måndag 20 juni 2011

Ekologiskt och Måndagslista

Vi försöker handla ekologisk mat så gott det går och så långt plånboken tillåter. Det är viktigt tycker vi i min familj. Med åren har vi lagt till varor som blivit ekologiska på vår inköpslista. I går när jag var och handlade funderade jag lite mer kring vilket utbud som finns i våra lokala affärer. Det är ju ändå där som vi oftast handlar. Meningen är väl att man också ska slippa åka bil (som inte är bra för miljön) för att få tag i de ekologiska varor man är ute efter.
Första anhalt i affären blev grönsaker och frukt. Där var det riktigt skralt med ekologiskt. De brukar ha ekologiska bananer, men de var slut (ett bra tecken i alla fall) igår. Jag hittade två inplastade förpackningar med ekologiska äpplen. De såg halvruttna ut och hade säkert legat där ett bra tag. På grönsakssidan fanns det heller inte mycket. Lite morötter och nån paprika. Jag undrar lite. Det måste ju finnas mer?
På köttsidan finns det heller inte överdrivet mycket. En liten hörna med några förpackningar köttfärs och nån kotlett. Så var den hörnan slut. Det finns mycket konserver, gryn och sånt som är ekologiska. Kanske för att de är lättare att förvara under en längre tid. Kött och grönt har ju en mycket kortare livslängd eftersom det ska vara färskt. Jag är besviken faktiskt. I New York finns det nästan oändligt med utbud, visserligen är det en väldigt stor stad, men ändå. Hur ser det ut i era butiker? Är ni nöjda? Vad finns och vad saknar ni?

Idag är det måndag och jag är glad för att:

  • det är måndag så att veckan kan börja och ta slut
  • imorgon är det sista dagen innan semestern
  • för att på onsdag börjar semestern
  • träningen går så himla bra
  • efter regn kommer solsken (nu har det väl ändå regnat tillräckligt?)
  • jag har en fantastisk familj som betyder allt för mig!

10 kommentarer:

Kim M. Kimselius sa...

Precis som du handlar jag ekologiskt så mycket jag kan. Min lokala handlare har inget sådant, därför väljer jag andra butiker. Är inte "trogen" någon butik, utan väljer den butik som har just den ekologiska vara jag är ute efter just då.
Fin lista! Ha en skön semester!
Kram Kim

Marina sa...

Tyvärr är jag väl inte så duktig på den fronten som jag borde vara...men när jag är här hemma försöker jag handla närroducerat kött och grönsaker och på andra sidan klotet undviker jag varor som fraktats över halva världen...så lite blir det ju i alla fall :)

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

Jag suckar redan åt våra matkostnader som pga allergi/överkänslighet kostar typ dubbelt så mycket som "vanliga". :-/

Men jag tänkte precis betona det som Martina skrev, ibland känns det bättre att köpa närproducerat/svenskt över att ta ekologiskt från andra sidan jorden, som sen ska fraktas hit.
Blir ju lite svårt med bananer och andra exotiska frukter, men ändå ;-)

Svenska butiker är väl överlag rätt sena på att anpassa sig? Och dessa små lokala butiker blir ju super-o-ekonomiskt att handla på. Allt är så mycket dyrare :-/

Monica sa...

Håller med att det inte är det lättaste att hitta ekologiska varor, vi handlar det som går av det men får åka till fler affärer då. Vet att de har den och den varan men inte den, ja så besvärligt ska det inte vara tycker jag och Sverige, som har så mycket mark att odla på när de i andra länder som är små till ytan ligger långt före. Det som stör mig nästan allra mest är att det inte går att köpa ett svenskt gott äpple. Vi som hade de allra godaste och läckra sorterna, de är borta nu alla äppelodlingar, golfbanor med mera och EU-pengar fick de när de la ner.

Saltistjejen sa...

