söndag 19 juni 2011

Favoritfilm

Under mitt inlägg "Önskerubriker" fick jag en önskan från Steel Citys egen Anna att skriva om min favoritfilm. Det gör jag gärna och vilken bra dag att skriva det här inlägget på, när solen är gömd bakom regntunga moln. Perfekt filmväder med andra ord.

Alltid när jag får frågan om vad som är min "favorit"-nånting, vare sig det gäller mat, böcker, film, färg eller sida i sängen, får jag beslutsångest. EN favorit av så mycket som finns i världen av varje sort, det är omöjligt. I matväg beror det på vad man är sugen på just där och då, det finns ju så mycket gott. Böcker och film har oändligt många genre och jag gillar dem alla (kanske skulle välja en film ur varje genre?). Allt har ju sina fördelar och nackdelar.
Nu är det alltså frågan om min favoritfilm. Nu är jag kluven. Jag kan inte säga en enda film. Tyvärr. För tio år sen kunde jag, för då fanns bara en av dessa filmer. Men idag finns ju de andra tre också. Jag måste helt enkelt få säga fyra filmer. Måste.

Jag har ju tidigare berättat att jag ogillar att läsa böcker flera gånger eller se om filmer. Dessa fyra filmer får ett bra betyg då de är de enda som jag kan tänka mig att se hur många gånger som helst.

1. Forrest Gump. En fantastisk film som verkligen har många tänkvärda händelser och citat (Life is like a box of choclates till exempel). Filmen en handlar om Forrest som inte direkt är nån Einstein men som ändå lyckas medverka vid många historiska händelser och lyckas i sitt liv. Han har en enda kärlek i sitt liv, Jenny, som håller avstånd från honom. Forrest har svårt att släppa henne ur tankarna och hon förföljer honom under hela hans liv.

2. Little miss sunshine. Jag såg den på bio i New York när den kom ut och jag skrattade som en galning hela filmen. Den är bisarr på många sätt samtidigt som den är varm och full av livsglädje. Har ni inte sett den måste ni helt enkelt se till att få tag på den.
Den handlar om en lätt dysfunktionell familj som har gett sig sjutton på att lyckas skjutsa sin lilla dotter till finalen i en skönhetstävling för barn. På vägen stöter de på en hel del problem som till sist svetsar dem samman som familj.4. Så som i himmelen. När den kom ut såg jag filmen två gånger på bio. DET är ett fantastiskt betyg. Den handlar om en man som kommer tillbaka till sin lilla by i norra Sverige efter att ha lyckats som violinist. Som barn var han mobbad och utstött och att komma tillbaka till byn, där de flesta han kände under sin uppväxt, fortfarande bor kvar, är en prövning. Han tar sig an den lokala kören och stöter på en hel del problem och människor på vägen. Det är en fantastiskt vacker film på nåt sätt, om än melankolisk och tänkvärd.4. Den sista på min lista får bli Love Actually med Hugh Grant i rollen som premiärminister i England. En enormt rolig film om kärlek, sorg och livet i största allmänhet. Man får följa ett gäng människor under en period i deras liv och jakten på kärlek och lycka. Underbara rollprestationer och mycket att fundera över. Jag skrattare genom hela filmen varje gång.

Det får bli mina filmtips för denna gång. Gemensamt för alla fyra filmer är att det finns en tanke bakom, något som får en att ta med sig funderingar över livet när filmen är slut. Vackra, välgjorda, tänkvärda och underfundigt roliga!

Trevlig söndag!

9 kommentarer:

Marina sa...

Du har lyckats hitta två av mina absoluta filmfavoriter, nämligen "Forest Gump" och "Love actually", det finns många fler, men just de här är sådana filmer man kan se om. Framför allt Forest Gump, eftersom man hittar nya detaljer varje gång. Ett tips på en film på ett något liknande tema som också är fantastiskt bra är "Välkommen Mr Chance" (Being there) från 1979 - den är klart sevärd!

Husfrun sa...

Bra filmval. Har bara sett en snutt ur Little miss sunshine och Så som i himmelen och inser att jag bör se dem i sin helhet.

Karin - FitnessochHälsa sa...

Vi verkar ha ungefär samma filmsmak. Jag gillar också de filmerna som du listar där!

Steel City Anna sa...

Yay, min önskerubrik :) Little Miss Sunshine är en himla bra film! Har du sett Sideways? Om inte så tror jag att du skulle gilla den :)

Monica sa...

Intressanta val och har sett dem, jag som tycker jag aldrig ser en film:-), kan vara Annas förtjänst;-) att det blir av, men ser aldrig om, jag tror jag kommer ihåg allt men det gör jag nog inte, finns säkert en massa nytt att upptäcka om man tittar igen.

Anneli sa...

Superbra filmer allihop :)

Martina sa...

Forrest Gump är fantastisk och Så som i himmelen blev jag väldigt sugen på att se IGEN, för kanske 6 eller 7 gången.
Visst är Love Actually bra men min (och makens) absoluta favorit i dena kategorin är Notting Hill.
Vi har under våra 7 år ihop sett den (utan överdrift) 10-12 gånger....

Saltistjejen sa...

Little miss Sunshine är helt underbar tycker jag!!!
Pratade faktistk om denigår med en kompis när vi kom in på det hemska fenomenet "Beauty Pagant competitions för barn här i USA.
Kram och hoppas din vecka blir bra! Snart sommarlov väl!

Trillingnöten sa...

Alla: Vad kul! De flesta verkar i alla fall ha sett Forrest, som jag trodde. Haha... vem har inte liksom? Jag ska se Sideways. Jag har haft den filmen i flera år men ännu inte fått ändan ur :)

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...