måndag 18 mars 2013

Lockdowns

Något som är jobbigt med skolan här i USA, nu kan jag ju bara tala om mina erfarenheter här i NYC, är att det finns en underliggande rädsla för skolskjutningar. Speciellt nu efter vad som hände i Newtown i december. Tidigare har det varit skjutningar på skolor med äldre ungdomar och unga vuxna. Plötsligt förändrades landet i ett slag. Det KAN hända alla

Det är fruktansvärt att man ska behöva vara rädd för att något ska hända ens barn när de ska vara på den säkraste platsen utanför hemmet - skolan. Visserligen är risken ganska liten, men samtidigt ska man inte ta något för givet.
Dotterns skola övar ständigt på olika scenarion som kan hända. Inte bara skjutningar, men också bränder och andra risker. Det är jag tacksam för, samtidigt som jag tycker det är så tragiskt att barn ens ska behöva oroa sig för hemskheter.
Dottern pratar om "lockdowns" varje vecka. Det finns två olika - soft och hard lockdowns. För att vara ärlig vet jag inte vad det är för skillnad. Barnen får lära sig hur de ska agera i händelse av en kris. Hur de ska sitta, var de ska sitta, vad de ska tänka på, att de ska vara tysta och lärarna berättar att de är där för att skydda barnen. Jag tror att dessa övningar sker minst en gång i veckan. Barnen drillas i säkerhetstänk.

Bild lånad från nätet
Anledningen till att man använder sk lock-in på skolor är att barnen inte ska springa ut och möta en gärningsman. Man låser istället in sig i klassrummen och har rutiner för hur detta ska gå till. 

Nu finns det röster som anser att lärare ska få möjlighet att beväpna sig i skolor i södra USA. I fall att någon skulle bryta sig in. Å andra sidan, vilka garantier finns det för att läraren är pålitlig? Någon kan säkert få nåt psykbryt en dag och så är det kört med det.
Likaså finns det de som anser att det ska finnas beväpnade vakter på skolor. Det har funnits på vissa skolor där skolskjutningar har hänt och jag vet faktiskt inte om det skulle fungera.
Gärningsmannen har alltid överhand när det kommer till händelser som denna. Vakterna jobbar dag ut och dag in, ingenting händer. Det är klart att de blir överrumplade när det väl sker något. De är inte lika beredda som gärningsmannen och kan lätt röjas ur vägen.

Självklart ska barnen skydda på något sätt. Samtidigt är det något fundamentalt i samhället som måste förändras här. Själva tankesättet och förhållandet till vapen i allmänhet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ursh! Vet inte hur det ska kunna lösas. Att vapen inte får finnas? :(

Anna Granström

Camilla sa...

Tanken att lärarna ska ha vapen känns helt bakvänt. Helt sjukt att små skolbarn ska behöva öva inför skolskjutningar.

Monica sa...

Mest är det tragiskt att små barn ska behöva tänka på detta som du säger och öva ständigt på att skydda sig, det räcker inte längre att varna dem för fulgubbar och fultanter de kan bli skjutna också. Och oron för föräldrar, men vi lever i en otrygg värld och får ändå försöka skapa trygghet. Ibland kan man tänka att barn är förvånansvärt vettiga och trygga ändå trots att samhället ser ut som det gör. Det händer mycket här i Sverige också.

Malin sa...

Javisst är det så himla tråkigt att barn behöver tänka så. Newtown hade ju låsta dörrar och ändå kunde han ta sig in relativt enkelt. Mina barn har barndövning en gång i månaden men även Mr. Blue drill om någon skulle tagit sig in i byggnaden, samt tornado övning. Just vår skola är endast en våning och alla klassrum har dörrar ut, vilket gör att det alltid finns två vägar ut från rummet. Direkt utomhus eller till korridoren. Jag tror tyvärr att dessa övningar inte kommer att försvinna.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...