är givande och intressant. Det gjorde jag när skolan jag jobbade på inspekterades för några år sedan. :)

Kram Lotta

Trillingnöten sa...

Stef: Fy bövelen! Jag undrar vad som händer där efter åk 6? Och sen övergår det igen efter åk 2 i gymnasiet...

Katarina: Ja, verkligen! Det är fantastiskt :)

Camilla: Ja, jag var helt inne på mellanstadiet när jag läste. Sen fick jag jobb på lågstadiet och nu vill jag inte lämna den åldern :) Vad spännande! Vi får se vad du bestämmer dig för!

Monica: Ja, den där inspektionen ska få ett och annat att tänka på! :) Det ska verkligen bli väldigt kul!

Anneli: Jadu! Tack och lov :)

Saltis: Det är så sant! När jag jobbade var jag ju bara vikarie och det är så mkt annorlunda än att vara ordinarie! Jag var också praktikant på ett högstadium och då fick jag iaf planera lektionerna själv :) Det är svårt att stå för nåt som någon annan planerat....

MrsC: Du är så söt!

Marie: Ja, man är lite som gud!

Lotta: Oj! En som varit med om inspektion! Spännande! Det ska bli superkul tycker jag. Man får ju stå för det man gör liksom och sen ändra det som kanske inte var så bra. Detta borde göras oftare tycker jag så iinte allt barkar åt skogen...kan ju gå många år mellan inspektioner!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...