torsdag 1 december 2011

Allt saffran och pepparkaka

Nu när julen står för dörren måste allt smaka saffran och pepparkaka, glögg och annat juligt. Det är ett krav. Jag kan krydda allt jag kommer åt med julen. Speciellt saffran. Och pepparkaka. Glögg not so much, men jag har sett glöggmarinad till kött som verkar intressant.
Saffransskorpor, saffranspannkaka (inte den från Gotland, men vanlig pannkisar med saffran), pepparkakor generellt, mjuk pepparkaka, knäckebröd med kanel...You name it. För två år sen gjorde jag en kycklinggryta med saffran som var himmelskt god. Nu har jag tappat bort receptet, men drömmer fortfarande om grytan. Kanske är det bara i fantasin den var så god. Om jag lagat den nu och ätit kanske jag inte gillat den lika mycket...ibland kan det vara så.
Även butikshyllorna svämmar över av diverse livsmedel med julsmak. Det är spännande! Snart kanske man får se saffranskryddad ost (mycket möjligt att det redan finns), Coca cola med en hint av pepparkaka eller varför inte kanelkryddad prinskorv? There is no end to the possibilites!
I helgen ska jag nog baka julinspirerade cupcakes. Yay!
Vad är er favoritkrydda så här i juletid? Recept?

7 kommentarer:

Katarina sa...

Åh, glögg som är såååå gott! Det finns ju så många olika glögg sorter i Svedala. Jag saknar den mycket! Saffrans bröd är gott.. Goggla vet ja,, och du kansker finner ditt recept! Jag brukar göra en fisk och räksoppa med saffran, året runt, det är gott!

Kram

Västgötskan sa...

Håller med dig där. Saffran är riktigt gott! Inte bara till lussebullar utan även kyckling och fiskgrytor bl.a.

Men även kryddpeppar gillar jag. Ett måste i julköttbullarna! :-)

Linda Mpili sa...

älskar
saffransost låter gott, jag vet att det finns pepparkaksost, jättegod.
men pepparkaksfil var en flopp

Saltistjejen sa...

Saffran gillar jag mycket men inte i allt. Dock är det underbart i fiskgrytor! Mmmmm!!!
:-)

Anneli sa...

Själv är jag lite sparsam med både pepparkaka och saffran, annars ledsnar jag innan julafton :)

Monica sa...

Här i England fanns på puben Kopparberg tranbärscider med kanel;-) exklusivt för säsongen! Kul att just det går på export och blivit populärt, prästost tror jag skulle funka bra också och julmust!

Min plats i solen sa...

Javisst är det härligt frosseri i alla juldofter och smaker just nu. Jag får inte nog på något vis. Saffran och pepparkaka går hem här också men även kanel och kardemumma får ett extra uppsving denna tid. Och apelsiner med kryddnejlikor i. Åh, det är härliga tider just nu. :)

Kram Lotta

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...