Nyheten var att forskare nu upptäckt att ett ämne ur gurkmeja kan bota tydliga alzhemiertecken hos bananflugor. Ni hörde rätt! Alzheimertecken hos bananflugor! Say what again? Forskning i all ära. HUR ser man om en bananfluga har alzheimer? Detta är verklig science fiction för mig. Flyger den till fel ruttna banan? Och hur vet man vem som är vem? Rent logiskt fattar jag väl att det finns system för sånt här, men herregud. I en annan artikel om just bananflugor läste jag att de kan bli "gubbsjuka" och "gumsjuka". Det vill säga att äldre bananflugor dras till yngre. De hade undersökt bananflugor i åldern 7-65 dagar. DAGAR! Jag undrar hur många bananflugeår 1 dag är?
Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Jag säger då det.
Förtidstanten i mig är lite orolig att forskare snart försöker göra nån slags genfusion mellan människa och bananfluga a la 80-talets "The Fly" med Jeff Goldblum.
När jag googlade på The Fly fick jag fram lite äckligare bilder som jag inte tänker visa här. Detta får räcka. Ni har väl fantasti människor? En man som förvandlas till en gigantisk fluga... |
9 kommentarer:
Haha! Jag har inte läst artiklarna själva men jag gissar att de har kollat hjärnorna på flugorna kanske??? vad gäller Alzheimer. Kanske får de plack precis som däggdjur och kanske har man sett att dessa plack minskar om man ger de det där ämnet? Dock vet jag inte eftersom jag inte läst originalartikeln,
För det är också ganska bra att ha i bakhuvudet att om man läser sådana här typer av "forskningsrön" i tidningar som typ våra dagstidningar, eller ännu värre "kvälls- eller veckopressen" så är det oftast inte alls rätt. Många journalister har då förenklat det hela så mycket att det inte ens är riktigt sant längre. Du vet, inte så att de ljuger direkt men det blir så lite information att det hela inte stämmer med verkligheten längre. Ungefär som att förklara för ett barn att det finns proteiner i köttbullar, vilket ju är sant, men att sedan av detta dra slutsatsen att alla människor därför vore uppbyggda av köttbullar (bara för att vi består av till viss del proteiner) DET hade ju inte varit helt rätt....! Om du förstår liknelsen. :-)
Sedan kan jag även berätta att ena anledningen till att man forskar just på bananflugor ÄR deras korta livslängd. Det är enkelt att snabbt få resultat vid parningar och se vad som nedärvs i flera generationer. Och man skiljer inte på varje individ utan på de olika "stammarna". Ofta jobbar man ju med olika muterade stammar där en eller flera gener är dysfunktionella och på så vis kan man få reda på mer om just de specifika generna. :-)
Hoppas du fick ett par svar även om de var lite klena kanske.... :-)
KRAM!
Det kanske är det man ska ägna sitt liv åt. Forska i bananflugor! :)
Jag kan hålla med om att ibland kan man fundera...
Men gud! Jag kommer aldrig kunna döda en bananfluga igen. Tänk om den har alzheimers. Det är ju jättesynd om dem. Jag har iofs redan grymt svårt för att döda flugor som det är nu. Jag dödar myggor och knott, men resten släpper jag ut. Getingar ryker oxå ibland för att de är så läbbiga.
Hihi vilka funderingar! Jag funderar på om man inte kan sprayfärga bananflugorna så att man ser vem som är vem. Men jag vet inte hur man sen ser vem som har Alsheimer.
Haha ja man blir inte direkt smartare av läsa sånt där. Jag har liksom svårt att begripa betydligt mer självklara än detta, så ehmm.. HUR GÖR DE?
Men det är ju bra att man har hittat något användbart att använda de eländiga små bananflugorna till. Sedan undrar jag lite hur mycket skillnad det gör för en bananfluga att ha alzheimer, jag menar hur mycket händer det i deras liv överhuvudtaget egentligen :)
HAHAHAHA! Vad glad jag är över att vara tillbaka i bloggvärlden :)))))
Hahaha! Du är underbar! Och vad intressant med Saltis backstagekommentar från någon med koll.
Skicka en kommentar