onsdag 8 februari 2012

Det här med "Förtidstant"

Igår hävdade jag att jag är förtidstant. Så är det. Min karriär som förtidstant började mycket tidigt. Redan som 6-7 åring ville jag komma till programmet "Café Norrköping" och hålla Christer Sjögren i handen. Nu har jag en suspekt aning om att det var min mormors inverkan. Hon älskade Vikingarna och speciellt den "snygga" Christer Sjögren. Det smittade av sig. Ändock.Jag hade inte protesterat om jag fick åka till Norrköping. Jag fick aldrig träffa Christer.
En av mina andra favoritsysslor var att sticka och virka hemma hos gammelmoster. Gärna i sällskap med lite goda bakverk och med nåt tantigt program på TV:n. Ibland Bingolotto, ibland "På spåret" (då, när jag var liten tös, var dessa program inte hippa som idag).
Andra tantaktiga beteenden är:
- att jag anser att det faktiskt var bättre förr. När detta "förr" var kan jag inte specificera, men det var nån gång då "Loket" ledde Bingolotto.
- att jag pensionerade mig från partyscenen redan som 23-24 åring. Idag tål jag inte lukten av alkohol ens, ännu värre smaka på det (med vissa undantag, men då smakar det inte alls alkohol). Dansa kanske inte var riktigt min grej någonsin, men det hände att jag svängde mina lurviga då och då. Idag är de lurviga fint placerade i soffan på fredag- och lördagkvällarna. 
- att jag svänger med tantuttryck som "vi ska se sa blinda Sara" eller skämtar med dagens ungdom om Kurt Olsson och Arne Weise. Två personligheter de flesta småungar inte har en aning om vilka de är. Synd och skam är det. Det var bättre förr!
- småkakor. Need I say more? Gärna sju sorter.

Nu ska ni också förstå att det här med "tant" inte har nån negativ klang hos mig. Snarare tvärtom. Jag älskar tanter och allt vad de hittar på. Speciellt de pillemariska, roliga tanterna.
En sån aspirerar jag att bli så småningom. Övning ger fädighet. Jag går i livets skola och kommer så småningom att ta studenten som en riktigt fin, härlig, krutig tant! 


Okänd rolig tant. Me like!

18 kommentarer:

Husfrun sa...

Jag aspirerar också på en sån tantroll även om jag anser att jag är långt ifrån tant ännu ;) Däremot har jag alltid sett mig själv som lite "vuxnare" än mina jämnåriga, aldrig riktigt platsat in och därför oftast umgåtts med lite äldre vänner. Men jag tror mig veta varför det varit så.
Trevlig dag.

curlingmamman sa...

Hihi, jag är nog också förtidstant ibland :) kram

Monica sa...

Det är roligt med riktiga tanter:-). Tänk så roligt det var att sitta med vid kaffebordet och höra alla historier, där satt man som en liten mus och fick smaka av allt det goda, de gav oftast de bästa till barnen och extra, nu var jag varken godisgris eller kakmonster, mamma var riktigt bekymrad för jag åt så lite men jag visste att smaka det godaste och njuta av det. Sedan stämningen och den fullkomliga tryggheten, det var så skönt. Och så kanske de frågade om man hade tråkigt och tog fram något trevligt spel eller nåt instrument att klinka på. Och så cyklade vi hem, jag på min Bambino, tror den hette så cykeln jag fick som femåring, på den åkte jag iväg och köpte mjölk, det var tider det, när en femåring kunde cykla i trafik med mjölkkruka:-). Hoppas ni yngre tar upp de goda tanttraditionerna:-), min generation hoppar visst över dem.

Marina sa...

Jag får nog erkänna att det mesta av det där har jag faktiskt missat...men jag kommer väl dit jag också - vem vet!?

Anonym sa...

hihi, vilket härligt glatt inlägg - det gjorde mej på bra humör! Jag tror det bor en tant i oss alla på ett eller annat sätt! :) Känner igen mej på flera punkter, och så gillar jag inte om det är dragigt för "då kan man ju bli sjuk" .. :)haha!

Camilla sa...

Inget negativt med att vara tant. Jag ser fram emot att bli en liten, grå, klok och snäll tant.

Dorro sa...

Jag är absolut en tant och det passar mig helt utmärkt.

Katarina sa...

Intressant inlägg! Själv har jag nog också missat "det där" ..Ordet tant är väl inget jag suktar direkt efter att bli, men man kommer väl dit vare sig man vill eller inte, skulle jag tro, kanske?!

Kram och ha en fin dag idag!

Duktiga Tjejen sa...

Japp, du är förtant! Och jag med faktiskt... tant Agda is my middle name (inte på riktigt, dock). Älskar tantiga saker, fast vissa saker gillar jag inte, och det är Allers och att lösa korsord. Inte heller att doppa kakor i kaffe.

Johanna sa...

Haha you go tanten. Älskar också tanter, det är krut i dem minsann.

Saltistjejen sa...

Å jag blir GLAD av ditt inlägg!!!!! :-)
Tanten, just så som du beskriver henne är väl helt underbar! Tycker jag med. Själv är jag nog rätt tantig jag också även om jag kanske inte är färdig för examen än... ;-)
Kramar!

Amy sa...

Åh vad jag känner igen mig....förutom det där med Christer Sjögren då. ;-)

Stef sa...

Haha härligt underbart! Isåfall är jag och bästisen nog och i tantklass, vi tittar på så ska det låta medans vi syr diverse små ting eller broderar. På spåret är en annan favorit ;) där kan man också sy under tiden eller virka! Om det är att vara tant så är jag det, and I like it!

Lisa sa...

Haha vilket härligt inlägg det här var! Jag känner mig också som en tant emellanåt, älskar korsord, söndagsfika, långkok och slänger mig ofta med uråldriga uttryck. På somrarna är Hemmets journal ett måste. Haha

Emma sa...

Tant-power!

Anneli sa...

Yay, för härliga tanter! :)

Malin-Charlotta sa...

Haha, vilken underbar text! Jag är precis tvärtom, haha. Det måste innebära vi kompletterar varandra otroligt bra, Trillis!

Anonym sa...

Så himla roligt att läsa och tack för att du definierade det här med "förtidstant". Alla lägger vikt vid så olika saker och jag ville gärna höra vad just DU menade. Fortsätt du att vara "förtidstant". Jag gillar dig och tycker du är en himla trevlig "förtidstant" i alla fall.
Kram

Follow by Email

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...