Mycket handlar såklart om efterfrågan. Jag tror att även mindre butiker på små orter skulle ta in mer ekologiskt ifall folk verkligen handlade detta. Så tyvärr tror jag det till stor del handlar om att många kunder inte köper så mycket ekologiskt framför icke-ekologiskt. Förlusten för en inte affär blir ju då större tror jag än för en stor affär om man tar in dyrare produkter som ingen köper. Men det är ju lite av moment 22 också ifall de få varor man har som är ekologiska är så dåliga, för då VILL ju ingen handla sådant. Har du pratat med butiksinnehavaren? Ibland kan ju sådant hjälpa mycket. Att man visar intresse och frågar efter varor som man vill de ska ta in. Kanske kan du genom skolan försöka få till ngn form av "grupp" där alla som bor och handlar i "din" affär kan efterfråga och sedan köpa ekovaror? Sådant kan ibland förändra.
Här finns ju hur mycket s. "organic" som helst men mycket av det är oerhört dyrt tycker jag. Så jag handlar vissa saker organic, medan andra varor handlar jag enbart ibland organic. Och en del saker blir det sällan. Bara priset på organic milk skiljer sig enormt från icke-organic. Men just mjölk försöker jag ändå köpa organic så ofta som möjligt. Alltid till E. Men prisskillnaden kan verkligen vara ca 3-4 dollar för samma volym vilket jag tycker är mycket. Det handlar alltså om runt 20 kronors skillnad för samma mängd mjölk! Så jag förstår att många inte har råd att köpa organic mer än ibland.
Kram!!

Malin sa...

Här i Maryland finns det naturligtvis hela kedjor som Trader Joe's och Whole Foods som säljer nästan enbart ekologiskt. Vi har ingen riktigt nära oss, men våra vanliga butiker som Safeway, Giant och tom Target har ju sina egna produkter som är ekologiska. Jag handlar även på vår lokala Famers Market som har ekologiska varor. Jag köper ALLTID ekologisk mjölk för jag försöker undvika hormoner. Tyvärr är ekologiskt kött inte lika lätt att hitta och dyrt. Vi har även en lite mindre kedja som heter MOMs (My Organic Market) där jag handlar ibland. Dyrare än de andra ekologiska affärerna, men liten och praktiskt och ligger som sagt nära. De flesta av våra vänner köper gärna ekoloiskt och mina föräldrar, speciellt mamma köper nästan uteslutande ekologiskt.

Anonym sa...

Det som förvånar mig är att så många ekologiska varor är inplastade!

Skönt att höra att barnen uppskattade de virkade bokmärkena :)

Kram Husfrun (det funkar återigen inte att länka).

Martina sa...

Hehe jag gillade din måndagslista extra idag eftersom den började med "det är måndag så att veckan kan börja och ta slut".
Rätt inställning haha

Katarina sa...

Vi letar också ekologiskt och fann en liten privat odlare i Cebu, vi shoppade ofta från henne på helgerna. Man får ta det som finns vad avser ekologiskt, då man finner det. Jag har inte kollat runt i affärerna i Kiruna eller Sollefteå ännu,, men lite grejer finns det i allafall i mjölkkylen.

Kram

Trillingnöten sa...

Kim: Vi är heller inte trogna, men ändå är utbudet riktigt skralt!

Marina: Närproducerat är superbra!

Skrotis: Usch, det är mycket man måste tänka på som allergiker! jag förstår att det blir dyrt i längden. Svenska affärer är verkligen sena med det mesta :)

Monica: Jag håller med! Det är ju inte försvarbart att behöva skutta runt till flera affärer för att få det man vill ha!

Saltis: Ja, anledningen till at vi inte köper ekologiskt kött är för att det är så fruktansvärt dyrt! Det är helt sjukt dyrt om man jämför. Säkerligen bättre, men inte alla har råd! Mjölken här i Sverige är i alla fall bra mycket billigare än New York. Funderar faktiskt på att prata med butiken få se vad de kan göra!

Malin: Vad underbart med så myckey att välja på! Då kan man i alla fall till största delen köpa ekologiskt!

Husfrun: Haha, det har du rätt i!

Martina: Eller hur! Ibland är det bara så! :)

Katarina: Ja, det är faktiskt inte lätt det där med ekologiskt. Man får ta vad man haver!

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...