söndag 16 januari 2011

Varför ska det vara så svårt?

Varje dag blir man ju trött. Helt naturligt givetvis. Man jobbar, gör en massa grejer hit och dit, lagar mat, städar...Det är inte konstigt att man är trött när solen börjar gå ned. Även som solen går ned vid fyra redan. Dessutom gör ju mörkret att man blir extra trött. Det är som att det är natt från fyra på eftermiddagen fram till åtta på morgonen dagen efter. Hjärnan hänger inte med.
Då är det svårt att orka med träningen. Går man upp halv sex, som jag, jobbar hela dagen, umgås med familj/städar undan/handlar/lagar mat, då är det inte konstigt att man inte direkt har lust att kasta på sig träningskläderna när dottern lagt sig och gå till gymmet. Till och med att yoga hemma känns jobbigt då.

Jag har dock kommit underfund med att det handlar mycket om inställning. Tänker man att det är så himla jobbigt och tråkigt, då orkar man verkligen inte, då blir det jobbigt. Tänker man istället på fördelarna, att man orkar, att man vill och på hur bra man mår efteråt, då får man extra energi att gå och träna.
När man väl sen har tränat är man glad att man gjorde det. För vilken energi man får! Om man var trött innan man började, är man minsann hur pigg som helst efteråt. Och det sitter i sig. Kvällen/dagen efter är det mycket lättare att gå och träna igen.
Har man en paus en kväll är det svårare att gå till gymmet kvällen efter. Konstigt det där.
Ändå kommer man hem efter jobbet och börjar fundera på om man verkligen ska pallra sig iväg senare. Hjärnan är verkligen ett mäktigt redskap. Använd den väl och låt den lura sig själv ibland.

När man är en björn med en mycket liten hjärna och tänker ut saker, upptäcker man att en idé som verkade vara riktigt idéaktig inne i hjärnan, är annorlunda när den kommer ut i det fria och andra människor ser på. 
Nalle Puh

8 kommentarer:

Estella sa...

Känner igen det där så väl, så väl... jag brukar bli förvånad varje gång jag tränar (i snitt en gång i månaden) - oj, det var ju riktigt skönt, varför gör jag inte det här oftare? liksom...

Camilla sa...

Åhh,jag älskar den kloka Nalle Puh!

Ja, visst är det svårt att komma igång och träna på kvällen. Nu börjar ju mina barn bli lite större så att de går att lämna en stund. Så nu har ja kommit på att det passar mig bra att hämta på fritids 16.30. Sedan går vi hem och jag kollar av at läget är lugnt och sticker sedan iväg med en gång. Det blir lättare att komma iväg då innan jag hunnit slå mig till ro för kvällen. Antingen börjar någon annan med maten eller så lagar vi den när jag kommer hem.
Det fungerar inte att göra så här varje dag, men en eller två gånger i veckan känns det jättebra. Det gäller att hitta rutinerna som fungerar så att hjärnan inte kan ta över och stoppa träningen. Lätt att säga just nu när det flyter på för mig. Det har varit mycket sämre i långa perioder.

Carro's Blogg sa...

Det är verkligen inget roligt när det är mörkt ute både när man går till jobbet och när man kommer tillbaka. Det är som du säger att man blir bara så trött. Men nu behöver vi inte misströsta eftersom vi går mot ljusare tider och då känns allt så mycket lättare.

Madeleine i USA sa...

Tack för fina kommentarer på min blogg. Jag ger dig en Award för en bra blogg. Den finns att kopiera/hämta på min blogg.
Ha en bra dag.

Monica sa...

Det är naturligt att du är trött med allt som krävs varje dag. Och tillåta det med och hitta nån paus i allt. Och fast vi vet att kropp och psyke mår så bra av träning så är det inte det lättaste att hinna med, det tar emot lite eller mycket om det blir ett ytterligare stressmoment även om man vet hur bra det känns efteråt. Bra att träna hemma men då har man ingen som peppar men tiden räcker bättre. Sen är vintern lång och tröttande, vi behöver mycket citrusfrukter;-)och nåt uppiggande ibland. Tänkt på att barnen kan känna lika, det syns på dem också, men det vet inget om långa januari och elpriser:-) men tröttheten och bristen på ljus upplever de också.

my sa...

har precis samma problem, är helt hopplöst dålig på att hitta motivation att göra saker på kvällen, oavsett vad det är. Är bara såååå slut och vill helst inte göra någonting alls!
Men visst, när man väl gör nått så känns det ju grymt bra så jag försöker hitta motivation så ofta det går...

Hihi, tack för nalle puh-citatet! Älskar sånna! Han är så klok den där dumma lilla nallen.

trevlig söndag!

Emma sa...

Ja, det där känner jag igen.Igår låg jag på soffan och velade...sen bestämde jag mig och oj vilken energi jag hade resten av eftermiddagen tack vare ett ynka pass i gymet. När jag tränar blir jag så där käck och säger till dem som menar att de "inte har tid" att jag inte har tid att INTE träna.Men det är ju så. Tränar jag får jag mer gjort och mer ork. Och tänk...trots att jag är så medveten om det är det ofta svårt att komma iväg ändå..

Anneli Stålberg sa...

Mörkret gör att man blir trött, men du har så rätt i att inställningen är mycket viktig. Att ta en promenad en stund när det är ljust gör också gott i både kropp och själ. Puh är klok han :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...